Copy
Webversie
In deze nieuwsbrief:
Veilig het jaar uit, Kerstboom, Kaarsen, Fondue en gourmet, Gevaren bij het bakken in hete olie,
Afsteken van vuurwerk, Tips voor auto rijden in de winter en onze wensen aan u.
 
Shop ook online: Bedrijfsveiligheid | Veiligheidsmiddelen | Personeel | Opleidingen

Veilig het jaar uit

Ook hier geldt: Uw veiligheid is onze zorg!


Tijdens het eindejaar is gezelligheid troef, maar jaarlijks zijn er een tal van ongevallen met kaarsen die gordijnen in brand zetten, kerstbomen die in een mum van tijd vlam vatten en de hele woonkamer in lichterlaaie zetten of fonduestellen die brand (of brandwonden) veroorzaken. Woningbrand kan echter wel degelijk voorkomen worden dankzij enkele voorzorgsmaatregelen.

Wij geven u hieronder enkele tips voor een gezellig én veilig eindejaar.

Kerstboom

Veilige gezelligheid of gezellige veiligheid?


Gaat uw voorkeur uit naar een echte kerstboom in plaats van een kunstversie? Koop dan een exemplaar met wortel. Geef de boom regelmatig water zodat de boom niet uitdroogt. Een 'groene' boom zal minder snel branden. Hang geen brandbare spullen in de kerstboom (bv. papieren versieringen). Gebruik geen haarlak of kunstsneeuw in een 'echte' kerstboom. Plaats nooit echte kaarsjes in de boom of in de buurt van een boom. Zet de kerstboom niet te dicht bij de gordijnen of andere makkelijk brandbare spullen. Hang geen brandbare slingers of takken aan de muur of het plafond. Controleer de bedrading van de kerstboomverlichting op beschadigingen. Gebruik liever ook LED-verlichting, dat geeft namelijk minder warmte af en verbruikt ook nog eens minder energie. Ga je slapen of verlaat je het huis, vergeet dan niet om de verlichting uit te doen.

Kaarsen

We doen het veilig of we doen het niet!


Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond en gebruik geen houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal. Zet kaarsen niet te dicht bij een warmtebron, bijvoorbeeld op de vensterbank. Door de warmte kunnen kaarsen ook niet dicht bij andere brandbare materialen, denk hierbij aan gordijnen. Zorg dat kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven en laat ze nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten. De kaarsen in kerststukjes kunt u beter niet aansteken. Kiest u er voor om dit wel te doen, laat de kaarsen dan niet te ver opbranden en zet het kerststukje in het zicht. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor olielampen, gelbranders en dergelijke.

Fondue en gourmet

Denk van tevoren na over de risico's!


Gebruik een elektrisch toestel voor fondue of gourmet en plaats dit zo dicht mogelijk bij het stopcontact, zo kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. Gebruik je brandspiritus? Vul dan nooit de brander in nabijheid van vuur, maar wacht tot deze helemaal is afgekoeld en vul niet bij op tafel. Denk er aan dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; hij kan nog volop branden terwijl u denkt dat hij uit is. Zorg dat het fondue- en/of gourmetstel tijdens gebruik op een onbrandbare ondergrond staat en leg een blusdeken of een passend deksel klaar zodat je een beginnende brand onmiddellijk kunt blussen. Gooi nooit water op brandende toestellen, dit kan een steekvlam veroorzaken.

Gevaren bij het bakken in hete olie

Het kan veilig, neem geen onnodige risico's.


Vlam-in-de-pan is de benaming van het verschijnsel waarbij hete (kokende) olie in een pan in brand vliegt. De ontsteking gebeurt doorgaans door het overkoken waarbij de olie in contact komt met de warmtebron onder de pan, de olie kan echter ook de zelfontbrandingstemperatuur bereiken (ongeveer 320 °C) en spontaan ontbranden. Gebruik een blusdeken of het deksel om de vlammen te doven en schakel de warmtebron uit zodat de olie kan afkoelen terwijl de pan afgedekt blijft. Brandende olie mag men nooit met water blussen doordat het water bij contact met de hete olie onmiddellijk gaat koken en ontstaat in de olie een stoomwolk. Deze stoomwolk verspreidt fijne oliedeeltjes in de lucht en er ontstaat een uiterst brandbaar mengsel. Olie heeft een vrij grote soortelijke warmte en de brandende of hete oliedeeltjes zullen dan ook snel brandwonden veroorzaken. Een tweede gevaar is de neiging van mensen om een brandende pan te verplaatsen naar een locatie buiten het pand. De hete vloeistof kan over de rand van de pan klotsen en de drager zwaar verwonden.

De beste methode van preventie is voorkomen dat vet te heet wordt. Dit kan door een elektrische frituurpan te gebruiken in plaats van een pan op het fornuis. Frituurpannen bevatten elektronische elementen, zoals een thermostaat, om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan. Een tweede maatregel is voorkomen dat er te veel vet in een pan gegoten wordt waardoor het kan overkoken. Daarnaast is het belangrijk schoon vet te gebruiken en in het algemeen voorzichtig om te gaan met een pan met vet.

Afsteken van vuurwerk

Alcohol en vuurwerk gaan nooit samen.


Koop enkel vuurwerk met een gebruiksaanwijzing in je eigen taal en lees ze vooraf, koop dus geen illegaal vuurwerk. Gebruik nooit lucifers of een aansteker, maar gebruik een sigaret, een sigaar of aansteeklont. Gaat je vuurwerk niet af? Steek een 'weigeraar' dan niet opnieuw aan, ook niet de volgende dag. Bij voorkeur een weigeraar in water onderdompelen. Steek vuurwerk af op een veilige plaats, houd voldoende afstand van mensen, huizen, auto's et cetera. Richt of gooi geen vuurwerken naar mensen en/of dieren. Koop liever geen voetzoekers. Het gedrag van dit vuurwerk is onvoorspelbaar en dus gevaarlijk. Kies liever siervuurwerk. Vuurpijlen en romeinse kaarsen in een verzwaarde fles of emmer zand steken. Gebruik een veiligheidsbril (te koop bij gereedschap zaken) en eventueel gehoorbescherming.
 

Tips voor auto rijden in de winter

Een goede voorbereiding is het halve werk.


Leg een ijskrabber in de auto en bewaar een slot ontdooier buiten uw auto. Laat uw auto controleren ter voorbereiding op een strenge winter. Volg een slipcursus; dit is zowel leuk als leerzaam. Leg altijd een extra deken of warme kleding in uw auto, zodat u bij pech onderweg niet onderkoeld raakt. Laat een ster in uw voorruit tijdig repareren, door grote temperatuurverschillen kan een sterretje namelijk snel een barst worden. Zorg voor goed zicht en maak alle ruiten en spiegels ijs- en sneeuwvrij, vergeet hierbij niet de koplampen. Overweeg de aanschaf van winterbanden. Vul de koelvloeistof en ruitensproeiervloeistof bij en let er op dat deze geschikt zijn voor winterse temperaturen.

Ook zijn er een aantal dingen die je met de auto niet moet doen; zet hem niet op de handrem, anders vriest deze vast, maar zet de auto in de versnelling als het gaat vriezen. Heet water over een autoruit gieten zorgt ervoor dat de ruit wederom weer bevriest en dit is slecht voor de ruit. De motor aanzetten voor het krabben van de ruiten is ook niet nodig, de auto warmt namelijk nauwelijks op als deze stationair draait en het is slecht voor het milieu.
 
Bezoekadres
Vestiging Delfzijl
Deltaweg 34
9936 HK Delfzijl
T.  0596 - 61 77 61
info@wijzijnalert.nl
 
Opleidingscentrum
Vestiging Eemshaven
Schildweg 4A-5
9979 XR  Eemshaven
T.  0596 - 61 77 61
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld met majorieknooihuizen@wijzijnalert.nl op wijzijnalert.nl.
 
Uw persoonlijke voorkeuren kunt u hier bewerken.
 
Als u deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, dan kunt u zich hier uitschrijven.