Copy
Nieuwsbrief Platform INS

 

Phd café

Vanaf februari start bij Platform INS de Phd café. Iedere maand komen er (pas)gepromoveerde onderzoekers langs om hun belangrijk onderzoek in gewone mensentaal met ons te delen.

Op 26 februari bijt dr. Jurriaan Omlo de spits af met de vraag:

Maar hoe denken migranten en hun kinderen nou zélf over integratie en discriminatie?
Migranten en hun kinderen moeten integreren. Deze uitspraak lijkt in de samenleving en in het politieke debat breed gedragen te zijn, maar wat vaak over het hoofd gezien wordt is: hoe denken de mensen over wie zoveel gesproken wordt zélf eigenlijk over integratie?

In zijn proefschrift maakte dr. Jurriaan Omlo integratie tot onderwerp van debat. Hij ging in gesprek met Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen die relatief succesvol zijn in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. Op 26 februari 2015 zal Omlo bij Platform INS langskomen om antwoord te geven op diverse vragen: Wat verstaan deze jongvolwassenen onder integratie? Vinden zij integratie wel belangrijk? Hoe oordelen zij over het politieke debat over integratie? In hoeverre voelen zij zich maatschappelijk geaccepteerd in Nederland? Hoe gaan zij om met ervaringen van discriminatie en wat kunnen we hiervan leren?

Programma
19.15 - 19.30: Inloop
19.30: Start presentatie dr. Jurriaan Omlo
20.15 - 21.00: Vragenronde
21.00: Einde, met mogelijkheid om Omlo's boek 'Integratie én uit de gratie?' te kopen voor een speciaal voor de Phd café gereduceerde prijs en laten signeren.

Aanmelden
Niet verplicht, maar wordt zéér op prijs gesteld (i.v.m. de voorbereidingen).
Vul het formulier in op: http://bit.ly/phdcafe

Over de spreker
Jurriaan Omlo is als zelfstandig onderzoeker eigenaar van Bureau Omlo (www.jurriaanomlo.nl). Zijn onderzoek richt zich op sociale vraagstukken en evaluatieonderzoek. Daarnaast is hij verbonden aan de gemeente Rotterdam, waar hij betrokken is bij een evaluatieonderzoek naar het Nieuw Rotterdams Jeugdstelsel. Hij promoveerde op het proefschrift 'Integratie én uit de gratie? Perspectieven van Marokkaans-Nederlandse jongvolwassenen.' 
 

 

Ontdek de enige stad die op twee continenten ligt

Een culturele reis naar de stad Istanbul Gedurende vele millennia is Istanbul een plaats geweest van ontmoeting tussen volkeren met een verscheidenheid aan culturen en godsdiensten. Deze reis biedt u de gelegenheid om van alle rijkdom te genieten die deze kleurrijke geschiedenis heeft voortgebracht. Het programma van de interculturele en -religieuze excursie zit vol avontuur en afwisseling! Tijdens de reis bezoeken we cultureel-historische hoogtepunten als Aya Sofia, de Blauwe moskee, Topkapi paleis en de Egyptische bazaar. Ook gaan we op bezoek bij de Journalist & Writers Foundation, een school of universiteit en een media-organisatie. We nuttigen een avondmaaltijd bij de plaatselijke bevolking. U krijgt een vleugje van het beste uit de Oosterse cultuur, geschiedenis en natuur. 

Voorgestelde reisdata :

  • 8 mei 2015 t/m 13 mei 2015
  • 23 juli 2015 t/m 28 juli 2015
  • 20 okt 2015 t/m 25 okt 2015
Aanmelding Platform INS organiseert regelmatig op eigen initiatief en op verzoek reizen. Om de belangstelling voor een reis te peilen verzoeken wij u om aan te melden. U verplicht zich daarmee nog tot niets. Het aantal aanmeldingen is leidend of een reis doorgaat. Voor aanmelding of meer informatie kunt u een mail sturen naar: info@platformins.nl of u kunt bellen naar: 010-240 00 15.
 

Terugblik: Nieuwjaarsreceptie INS 

Platform INS kijkt terug op een geslaagde nieuwjaarsreceptie waarbij niet alleen contacten zijn aangehaald en elkaar al het goeds voor het nieuwe jaar is gewenst, maar ook is stilgestaan bij de actualiteit, namelijk ‘radicalisering’.
 
Na een korte inleiding door secretaris Alper Alasag over de aandachtsgebieden en werkzaamheden van Platform INS, volgde een presentatie van Cultureel Criminoloog Dr. Fiore Geelhoed. In 2012 promoveerde  zij op het proefschrift “Purification and Resistance: Glocal Meanings of Islamic Fundamentalism in the Netherlands” dat nu verkrijgbaar is onder de titel ‘Striving for Allah’.
 
Een zeer boeiende presentatie die werd ingegeven met de confronterende foto’s van de broeders Kouachi en de vraag wat er in de zaal bekend is over het verleden van deze broers. Hiermee werd ook de link gelegd naar enkele resultaten uit het onderzoek van Geelhoed: geen richting hebben, persoonlijk verlies lijden, sociale uitsluiting of een gebrek aan erkenning zijn veel voorkomende ervaringen in het non-lineaire radicaliseringsproces.
 
Na de plenaire vraag, antwoord en pleidooi gedeelte, werd de avond afgesloten met een informeel samenzijn waar de aanwezigen onder het genot van een hapje en drankje nog uitvoerig hebben nagepraat. 
 

 

CURSUS “GELOVEN IN DE MODERNE TIJD”

Platform INS organiseert i.s.m. de Pelgrimvaderskerk , Vereniging Ettaouhid en studentenvereniging NSR de cursus “Geloven in de moderne tijd”. Dit is een gezamenlijke cursus voor moslims, christenen en geïnteresseerden. De cursus bestaat uit drie avonden en iedere avond staat in het teken van een thema rond “geloven”.
 
De cursus is uniek in zijn soort! Nationaal en internationaal is de cursus afgelopen jaren in het zonnetje gezet door de media en wetenschap en hebben meer dan 500 mensen meegedaan aan deze activiteit! De afgelopen keren stond iedere bijeenkomst een persoon centraal die zowel in de Bijbel als in de Koran voorkomt. Sinds vorig jaar hebben wij een nieuw concept. Wij zullen drie avonden organiseren, ieder rond een andere thema:
 
1. Gods wet of Grondwet?
 
2. Zendingsdrang van christenen en moslims?
 
3. Religie in de participatiesamenleving
 
Iedere avond houdt een christen en een moslim vanuit hun eigen traditie een korte inleiding over het thema. Na de inleidingen praten we hierover door in gemengde groepjes. Je ontdekt de overeenkomsten en tegelijkertijd ook de karakteristieken van het Christelijk geloof en de Islam. En dat alles in een vriendschappelijke, open en eerlijke sfeer. Ook staat er met de cursisten een kerk- en een moskeebezoek gepland.
Lees verder op onze website voor cursusdata en locatie!

Gulenlezing op verzoek

De afgelopen tijden is er veel aandacht geschonken aan Fethullah Gulen en de Gulenbeweging. Mede vanwege de snelheid van de ontwikkelingen en de overvloed aan informatie, kunnen er vraagtekens of zelfs zorgen ontstaan. In het verleden heeft Platform INS meerdere lezingen over Fethullah Gulen, zijn gedachtegoed en de Gulenbeweging gegeven, waarbij er ook ruimte was om vragen te stellen (over de actualiteiten). Op verzoek komen wij ook (op maat) spreken over bovengenoemde onderwerpen. Indien u geïnteresseerd bent, kunt u een email sturen naar info@platformins.nl o.v.v. 'Gulenlezing'.
Volg ons ook online: Twitter | Facebook | Doorsturen 
Copyright ©  Platform INS, alle rechten voorbehouden. 
Ons emailadres: info@platformins.nl