Copy
Nieuwsbrief Platform INS

 

Krijgt een vreemde overheid het voor het zeggen in Nederland? (DO 28-5) - Phd café


Iedere laatste donderdag van de maand komen er (pas)gepromoveerde onderzoekers langs om hun onderzoek in gewone mensentaal met ons te delen.

Op donderdag, 28 mei, komt dr. Merel Kahmann vertellen over:

Krijgt een vreemde overheid het voor het zeggen in Nederland?

In Nederland wonen honderden duizenden mensen met een niet-Nederlandse komaf. Vaak bestaat de angst dat de overheden van de landen waar zij vandaan komen het voor het zeggen willen hebben. Merel Kahmann onderzocht in hoeverre een buitenlandse overheid, in sommige gevallen zelfs met actief beleid hierop, invloed kan hebben op burgers in Nederland. Kahmann komt ons haar bevindingen vertellen op donderdag 28 mei 2015. 

Programma
19.15 - 19.30: Inloop
19.30: Start presentatie dr. Merel Kahmann
20.15 - 21.00: Vragenronde
21.00: Einde

Aanmelden
Vul het formulier in op: http://bit.ly/phdcafe

Over de spreker
Merel Kahmann begon na een reis door Zuid-Amerika in 2003 aan haar studie Culturele Antropologie aan de Universiteit van Utrecht. Zij rondde haar Bachelor opleiding af met een onderzoek naar meervoudig gehandicapte kinderen in Zuid-Afrika. Voor haar master Migration and Ethnic Studies aan de UvA deed zij onderzoek naar de vrijwillige terugkeer van de Afghaanse vluchtelingen in Nederland. In 2009 begon zij als promovenda aan de Universiteit van Leiden. Zij deed onderzoek naar de invloed van het Marokkaanse overheidsbeleid op Marokkaanse Nederlanders.
 

UNESCO Jongerenvertegenwoordiger Frits Bouwer bij Platform INS (MA 01-06) - Future Leaders

 


Maandag 1 juni is Frits Brouwer, UNESCO Jongerenvertegenwoordiger en student International Studies, te gast bij Platform INS.

Van oudsher kent Nederland een traditie van openheid en tolerantie ongeacht etniciteit, religie of cultuur. Die traditie moeten wij weer gaan oppakken en laten opbloeien. Platform INS doet dit door stil te staan bij “de toekomst van het samenleven”. “Future leaders” en aanstormende talenten praten over “hun ideale Nederland in 2030”. Wij hebben als datum voor 2030 gekozen omdat de aanstormende talenten van vandaag over circa 20 jaar belangrijke posities zullen verwerven in hun vakgebied.

Jonge politici, journalisten, academici, kunstenaars, artiesten en sporters worden ieder als groep uitgenodigd voor deze expertmeetings. Naast hun ideaalbeeld in 2030 wordt tevens gevraagd naar hun eigen rol, bijdrage en mogelijkheden om deze idealen te verwezenlijken. Wat kunnen zij namelijk aan het onderwerp bijdragen vanuit hun eigen vakgebied? Het doel is om “de kunst van het samenleven” te bevorderen in onze samenleving waar zoveel diversiteit heerst. De leiders van morgen spelen daarin een cruciale rol.

Programma
Datum: 01-06-2015 
Tijd: 19.30 - 21.00 
Locatie: Platform INS, Rochussenstraat 221 Rotterdam
Toegang: Gratis

Activiteiten voor moslimjongeren tegen radicalisering


Radicalisering is op dit moment een hot item in Nederland. De overheid houdt de ontwikkelingen binnen de samenleving scherp in de gaten en doet talloze onderzoeken naar het fenomeen. Het radicale gedachtegoed wordt door velen ervaren als een bedreiging voor de Nederlandse rechtstaat.

Platform INS zal daarom in samenwerking met stichting Nida een serie activiteiten organiseren voor moslimjongeren en hun ouders in Rotterdam. Het doel hierbij is om de voedingsbodem voor radicalisering weg te nemen onder moslimjongeren. Naast trainingen zullen Platform INS en Nida culturele uitjes organiseren waarbij de doelgroep Nederland beter leert kennen en participatie initiatieven waarbij zij iets kunnen betekenen voor hun eigen buurt. Dat helpt zowel de jongeren als hun ouders om een band te creëren met hun leefomgeving. De eerste activiteiten starten in het weekend van 30 en 31 mei.

Deze zijn besloten bijeenkomsten.


 

Verslag: Training islamofobie voor antidiscriminatiebureaus

Wat verstaan we onder islamofobie? Wat zijn de kenmerken? En hoe uit zich dit in Nederland? Dit zijn enkele vragen die centraal staan in de training “Islamofobie & moslimdiscriminatie en wat je er tegen kunt doen” georganiseerd door Platform INS en antidiscriminatiebureau Art.1 Midden Nederland. Op 16 april vond de eerste training plaats voor klachtbehandelaars van de regionale antidiscriminatiebureaus. Klik hier voor de hele verslag

Ook leuk: 

Enquête over meervoudige religieuze identiteit. Ga naar de link

Nieuwe masteropleiding Building Interreligious Relations. Ga naar de link

15 juni: Conferentie Islamofobie en discriminatie

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen in Nederland negatief staan ten opzichte van moslims en dat deze negatieve beeldvorming gepaard gaat met allerlei vormen van discriminatie en uitsluiting van deze groep. Platform INS en anti-discriminatie bureau RADAR organiseerden in 2012 en 2013 een serie trainingen over “Islamofobie en discriminatie” in Rotterdam. 

Binnenkort wordt er ook een methodiekbeschrijving gepubliceerd van deze unieke training. Deze methodiek zal personen en organisaties in staat stellen om kennis over de training op te doen en dit eventueel zelf te organiseren.

In dit kader nodigen Platform INS en RADAR u van harte uit om de conferentie “Islamofobie en discriminatie” bij te wonen op 15 juni. Tijdens deze bijeenkomst wordt o.a. het methodiekbeschrijving gepresenteerd en een lezing verzorgd over het thema. Nadere informatie over het programma volgt nog. Noteert u de datum en tijd alvast in uw agenda!

Praktische informatie

Datum      : 15 juni 2015
Tijd           : 13.00-17.00 uur
Locatie     : Wordt nog nader bekendgemaakt. De bijeenkomst vindt in ieder geval in Rotterdam plaats.
Toegang   : Gratis

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar s.evsen@platformins.nl

Vacature 'Projectmanager'

Voor deze functie zoekt Platform INS iemand die affiniteit heeft met projectmatig werken. Hij/zij zal voornamelijk projecten ontwikkelen, projectplannen schrijven, projecten uitvoeren en evalueren. Daarnaast is de projectmanager regelmatig bezig met netwerken en het onderhouden van contacten. Klik hier voor de vacature.
Volg ons ook online: Twitter | Facebook | Doorsturen 
Copyright ©  Platform INS, alle rechten voorbehouden. 
Ons emailadres: info@platformins.nl