Copy
View this email in your browser

Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u de vierde editie van de hernieuwde nieuwsbrief  'INSpiratie' van Platform INS, met daarin een overzicht van de komende activiteiten, verslagen en meer. Elk editie kiezen wij - onder de kop 'INSpiratie' -  een artikel uit dat naar onze mening een bijdrage levert aan 'de Kunst van het Samenleven'. Dit keer hebben we gekozen voor de Antwerpse moslim-site 'Mvslim.com' opgericht door Hanan Challouki en Taha Riani.

In de Spotlight:
14 mei: Cultuurfestival 'Harmonie van Nederland' (Rotterdam)
Het cultuurfestival wordt georganiseerd door Stichting Aanmoediging Nederlands Art Talent, vanuit het hele land kunnen kinderen tussen de 7 en 18 jaar deelnemen aan een talentenjacht. Kinderen met verschillende etnische en culturele achtergronden laten op het podium zien welk talent zij uit hun cultuur hebben meegekregen. Platform INS is partner van dit evenement.
 
Klik hier voor meer info en aanmelden
INSpiratie van deze editie:
Hanan Challouki (23) en Taha Riani (20)
Antwerpse moslim-site verovert de wereld

Een jaar geleden hadden ze nog geen idee of er iemand geïnteresseerd zou zijn in hun initiatief. Nu worden de oprichters van de website Mvslim.com het hof gemaakt door Amerikaanse venture capital-fondsen. Op papier is hun project al anderhalf miljoen dollar waard. Uit de hele wereld is er belangstelling voor verhalen over de leefwereld van hedendaagse moslims. De teller staat nu op 10 miljoen unieke bezoekers, van wie een derde uit de Verenigde Staten.

Bron: De Standaard
Klik hier voor het hele stuk
KOMENDE ACTIVITEITEN
Ontmoet een Moslim gaat verder als Bezoek je Buren
 
Ontmoet een Moslim is een initiatief van Platform INS om bruggen te slaan tussen moslims en niet-moslims. Dit doet Platform INS door mensen met verschillende achtergronden bijeen te brengen onder het genot van een maaltijd dat door een gastgezin met islamitische achtergrond wordt verzorgd. Zeker gezien de recente gebeurtenissen is het hard nodig dat mensen van verschillende achtergronden zich met elkaar verbinden. Ontmoet een Moslim heeft inmiddels talloze ontmoetingen voortgebracht. Platform INS en Stichting Waterval hebben besloten dat Ontmoet een Moslim voortaan wordt voortgezet als Bezoek je Buren, een vergelijkbaar initiatief van Stichting Waterval dat landelijk al jaren succesvol loopt.
 
Bezoek je Buren brengt mensen van verschillende culturen bij elkaar onder het genot van een maaltijd bij een gastgezin. Net als bij Ontmoet een Moslim staan het stimuleren van saamhorigheid, tolerantie, respect en wederzijds begrip centraal. Zo wordt het positieve van verschillende culturen gedeeld en doet men de leukste ontdekkingen over het leven van de ander.
 
Vrijwilligers bij u in de buurt nodigen u daarom van harte uit om onder het genot van een maaltijd nader kennis met elkaar te maken! Deelname aan Bezoek je buren is kosteloos.
Klik hier voor aanmelden
VERSLAGEN
 
Verslag: Gezamenlijke cursus met moslims en christenen
Deel I : Barmhartigheid, bekeken vanuit de islam en het christendom (30 mrt)
 
We leven in een land met een ontzettende variëteit aan bevolkingsgroepen met eigen achtergronden, wereldvisies en levensovertuigingen. Vaak leven deze groepen langs elkaar heen en praten ze óver elkaar in plaats van mét elkaar. Er zijn echter tal van initiatieven die verschillende groepen bij elkaar brengen en de gezamenlijke cursus voor moslims en christenen is daar een van. Deze cursus wordt al voor de 9e keer georganiseerd en wordt dit jaar georganiseerd door vereniging Ettaouhid, de Oude of Pelgrimsvaderskerk en Platform INS. De eerste avond op 30 maart was voor aanwezigen een eyeopener.
Klik hier voor het hele verslag

Verslag: Gezamenlijke cursus met moslims en christenen
Deel II: “Ik, wij en zij…” bekeken vanuit de islam en het christendom (6 apr)


Op 6 april vond de tweede dialoogbijeenkomst tussen moslims en christenen plaats. Ditmaal ging het over het onderwerp ‘ik, wij en zij’. We wonen in een hele diverse en veelkleurige stad. Er is een veelheid aan meningen, (geloofs)overtuigingen en (sub)culturen. Dat is mooi, maar levert ook spanningen op. Hoe ga ik om met diversiteit en met mensen die anders denken dan ik (ook binnen mijn eigen traditie)? Hoe zit het met het belang van de ander? Zijn er grenzen aan mijn eigen vrijheid? Hoe is in de tradities van christendom en islam in de loop van de geschiedenis met deze vragen omgegaan? Dit waren enkele vragen die centraal stonden bij deze bijeenkomst. 
 
Klik hier voor het hele verslag

Verslag: Gezamenlijke cursus met moslims en christenen
Deel III: Wat maakt dat ik (blijf) geloven? (20 apr)
 
Het onderwerp van deze laatste cursusbijeenkomst was ‘wat maakt dat ik blijf geloven?’ Daarbij kwamen vragen voorbij als: Zou je nog moslim/christen zijn als je in een ander gezin was geboren? Waarom zijn er anno 2016 nog steeds christenen en moslims in Rotterdam? Wat houdt ons bij ons geloof? Waarom ben je eigenlijk christen of moslim? Iets zorgt ervoor dat je niet afhaakt, wat is dat? En wat vind je wel eens lastig aan geloven? Wat heb je nodig om het vol te houden?
 
Klik hier voor het hele verslag


Verslag: Verhalen- en gedichtenavond (31mrt)
 

Donderdag 31 maart organiseerden Platform INS en Dialoog Haaglanden in Den Haag een verhalen- en gedichtenavond over de islamitische mystici Roemi, Yunus Emre en Ahmed-i Khani. Er was een grote opkomst met een vrij gemengd publiek. De dagvoorzitter Salima Benaissa opende de avond en gaf het woord aan Sinan Evsen, directeur van Dialoog Haaglanden. Hij leidde het thema van de avond verder in door te vertellen dat de beroemde mystici Roemi, Yunus Emre en Ahmed-i Khani hun prachtige werken maakten in een tijdperk van oorlog en terreur. Die context lijkt op de huidige situatie in de wereld en zo kunnen Roemi, Yunus Emre en Ahmed-i Khani  de mensen vandaag de dag leren over liefde en vreedzaam samenleven.
 

Klik hier voor het hele verslag

Verslag: Love is a verb vertoning Utrecht

De prijswinnende documentaire ‘Love is a verb’, die gaat over Fethullah Gülen en de Hizmet beweging, werd op 18 april 2016 gedraaid in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Rond 120 mensen van verschillende leeftijden en achtergronden hebben van deze film kunnen genieten. Na afloop was er mogelijkheid voor vragen, waar volop gebruik van werd gemaakt.
 
Klik hier voor het hele verslag

Verslag: Samen inhoud geven aan de Kunst van het samenleven

Ruim 100 Tukkers kwamen zondag 17 april jongstleden bijeen in buurtcentrum De Schoppe in Almelo voor een heerlijk buffet. Het was een zeer gemêleerde groep  van jong tot oud, mannen en vrouwen van verschillende religies en subculturen. Het brunchprogramma was georganiseerd door stichting Ebru, een organisatie die zich inzet voor sociale cohesie. Platform INS deed mee in het kader van haar tour door Nederland om mensen mee te laten denken over hoe we als Nederlanders de Kunst van het samenleven handen en voeten kunnen geven en hoe iedereen daar vanuit zijn eigen positie aan kan bijdragen.
Klik hier voor het hele verslag
Agenda


14 mei 2016:
Cultuurfestival 'Harmonie van Nederland'
Copyright ©  Platform INS, alle rechten voorbehouden. 
Ons emailadres: info@platformins.nl
Afmelden nieuwsbrief | Vernieuw aanmeldgegevens