Copy
View this email in your browser

Beste abonnee,

Hierbij ontvangt u de derde editie van de hernieuwde nieuwsbrief  'INSpiratie' van Platform INS, met daarin een overzicht van de komende activiteiten, verslagen en meer. Elk editie kiezen wij - onder de kop 'INSpiratie' -  een artikel uit dat naar onze mening een bijdrage levert aan 'de Kunst van het Samenleven'. Dit keer hebben we gekozen voor de boodschap van Fethullah Gülen naar aanleiding van de terreuracties in de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek.

In de Spotlight:
31 mrt: Verhalen- en gedichtenavond over de mystici Roemi & Yunus Emre
 
Als aftrap van een reeks activiteiten over het Soefisme organiseren Dialoog Haaglanden en Platform INS op 31 maart een gedichtenavond die in het teken staat van de mystici en dichters Roemi en Yunus Emre. Onder het genot van live muziek zullen wij luisteren naar verschillende gedichten en verhalen rond het thema vrede.
Klik hier voor meer info
INSpiratie van deze editie: Fethullah Gulen
Boodschap van Fethullah Gülen naar aanleiding van de terreuracties in de luchthaven van Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek
 
Deze verklaring is ook gepubliceerd in de Belgische kranten De Morgen en La Libre Belgique.

Bron: Intercultural Dialogue Platform 
Klik hier voor het hele stuk
KOMENDE ACTIVITEITEN
30 mrt: Barmhartigheid | Gezamenlijke cursus met moslims en christenen

Een kernwoord in Jodendom, christendom en islam is ‘barmhartigheid’. Vandaag zoeken vele vluchtelingen een veilig heenkomen. Ook in Rotterdam. Hoe gaan wij barmhartig met de vluchteling en de vreemdeling om? Wat zeggen Bijbel en Koran over dit thema? Welke bouwstenen voor vandaag leveren deze bronnen? En kunnen we ook concreet worden? Als christenen en moslims bijvoorbeeld samen iets doen voor vluchtelingen in onze stad?
Klik hier voor meer info
6 apr: Ik, wij en zij.. | Gezamenlijke cursus met moslims en christenen
 
We wonen in een hele diverse en veelkleurige stad. Er is een veelheid aan meningen, (geloofs)overtuigingen en (sub)culturen. Dat is mooi, maar levert ook spanningen op. Hoe ga ik om met diversiteit en met mensen die anders denken dan ik (ook binnen mijn eigen traditie)? Hoe zit het met het belang van de ander? Zijn er grenzen aan mijn eigen vrijheid?

Hoe is in de tradities van christendom en islam in de loop van de geschiedenis met deze vragen omgegaan?

 
Klik hier voor meer info
20 apr: Wat maakt dat ik (blijf) geloven? | Gezamenlijke cursus met moslims en christenen
 
Waarom zijn er anno 2016 nog steeds christenen en moslims in Rotterdam? Wat houdt ons bij ons geloof? Waarom ben je eigenlijk christen of moslim? Iets zorgt ervoor dat je niet afhaakt, wat is dat? En wat vind je wel eens lastig aan geloven? Wat heb je nodig om het vol te houden? Best persoonlijk, maar vragen om het in alle openheid eens samen als christenen en moslims over te hebben!
Klik hier voor meer info

21 April: Festiviteit 'Harmonie voor Vrede'
(Den Haag)

Voor deze festiviteit opent het Vredespaleis voor de tweede maal haar deuren voor onze talenten. Zodat zij op deze historische plek middels hun muzikaal talent samen met enkele prominenten sprekers, waaronder Ben Bot oud minister van Buitenlandse Zaken, hun boodschap ten gehore brengen. Platform INS is partner van dit evenement.

Klik hier voor meer info en aanmelden
14 mei: Cultuurfestival 'Harmonie van Nederland' (Rotterdam)

Het cultuurfestival wordt georganiseerd door Stichting Aanmoediging Nederlands Art Talent, vanuit het hele land kunnen kinderen tussen de 7 en 18 jaar deelnemen aan een talentenjacht. Kinderen met verschillende etnische en culturele achtergronden laten op het podium zien welk talent zij uit hun cultuur hebben meegekregen. Platform INS is partner van dit evenement.
 
Klik hier voor meer info en aanmelden
VERSLAGEN

Verslag: Boekbespreking “Hizmet in Africa”

Maandag 14 maart vond er in Den Haag de boeklancering plaats van “Hizmet in Afrika”. Op het programma stond een presentatie van de auteur David Shinn en een reactie op het boek van Prof. Karel Steenbrink. Er was grote belangstelling voor de lancering, de zaal zat helemaal vol (90 bezoekers). 
Klik hier voor het hele verslag

Verslag: Symposium Countering violent extremism: mujahada and Muslims' responsibility

 In de slotverklaring van een tweedaags (15-16 maart) anti-extremisme-symposium in Brussel distantieerden honderden vertegenwoordigers van moslimgemeenschappen zich collectief van alle vormen van terreur.
Klik hier voor het hele verslag
Publicaties INS
Het lijkt wel alsof het aantal mensen dat bereid zijn om geweld te gebruiken in naam van de islam alsmaar stijgt. Maar wat kan eenieder, moslim of niet, hier zelf aan doen? Op deze en meer vragen geeft dit boek antwoord: 'Hoe geweld in naam van de islam te voorkomen?'
 
Moslims zeggen dat islam vrede is. Maar er zijn genoeg voorbeelden van weer andere moslims die geweld plegen in naam van Allah. Wie heeft er gelijk? Nog belangrijker: hoe kan dit geweld voorkomen worden
?
 
Klik hier om het boek te bestellen
Agenda
 
30 maart 2016:
Barmhartigheid | Gezamenlijke cursus met moslims en christenen

31 maart 2016:
Verhalen- en gedichtenavond over de mystici Roemi & Yunus Emre

6 april 2016:
Ik, wij en zij.. | Gezamenlijke cursus met moslims en christenen

20 april 2016:
Wat maakt dat ik (blijf) geloven? | Gezamenlijke cursus met moslims en christenen

21 april 2016:
Festiviteit 'Harmonie voor Vrede' 

14 mei 2016:
Cultuurfestival 'Harmonie van Nederland'
Copyright ©  Platform INS, alle rechten voorbehouden. 
Ons emailadres: info@platformins.nl
Afmelden nieuwsbrief | Vernieuw aanmeldgegevens