Copy

Butlletí quinzenal #129
23 de març de 2023

V Conferència d’Hivern de Jardins i Jardiners: «Jardineria del Vuit-cents: Ramon Oliva i la seva projecció»

Ramon Oliva i Bogonyà (1841 o 1842? - 1906) ha estat un dels jardiners més importants de Catalunya i de l’Estat espanyol i també un dels menys estudiats. Va projectar i dirigir la majoria dels enjardinaments de la ciutat de Barcelona de la segona meitat del Vuit-cents (plaça de Medinacelli, plaça Reial, plantacions de la Ciutadella, Hotel Tibidabo, Palau Robert…) i d’altres arreu de Catalunya, com el balneari de la vall de Ribes, el Cercle Egarenc de Terrassa, l’Exposició de Vilanova i la Geltrú i una part de Montserrat.
Alhora, va tenir una gran projecció per tot Espanya, on va dissenyar, entre d’altres, el Parque Genovés de Cadis, el Campo Grande de Valladolid, el Campo del Moro de Madrid, la glorieta de Pignatelli de Saragossa, o els Jardines de Vicenti a Pontevedra. També va fer actuacions a Auloron i Bordeus (França). 
 
Jornada Vi, ciència i cultura

A continuació, es recullen algunes de les impressions derivades de la jornada: «El vi amb moderació té efectes positius per a la salut, sobretot si es pren durant els àpats», «La dieta mediterrània, al llarg de la història, sempre ha associat el vi amb la salut», «La nostra cultura sempre ha estat vinculada al vi: literatura, música, cinema, etc., marinen perfectament amb el vi. I d’aquí venen les propostes musicals per als propers mesos», «Cal recordar que la vinya és un conreu fonamental en les comarques de secà». En aquest enllaç podeu veure les presentacions de les ponències. 
 
«La PAC post 2023: límits del seu model i condicionants del seu desenvolupament»

La conferència d’Albert Massot va ser molt interessant i il·lustrativa. Primer, va fer una repassada al que ha estat la política agrària comuna (PAC) a Europa. Seguidament, va parlar dels components de la nova PAC, a la qual anomena «PAC 3.0: suport directe multifuncional i nou model de governança». En acabat, va parlar del marc pressupostari. El tercer bloc va tractar del Pacte Verd Europeu i l’agricultura. En el quart bloc va parlar dels objectius de la PAC: tres d’econòmics i dos de socials, que figuren al Tractat de la Unió Europea. Va donar molta importància als objectius quantificats del Pacte Verd i als límits del model de la PAC 3.0 post 2023. Va finalitzar la ponència amb els condicionats de l’aplicació de la PAC 3.0 i del seu desenvolupament a mitjà termini.
Ens va deixar una presentació ben documentada.
 
Els centres IRTA al delta de l’Ebre (imatges aèries)

Vídeo sobre els centres de l’IRTA al delta de l’Ebre:
  • Sant Carles de la Ràpita: treballa en aqüicultura i ecosistemes aquàtics
  • Estació Experimental de l’Ebre (Amposta): es dedica a l’estudi d’arròs, cítrics i protecció vegetal sostenible.
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) és un institut d’investigació dedicat a la R+D+I agroalimentària en els àmbits de la producció vegetal, la producció animal, les indústries alimentàries, el medi ambient, el canvi global i l’economia agroalimentària. La transferència dels seus avenços científics contribueix a modernitzar la competitivitat i el desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari i aqüícola per proveir aliments sans i de qualitat als consumidors, així com per millorar el benestar de la població. L’IRTA està adscrit al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) de la Generalitat de Catalunya i forma part del sistema CERCA.

Notícies breus

Oberta la convocatòria per a la vuitena edició dels premis de la SCB

Els treballs es poden presentar als premis fins al 23 d’abril d’enguany. Els guardons es lliuraran l’11 de juliol durant la 8a Nit de la Biologia, que la Societat Catalana de Biologia (SCB) organitza cada any a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

llegir més >>


 

Programa LIFE: una iniciativa catalana, entre els vuit projectes estratègics finançats per la Comissió

El projecte que coordinarà la Diputació de Barcelona rebrà 11 milions d’euros per a l’adaptació climàtica. La Comissió ha anunciat avui una inversió per valor de més de 116 milions d’euros en projectes estratègics del nou Programa LIFE. Aquest finançament ajudarà vuit grans projectes a Bèlgica, Estònia, Espanya, Itàlia, Polònia, Eslovàquia i Finlàndia a assolir els seus objectius en matèria de clima i medi ambient. Es preveu que els projectes mobilitzin importants fons suplementaris d’altres fonts de finançament de la Unió Europea, com ara els fons agrícoles, estructurals, regionals i de recerca, a més dels fons nacionals i inversions del sector privat.

llegir més >>

Antonio Turiel, investigador del CSIC: «No s’està transmetent una informació veraç i de qualitat sobre el que implica la transició energètica»

És possible avançar cap a una transició energètica sostenible? Aquesta i altres qüestions les va abordar el doctor Antonio Turiel, investigador de l’Institut de Ciències del Mar del CSIC, en el seu pas per l’Institut Interuniversitari López Piñero (IILP) el dijous 2 de febrer de 2023.
llegir més >>

Dia Internacional de les Dones: retrats de dones compromeses

El Ministeri d’Agricultura francès fa uns quants anys que es mobilitza per avançar aquesta causa en les polítiques públiques que impulsa. A finals del 2020 va obtenir la doble etiqueta d’igualtat/diversitat. Caps d’explotacions agrícoles o forestals, ramaderes, funcionàries, investigadores… Les dones sempre han tingut un paper essencial en la societat gràcies a les seves múltiples competències i el seu saber fer. Ocupen cada cop més càrrecs de responsabilitat i inverteixen en feines que abans es consideraven masculines, per exemple en el sector de la maquinària o la recerca.

llegir més >>

Catàleg de la biodiversitat de Catalunya

Amb l’objectiu de posar al dia el Catàleg de la biodiversitat de Catalunya, la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), amb la participació dels principals especialistes en l’estudi dels diferents grups d’organismes, treballa en l’elaboració de la llista actualitzada de les espècies presents en el territori català i també recull informació sobre el seu grau d’endemisme, amenaça i protecció. En aquesta pàgina web es publicaran les llistes que es vagin obtenint al llarg dels propers anys.
llegir més >>

20 anys treballant en xarxa per a la conservació de la natura

Aquest 2023 se celebren vint anys de la creació de la Xarxa per a la Conservació de la Natura,
que va néixer amb l’objectiu de fer valer i millorar l’estat dels ecosistemes d’arreu de Catalunya, fomentant acords i col·laboracions amb els diversos col·lectius del territori. A la celebració del vintè aniversari, que va tenir lloc el 14 de març, es van presentar els resultats del 9è Inventari de Custòdia del Territori, que recull un total de 796 iniciatives de custòdia actives a Catalunya, que afecten un 1,3 % del territori català (41.744 ha). Any rere any, el moviment de la custòdia es va consolidant com a estratègia complementària a la conservació pública, amb una important implantació territorial a Catalunya.

La ICEA, a xarxes socials

La ICEA ha ampliat la seva presència a les xarxes socials. Si ja érem a Twitter i a Linkedin, ara hem arribat també a Instagram.

Seguiu-nos i estareu al dia:
- Dels darrers esdeveniments
- De comunicacions importants
- De les notícies més rellevants del sector

Ens ajudeu a fer la ICEA encara més gran?

AGENDA DE LA ICEA

ALTRES AGENDES

SEMINARIS WEB

1a part
2a part
38a Jornada Fructícola de Mas Badia 2023

El centre Mas Badia de l’IRTA (la Tallada d’Empordà) va acollir la 38a edició de la Jornada Fructícola.
En aquesta jornada es van aportar respostes i innovacions de la mà d’experts perquè la producció de pomes esdevingui sostenible i de qualitat.
Part de la informació que es va presentar és fruit dels projectes INIA VUMOC PID2019-109686RR-100, PECT «Girona, regió sensible a l’aigua» i del Grup Operatiu SCABKILL (Operació 16.01.01 de Cooperació per a la Innovació del PDR de Catalunya 2014-2020).

Jornada Agrícola Cafè «La vinya a la nova PAC»

La nova PAC 2023-2027 ja està en marxa. Ara arriba el moment perquè els productors prenguin decisions; és el moment d’aconseguir informació. El Grupo Editorial Agrícola va organitzar aquesta tertúlia al centre de la vinya més gran del món amb l’objectiu de conèixer les impressions de tècnics, productors i empreses d’insums sobre com afectarà aquesta nova PAC.

 
Copyright © 2023 Institut d'Estudis Catalans, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.