Copy

Butlletí quinzenal #130
5 d'abril de 2023

Alicia Namesny i Pere Papasseit, Premi Garofano d'Argento 2022

Alicia Namesny i Pere Papasseit van rebre el Premi Garofano de Plata a la Professionalitat «Franco Locatelli» per la seva tasca de difusió del sector hortícola al món. 

Notícies breus

Les veritats de l'aigua

El consum a les explotacions ramaderes és molt inferior a l’estimat i no hi ha residus, sinó només un ús que forma part del cicle natural de l’aigua, que, en realitat, no es «consumeix». L’article descriu els diferents tipus d’aigua segons els seus usos. [En italià.]

llegir més >>


 

Quins efectes té la sequera persistent als boscos mediterranis?

Fa temps que no plou. La societat i la natura estem patint una sequera prolongada, hem arribat a les restriccions en l’ús de l’aigua per a la població i, en el Dia Mundial dels Boscos, ens preguntem: de quina manera la manca persistent de pluges afecta les nostres masses forestals? La resposta no és òbvia i és que, en un sistema mediterrani com el que tenim a Catalunya, els arbres estan molt avesats a la manca d’aigua. Tenim espècies que poden suportar l’eixut estival prolongat i que estan adaptades amb mecanismes d’estalvi d’aigua molt eficients.

llegir més >>

Assemblea de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH) I

Informe de l’activitat del 2022-2023. El paper de l’AREFLH com a representant del sector hortofructícola europeu és cada cop més reconegut per les institucions europees i aquest reconeixement ens ha permès assolir grans èxits. Som una força de propostes en l’àmbit de les polítiques europees relatives al sector.
llegir més >>
 

Clam contra el quadern digital

L’Asociación Riojana de Agricultores y Ganaderos (ARAG-ASAJA) ha demanat a la Conselleria d’Agricultura del Govern de La Rioja que, de la mateixa manera que ja han fet altres comunitats autònomes, sol·liciti al Ministeri d’Agricultura endarrerir l’obligatorietat del quadern de camp digital «fins que s’estableixin les bases per a poder preparar el sector per a aquest canvi». I més tenint en compte que, segons informació del COPA-COGECA, Espanya sembla que és l’únic país de la Unió Europea que ha decidit implantar-lo, asseguren des d’ARAG-ASAJA.

llegir més >>

Lenzi (CEJA): «La PAC fracassa en el relleu generacional»

La presidenta del Consell Europeu de Joves Agricultors (CEJA), Diana Lenzi, ha defensat, en una entrevista, una estratègia que rejoveneixi la població al camp de la Unió Europea (UE). Segons la seva opinió, la política agrària comuna (PAC) «no ha aconseguit el relleu generacional».
llegir més >>


 

Intel·ligència artificial i internet de les coses per a impulsar el sector del vi

El Clúster Vitivinícola Català (INNOVI) ha rebut finançament dels fons Next Generation per als seus socis mitjançant tres projectes d’innovació que apliquen la intel·ligència artificial (IA) i la internet de les coses (IoT) en diverses etapes de la cadena de valor del sector vinícola.

llegir més >>
Pere Gou: <<La producció primària i les indústries transformadores patiran l'encariment de l'energia i la falta d'aigua>> 

Doctor en enginyeria agrònoma per la Universitat Politècnica de València (UPV), Pere Gou es va incorporar a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) fa trenta anys. És el cap del programa Qualitat i Tecnologia Alimentàries, que vol fer que la indústria alimentària sigui més sostenible i competitiva. Des del programa, treballen en diferents línies de recerca sobre les propietats i els processaments dels aliments, estudien els sistemes de control i traçabilitat i també fan estudis sobre el comportament dels consumidors per a entendre millor les seves actituds i percepcions respecte dels sistemes alimentaris. Llegir més
 

AGENDA DE LA ICEA

ALTRES AGENDES

SEMINARIS WEB

Aigua i agricultura

Conferència del doctor Joan Girona, director del programa Ús Eficient de l’Aigua en Agricultura, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). L’escenari actual de sequera ens fa pensar cada dia més en la importància de l’aigua per a qualsevol activitat humana: l’aigua per a usos urbans, industrials, etc., i per a l’agricultura. El que ens afecta a nosaltres és l’ús agrícola i volem posar sobre la taula la necessitat de gestionar-la correctament i les possibilitats que ofereix una bona planificació. El Dia Mundial de l’Aigua pot ser un bon dia i fer-ho davant d’estudiants d’agricultura pot crear debat per a entendre millor la necessitat d’aigua i el resultat d’una bona planificació agrària.
Aquesta jornada en línia vol donar a conèixer el més important en l’ús, la necessitat i la gestió de l’aigua. Amb el minisimposi «Difusió del coneixement a la societat» al complet.
Àgora_Agrònoms: La incorporació de plantes i animals a l'alimentació tradicional

Soler ha iniciat la ponència parlant dels nostres avantpassats prehistòrics i la seva alimentació pràcticament vegetariana. Seguidament ha parlat dels inicis de l’alimentació carnívora per part de l’home i els primers animals que es caçaven. Posteriorment, Soler ha fet un repàs dels animals i vegetals que servien com a alimentació als humans ara fa desenes de milers d’anys. També ha parlat sobre l’inici de l’agricultura a l’Imperi romà, al Neolític: la domesticació de blat, d’ordi, de civada, de sègol, de panís, etc., així com de les migracions i domesticacions dels animals.
Algunes de les temàtiques interessants que ha comentat el ponent són: grans descobertes de productes alimentaris a diferents punts del món i en diversos moments de la història, i l’origen de les fruites, els llegums i els fruits que consumim actualment. Finalment, s’han tractat les noves aportacions modernes i contemporànies. La sessió ha conclòs amb el torn de preguntes i el debat, en què alguns companys i companyes han fet les seves aportacions sobre el tema i han agraït la presentació al ponent.


 
Copyright © 2023 Institut d'Estudis Catalans, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.