Copy

Butlletí quinzenal #132
11 de maig de 2023

PIMEC proposa l’impuls d’un gran acord per a la gestió de l'aigua amb un debat de cohesió territorial en benefici del progrés econòmic i social

Les mipimes demanen a les administracions posar en marxa urgentment mesures que permetin la continuïtat de l'activitat empresarial i un ús sostenible de l'aigua davant una transició que requereix d'inversions per reconvertir les activitats. Patronal i sectors més afectats presenten un manifest per garantir la disponibilitat d'aigua a llarg termini i minimitzar els efectes negatius de l'escassetat d'aquest recurs en diferents sectors i territoris. Informació
Repte EIP-AGRI: dades de la granja

José Palha, agricultor de conreu, té molta variabilitat del sòl dins de cada camp. Ell i tres agricultors més van crear el grup operatiu Reg de Precisió juntament amb una empresa consultora d’agricultura de precisió i la Universitat d’Évora per trobar solucions sostenibles a aquest problema.
Trobareu més informació sobre com les dades de la granja poden contribuir a millorar-ne el rendiment en el taller EIP-AGRI Dades de la granja per a un millor rendiment de la granja a la pàgina web de l’esdeveniment. 

Notícies breus

Montserrat Corominas ofereix el seu discurs de presentació com a membre numerària de la Secció de Ciències Biològiques

Montserrat Corominas va pronunciar el discurs titulat Regulació de l’expressió gènica, clau per a la identitat cel·lular el dilluns 17 d’abril a la Sala Pere i Joan Coromines de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC).

llegir més >>

Juan Roig, el gran poder fàctic valencià

Com a màxim accionista de Mercadona i quarta fortuna de l’Estat espanyol, Juan Roig s’ha convertit en un poder fàctic tant a Madrid com, especialment, al País Valencià. El magnat acumula un múscul econòmic important gràcies a la xarxa de proveïdors de la seva cadena de supermercats, domina les organitzacions empresarials valencianes, controla el grup de pressió econòmica AVE i ostenta una notòria influència política sobre el conjunt de les administracions.

llegir més >>

Agricultura europea sense pesticides el 2050?

Reduir dràsticament l’ús de pesticides, reduir les emissions de diòxid de carboni —especialment d’origen agrícola—, satisfer la demanda alimentària, aconseguir la sobirania alimentària, preservar la salut humana, protegir el nostre medi ambient… Tants imperatius —comuns i no comuns— que contribueixen al nostre benestar i que no són fàcils d’assolir! Només són compatibles? L’exercici de prospectiva «Una agricultura europea sense pesticides l’any 2050», realitzat per l’Institut National de Recherche pour l’Agriculture, l’Alimentation et l’Environnement (INRAE), ajuda a identificar millor les palanques que es poden mobilitzar i les possibles trajectòries per a eliminar els pesticides químics. Proposem disseccionar alguns elements pas a pas.

llegir més >>

Cal desaccelerar

Article contundent de Jaume Terradas en el qual recorda que «hi ha una interconnexió molt gran entre problemes dels sistemes ambientals i comportaments dels sistemes socioeconòmics». També afirma que «els recursos “infinits” no han existit mai, per més que es feia com si sí».
llegir més >>

Projecte Llotges, una iniciativa per a garantir compres responsables, justes i sostenibles

El projecte Llotges s’ha engegat per facilitar la compra d’aliments de proximitat per a menús de col·lectivitats. Es tracta d’una iniciativa que cerca implementar un sistema de compra responsable, justa i sostenible que connecti els productors amb els gestors públics dels menjadors i amb les empreses de col·lectivitats. És un projecte que ajudarà també al sosteniment del camp i millorarà, en definitiva, la qualitat dels serveis i la salut de les persones.

llegir més >>

L’Hospitalet de Llobregat, on les pedres i el ciment ho expliquen tot

Va passar de ser un poble a ser una ciutat. Però com ha crescut i s’ha desenvolupat l’Hospitalet de Llobregat? Hem parlat amb els que ho han vist tot. Expliquem la història de la segona ciutat amb més habitants del país a través dels seus edificis. El principi de l’article descriu el passat agrari del segon municipi més poblat de Catalunya.
llegir més >>
 

Els productes ecològics són saludables?

Cada vegada hi ha més aliments ecològics (eco, orgànics o bio). En general, percebem que portar aquest adjectiu els fa més beneficiosos per a la salut que no pas els convencionals. Però, ecològic realment és sinònim de saludable?
llegir més >>

INNOVACC, el clúster que impulsa la innovació i la cooperació del sector carni i de la proteïna alternativa

INNOVACC, el clúster català de la carn i la proteïna alternativa, treballa per a fomentar que les empreses del sector carni i de la proteïna alternativa puguin afrontar favorablement la globalització, planificar estratègies de futur i executar actuacions comunes, entre altres accions. Aquest 2023 commemora el seu quinzè aniversari i, amb motiu d’aquesta celebració, parlem amb el seu gerent, Eudald Casas.

llegir més >>

Tendències que impactaran en la producció mundial d’aliments

Presentació del llibre guia. L’Associació Cultural Gençana i el Parc Natural de l’Alt Pirineu van organitzar un cicle sobre arbres monumentals en quatre edicions (tardor dels anys 2018 a 2021). La cloenda va ser el cap de setmana del 15 i el 16 d’abril amb un acte d’homenatge a la Savina d’Arati i la presentació del llibre guia del cicle.

llegir més >>

AGENDA DE LA ICEA

ALTRES AGENDES

SEMINARIS WEB

Jornada: Tendències i orientacions del consum vers els objectius 2030 (Cicle Innovació Agro. Sost.)

Les tendències i orientacions del consum vers els objectius 2030 van centrar la sisena i última jornada del cicle de formació, opinió i debat sobre la innovació per a una agroalimentació sostenible organitzat per la Comissió d’Economia Agroalimentària i la Comissió d’Economia i Sostenibilitat del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC), el Col·legi d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la col·laboració del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida i Inno4Agro i el suport de Cajamar Caja Rural (novembre del 2022). Crònica
Veus expertes aposten per la ramaderia extensiva i la reducció del consum de carn

El Centre d’Estudis Rurals i d’Agricultura Internacional (CERAI) va celebrar el 29 i 30 de març a València les jornades Quina ramaderia necessitem? Una altra ramaderia és possible i necessària, un fòrum de debat sobre la ramaderia, les repercussions de la ramaderia industrial intensiva, els diferents models alternatius i la construcció de sistemes alimentaris justos, equitatius i sostenibles. L’acte ha reunit diverses veus expertes en ramaderia, nutrició i medi ambient per tal d’analitzar les possibles solucions.
Vídeo jornada 30 març
Crònica



 
Copyright © 2023 Institut d'Estudis Catalans, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.