IDFA DocLab en de Brakke Grond presenteren Seamless Reality programma
27 October 2015
IDFA DocLab en de Brakke Grond presenteren Seamless Reality programma
In samenwerking met de Brakke Grond presenteert IDFA DocLab dit jaar het programma Seamless Reality, een interactieve zoektocht naar de grenzen tussen onze fysieke en virtuele werkelijkheid. Via een reeks live cinema events, de eendaagse DocLab conferentie en een doorlopende expositie wordt nieuw werk gepresenteerd van o.a. Chris Milk, Jonathan Harris, NFB Interactive en Nonny de la Peñna. Daarbij kan het publiek zelf experimenteren met virtual reality, kunstmatige intelligentie, biometrische technologie en de eigen, meest persoonlijke data.
Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond is niet alleen partner van IDFA DocLab in het programma maar ook een van de hoofdlocaties van IDFA.


IDFA DocLab: Seamless Reality
Voor het derde jaar presenteren IDFA DocLab en de Brakke Grond dit jaar een gezamenlijk themaprogramma over documentaire en de digitale revolutie: Seamless Reality.
Op de gratis toegankelijke DocLab: Seamless Reality Expositie zijn in totaal dertig installaties en interactieve projecten te zien en beleven, waaronder de vijftien projecten die zijn geselecteerd voor de DocLab Competitie. Opvallend is daarbij het grote aantal virtual reality projecten. Meer dan elk ander medium tot nu toe lost virtual reality de belofte in de toeschouwer te verplaatsen naar andere plekken. De DocLab expositie toont de reikwijdte van de mogelijkheden. Kruip in het hoofd van illustrator Jan Rothuizen in Drawing Room, reis door een verliefd brein in LoVR en betreed het mijnenveld van de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea in DMZ: Memories of No Mans's Land. Of bekijk kunstwerken die überhaupt niet meer bestaan, in de digitale wederopbouw van de vernielde kunstschatten in de door ISIS bezette stad Mosul van RecoVR Mosul: A Collective Reconstruction. Deze installatie is een van de projecten waarmee DocLab aanhaakt op het IDFA programma Benjamin Barber: Jihad vs. McWorld 2015. Verschillende thema’s die Benjamin Barber met zijn boek en filmprogramma aansnijdt, komen terug in het programma van DocLab maar dan door de ogen van mediakunstenaars die de digitale revolutie van binnenuit onderzoeken via interactieve documentaires, live events en virtual reality installaties en ter discussie stellen.

Live Cinema Events
De reeks Live Cinema Events vormt ongetwijfeld het meest avontuurlijke en onvoorspelbare onderdeel van het programma. Deze zes avonden hebben elk een eigen invulling, uiteenlopend van interactieve presentaties tot experimentele multimedia performances met live muziek en publieksparticipatie. Met o.a. een interactief spel met de werkelijkheid van Webby-winnaar Bianca Giaever (This American Life) en het Britse duo Anagram tijdens DocLab Live: Performing Reality, kunstmatige intelligentie experimenten in DocLab Live: The Art of Artificial Intelligence en een feestelijke terugblik op Super Stream Me, het genadeloze surveillance experiment waar Nicolaas Veul en Tim den Besten zichzelf onlangs aan onderworpen.
Gelinkt aan IDFA's focusprogramma Sounds Real, waarin het geluid in documentaire centraal staat, is er DocLab Live: Sounds Real Interactive, een avond over de kunst van geluid design in documentaire, virtual reality en games.

DocLab Interactive Documentary Conference
Op zondag 22 november is de DocLab Interactive Documentary Conference, waar digitale pioniers en denkers van over de hele wereld hun meest baanbrekende werk, inzichten en toekomstscenario's presenteren. Met onder meer Kathleen Lingo (New York Times), Karim Ben Khelifa (The Enemy), Anjelo Vermeulen, Amy Rose en May Abdalla (Anagram) en Margaux Missika (Upian).
Daarnaast zijn er voor professionals o.a. de DocLab Academy, een trainingsprogramma voor 25 internationale nieuwe media talenten, en de DocLab Interactive Summit (internationaal denktank event).

Het IDFA DocLab: Seamless Reality programma (i.s.m. de Brakke Grond) wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
Het Vlaams Audiovisueel FondsCreative Europe en het Filmfonds ondersteunen de DocLab Academy.
Het Mediafonds is specifiek partner van het DocLab Live event: Performing Reality en de DocLab Interactive Documentary Conference.


NOOT VOOR PERS: Op donderdag 19 november vindt om 11.00 uur de perspresentatie plaats van IDFA DocLab: Seamless Reality. Programmeurs Caspar Sonnen (IDFA DocLab) en Veerle Devreese (De Brakke Grond) geven toelichting bij de werken in de DocLab expositie; tevens is tijd gereserveerd om de virtual reality projecten te ervaren. Graag vooraf aanmelden bij doclab@idfa.nl.

 
Press office
Laura van Halsema
Maartje Piersma

IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam
Frederiksplein 52, 1017 XN Amsterdam, The Netherlands
 
t +31 (0) 20 627 3329
f +31 (0) 20 638 5388
e laura@idfa.nl / maartje@idfa.nl
w www.idfa.nl/industry

Unsubscribe
Volg ons op
VPROOxfam Novibde VolkskrantBankGiro LoterijFonds 21VSB FondsBeijing Documentary Development AssociationStichting Dioraphte