Copy
Uit vroeger tijden editienummer 7, 31 juli 2020 | Vitesse herinneringen door... Ed Blok
Tekst: Niek Praagman
Het is al weer enige tijd geleden dat Vitesse de prachtig verbouwde kantine in bezit kon nemen. Eén van de vondsten die de kantine ruim en aantrekkelijk maakt is de verzameling fraaie actiefoto’s op de diverse wanden. De foto’s werden door een aantal enthousiaste bestuursleden bij vele spelers van vroeger en nu opgehaald en vervolgens gerubriceerd. Het resultaat was verbluffend met als extra gevolg de beschikbaarheid van een mooie verzameling foto’s uit vroeger en recenter tijden. Omdat er niet voldoende plaats was voor alle foto’s is nagedacht of er nog andere manieren zijn om een aantal van die foto’s aan een ieder te tonen.

De sociale commissie van Vitesse is daarom direct gestart met een speciale activiteit. Nu de vereniging getroffen is door de CORONA uitbraak en er weinig ruimte is voor ontmoetingen in de kantine vanwege de althans voor senioren totale stillegging van de voetbalactiviteiten is tot het volgende besloten. Het idee is om spelers te vragen bij een foto waar zij op voorkomen een verhaal over hun carrière bij Vitesse te vertellen. Heel begrijpelijk betreffen veel foto’s acties van het eerste elftal van Vitesse uit soms lang vervlogen tijden! Immers de spelers op die foto’s zijn de personen die het vlaggenschip van Vitesse en daarmee heel Vitesse de nodige, lokale dat wel, roem brachten. In de komende periode zullen we proberen door die foto’s te gebruiken en de betreffende speler een en ander aan uitleg te vragen, proberen u allen op de hoogte te brengen van de naam, de faam van de betreffende speler. De volgorde van optreden van foto en speler is willekeurig.
In de reeks herinneringen is de zevende aflevering aan de beurt en wel Ed Blok. De eerste wedstrijd die Ed volgens mijn geheugen bij Vitesse speelde was een vriendschappelijke uitwedstrijd bij Papendrecht, in die tijd een gerenommeerde zondag eersteklasser. Terwijl Vitesse pas één seizoen op dat niveau speelde. Maar zie naar een naar mijn idee uitstekende wedstrijd trok Vitesse met 0-2 aan het langste eind door twee doelpunten van Peter van der Meer. Ed viel op door een aantal uiterst behendige manieren, om zijn tegenstander steeds maar weer de verkeerde kant op te sturen, te laten zien en op die manier veel ruimte voor zijn medemiddenvelders waarvan ik er één was te creëren en een voortreffelijke samen speler bleek te zijn. Kortom een versterking voor Vitesse. Hieronder Ed zijn herinneringen.

Mijn voetballeven
Terugblikken op je voetbal carrière is, naarmate je ouder wordt, geen eenvoudige opgave vanwege het ontbreken van informatie die je in de loop der jaren zou hebben kunnen verzameld maar dat niet hebt gedaan. Mijn herinneringen gaan terug naar 1953/1954 toen ik op zeer jonge leeftijd op Het Laantje van Vollering op zaterdagmiddag regelmatig naar CSVD ging kijken. Kaartje kopen was er niet bij, want ik kon aardig slootje springen. Ik was toen 8 of 9 jaar en had nog niet de speelgerechtigde leeftijd van 10 jaar om lid te worden van een voetbalclub en dan zelf actief te mogen deelnemen aan het edele voetbalspel.

C.S.V.D. complex aan de Laan van Vollering.
''De start van mijn lidmaatschap bij Vitesse heb ik te danken aan de nodige Vitesse spelers, die altijd op zaterdagavond bij Café Hofman lekker een biertje kwamen drinken en mij overhaalden om naar Vitesse te gaan omdat het zo’n gezellige club was en op zaterdag voetbalde..''

De namen van sommige spelers van CSVD 1 die ik me nog kan herinneren zijn: Jan Zoutendijk, Ab Wink, Cor Lagendijk, Piet Sjerp, Jan Scheurwater. Op zondag ging ik met mijn vader naar DHC 1 kijken. Omdat mijn vader zelf altijd bij DHC had gevoetbald ben ik dan ook op die leeftijd bij DHC als pupil begonnen. Dat ik ruim 20 jaar later bij Vitesse Delft, op de Middelweg zou gaan voetballen had ik nooit kunnen vermoeden.

Ik heb vánaf mijn ca 29 jarige leeftijd t/m 42e jaar bij Vitesse gevoetbald. In de tijd daarvoor vánaf mijn 17e t/m 28e jaar als semiprof gespeeld, bij DHC ( 2e en 1e divisie), Xerxes/DHC (eredivisie, met onder anderen Wim van Hanegem en Chris Kronshorst en de laatste 3 jaar bij Excelsior( 2e divisie, 1e divisie en eredivisie).

De start van mijn lidmaatschap bij Vitesse heb ik te danken aan de nodige Vitesse spelers, die altijd op zaterdagavond bij Café Hofman lekker een biertje kwamen drinken en mij overhaalden om naar Vitesse te gaan omdat het zo’n gezellige club was en op zaterdag voetbalde. Ik speelde toen zelf op zondagmiddag weer bij DHC. De overstap heeft mij in die jaren veel plezier gegeven, waarbij we ook zeker niet mogen vergeten dat we op een behoorlijk hoog niveau goed tegenspel konden bieden tegen de topclubs uit de Bollenstreek en uit de omgeving van het IJsselmeer in de Hoofdklasse van het zaterdagvoetbal.

Echte hoogtepunten zijn er volgens mij niet geweest, maar de herinnering dat Vitesse zelfs één keer met het vliegtuig naar Friesland is gevlogen, om tegen Harkemase Boys te voetballen is toch het vermelden waard! Op 42e jarige leeftijd ben ik als actief voetballer, toen spelend in het 3e elftal, met voetbal gestopt.

Ed Blok met rugnummer 7 in duel. Pleun van den Akker (links) kijkt toe. (1973)

Tenslotte: Het trainerschap heb ik nooit geambieerd, omdat ik zelf actief wilde blijven in andere sporten, zoals Tennis, Triathlon en Hardlopen ( 20 jaar lang ) bij de Koplopers in Delft. Aan het einde van mijn verhaal vind ik bij mijn voetbalfoto’s nog een grote elftalfoto van het toenmalige Vitesse 1.

Bestuur: Voorzitter v.d. Poel, J. Zoutendijk, Dr. Smit, elftalleider Cor Lagendijk, Trainer Wolter Bos.

Elftal: Pleun v.d. Akker, Peter v.d. Meer, Koos Verschoor, Ed Blok, Dick Oosterom, Ruud v.d. Lee, Klaas Dijkstra, Ton Zoutendijk, Paul Oortwijn, John Zoutendijk, Cor Hoebeke, Gerard Brinkhof, C. Chung en verzorger Koos.

Abonnees op de nieuwsbrief van Vitesse Delft ontvangen automatisch de "Vitesse Delft Herinneringen". U kunt zich voor de nieuwsbrief aanmelden via deze aanmeld-link 

Eerder verschenen afleveringen van 'Vitesse Delft Herinneringen' zijn te vinden via de website van Vitesse Delft.
Bezoek ook de website van Vitesse Delft. Reacties op en bijdragen aan deze rubriek kunnen naar social@vitessedelft.nl.

Copyright © 2020 Vitesse Delft nieuwsbrief, All rights reserved.
Twitter
Facebook
Website
Instagram


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vitesse Delft · Postbus 576 · Delft, ZH 2600 AN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp