Copy
Uit vroeger tijden editienummer 4, 12 juni 2020 | Vitesse herinneringen door... Gerrit Schuijtemaker
Tekst: Niek Praagman
Het is al weer enige tijd geleden dat Vitesse de prachtig verbouwde kantine in bezit kon nemen. Eén van de vondsten die de kantine ruim en aantrekkelijk maakt is de verzameling fraaie actiefoto’s op de diverse wanden. De foto’s werden door een aantal enthousiaste bestuursleden bij vele spelers van vroeger en nu opgehaald en vervolgens gerubriceerd. Het resultaat was verbluffend met als extra gevolg de beschikbaarheid van een mooie verzameling foto’s uit vroeger en recenter tijden. Omdat er niet voldoende plaats was voor alle foto’s is nagedacht of er nog andere manieren zijn om een aantal van die foto’s aan een ieder te tonen.

De sociale commissie van Vitesse is daarom direct gestart met een speciale activiteit. Nu de vereniging getroffen is door de CORONA uitbraak en er weinig ruimte is voor ontmoetingen in de kantine vanwege de althans voor senioren totale stillegging van de voetbalactiviteiten is tot het volgende besloten. Het idee is om spelers te vragen bij een foto waar zij op voorkomen een verhaal over hun carrière bij Vitesse te vertellen. Heel begrijpelijk betreffen veel foto’s acties van het eerste elftal van Vitesse uit soms lang vervlogen tijden! Immers de spelers op die foto’s zijn de personen die het vlaggenschip van Vitesse en daarmee heel Vitesse de nodige, lokale dat wel, roem brachten. In de komende periode zullen we proberen door die foto’s te gebruiken en de betreffende speler een en ander aan uitleg te vragen, proberen u allen op de hoogte te brengen van de naam, de faam van de betreffende speler. De volgorde van optreden van foto en speler is willekeurig.
In de reeks herinneringen is de vierde speler die we ten tonele voeren Gerrit Schuijtemaker. Gerrit speelde slechts een korte tijd bij Vitesse (C.S.V.D.) maar wist in die periode grote indruk te maken zoals uit het onderstaande verhaal blijkt.
''Gerrit was mede door zijn rijzige gestalte een zeer betrouwbare rots in de verdediging, die heerste in het strafschopgebied en vaak ook nog daarvoor en vrijwel alle ballen die door de lucht kwamen achteloos verwerkte en daarnaast dankbaar gebruikmaakte van zijn lange benen om menig doorbrekende speler via een fraaie sliding volledig correct de bal te ontfutselen. En niet onbelangrijk wat mij betreft: tijdens de wedstrijd altijd de rust zelve en zeer sportief spelend. 
                                                                                '' 
Gerrit vertelde het volgende over zijn loopbaan bij Vitesse Delft (toen nog c.s.V.D.): 

In de zomer van 1970 besloot ik mijn voetbalcarrière voort te zetten bij C.S.V.D. Een hele overgang naar een vereniging met – ik geloof – toen 17 seniorenelftallen. Rond het begin van het seizoen moesten alle nieuwkomers in een selectiewedstrijd uitmaken of er kandidaten voor de selectie bijzaten. Na 10 minuten zakte ik door mijn enkel, dacht te gaan stoppen, maar werd toch nog toegevoegd  aan het 11de elftal. Vervolgens via het vierde, uiteindelijk toch toegevoegd aan de selectie en rond april 1972 mocht ik als voorstopper in het 1ste  debuteren. CSVD eindigde dat seizoen volgens mij op de derde plaats.

Het seizoen 1972-1973 – ik was inmiddels bevorderd tot aanvoerder – moest het dan gebeuren, promotie naar de hoogste afdeling van het zaterdagvoetbal. Aan het eind van het seizoen eindigden CSVD en de voetbalvereniging Geinoord ex aequo bovenaan. Een beslissingswedstrijd moest de kampioen aanwijzen!
V.l.n.r: Peter van der Meer, Koos Verschoor (achter), Ben van Peppen, Gerrit Schuijtenmaker, Ton Zoutendijk, Paul Oortwijn en Joep Willigers.
''En daar won CSVD voor zo'n 3000 meegereisde supporters met 3-1.''
1. Kampioen worden is mooi! (maar …. gelijk geëindigd)
2. Kampioen worden na beslissingswedstrijd is mooier! (maar het werd  0 – 0 !)
3. Kampioen worden na twee beslissingswedstijden is nog veel mooier!

En zie wat gebeurde: Op zaterdag 24 april 1973 vertrokken we voor de tweede beslissingswedstijd tegen “Geinoord” - de eerste eindigde zoals aangegeven in 0-0 – naar Ridderkerk. En daar won CSVD voor zo’n 3000 meegereisde supporters met 3-1, doelpunten van Chi, Nico en Ton.

Bloemen, dineren, daarna naar onze overvolle CSVD kantine aan de Middelweg. Wij werden op de schouders van uitgelaten, aangeschoten supporters de kantine rondgedragen. Onvergetelijk! Maar we werden kampioen op de zaterdag voor Pasen, en toen kwam het christelijke karakter van CSVD boven drijven: feesten mocht, maar niet later dan tot 24.00 uur. Daar is toen hevig over gediscussieerd, het lag nogal gevoelig.

Daarna een mooi seizoen in de eerste klasse, oefenen tegen het grote Sparta uit Rotterdam, gevolgd door mooie wedstrijden tegen gerenommeerde zaterdagclubs, zoals Spakenburg (kampioen), Noordwijk, GVVV, Quick Boys enz.
Dat seizoen eindigde C.S.V.D. eervol in de middenmoot.
Eindstand uit 1972-'73 en de eindstand van het hoogste zaterdagvoetbal afdeling (1968-'69). 
Het kampioenselftal bestond uit:
Keeper,                      H. van Oort, een laconieke, betrouwbare doelman.
Rechtsachter,            J. Zoutendijk, een opgewonden standje. Kon nog emmeren over iets, terwijl de wedstrijd al minuten verder speelde.
Laatste man,             D. Oosterom, getalenteerd, rookte stiekem, kreeg lamp op hoofd.
Linksachter,             J. Willigers, taaie verdediger. Nerveus in kampioenswedstrijd.
Voorstopper,            G. Schuijtemaker, moeten anderen maar over oordelen.
Middenvelder,          B. van Peppen, slim, specialist in tegenstanders poorten. Talent.
Middenvelder,          R. Doorduijn, mandekker, kwam je 2 keer tegen.
Middenvelder,          N. Praagman, ijverig, balvaardig. Scoorde in kampioenswedstrijd.
Rechtsbuiten,           C. Chung, onvoorspelbare acties. Scoorde in kampioenswedstrijd.
Middenvoor,             T. Zoutendijk, scoorde gemakkelijk. Ook in kampioenswedstrijd.
Linksbuiten,              G. van Wettum, degelijke linkspoot.
 
De trainer was Arie de Wit, clubicoon Pleun van den Akker had zijn enkel gebroken en moest knarsetandend toekijken. 

Wij besloten in augustus ’74 om 3 jaar in Zambia les te gaan geven op een middelbare school in het kader van de ontwikkelingshulp. En C.S.V.D. bood mij een  eervolle afscheidswedstrijd aan, waarmee mijn Vitesse Delft carrière eindigde.

In Zambia voetbalde ik als enige blanke, ook hier mooie herinneringen, zoals:
*Onze wedstrijd tegen het leger eindigde in complete chaos. Iedereen had ruzie met iedereen, ik verstond er niets van, dus zat maar een tijdje tegen een doelpaal.
*Onze midvoor, geweldige voetballer, maar een ( te) grote pingelaar. “Iets meer overspelen”, probeerde ik, maar zijn vriendin stond te kijken en hij moest “off showen”, indruk maken. Tsja…
*Geen racisme, wel een bijnaam zoals alle voetballers. De mijne was Mr. Ndlovu,
Wat meneer olifant betekent, omdat ik als een olifant stampte over het veld.
*Ooit starten wij een kledingproject in Zambia, voetbalvereniging C.S.V.D.
verzamelde de meeste 2de hands kleding Deze verkochten wij daar en wij
besteden de inkomsten aan lokale voedselprojecten.


Na 8 jaar Afrika keerden wij terug naar geboortedorp Berkhout in Noord-Holland,  waar ik tot mijn 57ste in de veteranen voetbalde, totdat een grove overtreding tot mijn verdriet daar een eind aan maakte.

Met dank aan CSVD, dat mij gastvrij heeft ontvangen. Waardoor ik ontdekte dat er naast de studentenwereld nog een ander Delft bestond en ongetwijfeld nog steeds bestaat.

De vereniging alle goeds toegewenst en hopelijk een mooie, nieuwe voetbalstart na het Corona tijdperk. Succes!
 


Groet,  Gerrit Schuijtemaker


 
Abonnees op de nieuwsbrief van Vitesse Delft ontvangen automatisch de "Vitesse Delft Herinneringen". U kunt zich voor de nieuwsbrief aanmelden via deze aanmeld-link 

Eerder verschenen afleveringen van 'Vitesse Delft Herinneringen' zijn te vinden via de website van Vitesse Delft.
Bezoek ook de website van Vitesse Delft. Reacties op en bijdragen aan deze rubriek kunnen naar social@vitessedelft.nl.

Copyright © 2020 Vitesse Delft nieuwsbrief, All rights reserved.
Twitter
Facebook
Website
Instagram


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vitesse Delft · Postbus 576 · Delft, ZH 2600 AN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp