Copy
Uit vroeger tijden editienummer 6, 10 juli 2020 | Vitesse herinneringen door... Wim de Jong
Tekst: Niek Praagman
Het is al weer enige tijd geleden dat Vitesse de prachtig verbouwde kantine in bezit kon nemen. Eén van de vondsten die de kantine ruim en aantrekkelijk maakt is de verzameling fraaie actiefoto’s op de diverse wanden. De foto’s werden door een aantal enthousiaste bestuursleden bij vele spelers van vroeger en nu opgehaald en vervolgens gerubriceerd. Het resultaat was verbluffend met als extra gevolg de beschikbaarheid van een mooie verzameling foto’s uit vroeger en recenter tijden. Omdat er niet voldoende plaats was voor alle foto’s is nagedacht of er nog andere manieren zijn om een aantal van die foto’s aan een ieder te tonen.

De sociale commissie van Vitesse is daarom direct gestart met een speciale activiteit. Nu de vereniging getroffen is door de CORONA uitbraak en er weinig ruimte is voor ontmoetingen in de kantine vanwege de althans voor senioren totale stillegging van de voetbalactiviteiten is tot het volgende besloten. Het idee is om spelers te vragen bij een foto waar zij op voorkomen een verhaal over hun carrière bij Vitesse te vertellen. Heel begrijpelijk betreffen veel foto’s acties van het eerste elftal van Vitesse uit soms lang vervlogen tijden! Immers de spelers op die foto’s zijn de personen die het vlaggenschip van Vitesse en daarmee heel Vitesse de nodige, lokale dat wel, roem brachten. In de komende periode zullen we proberen door die foto’s te gebruiken en de betreffende speler een en ander aan uitleg te vragen, proberen u allen op de hoogte te brengen van de naam, de faam van de betreffende speler. De volgorde van optreden van foto en speler is willekeurig.
Wim de Jong, “Speler – jeugdtrainer – hoofdtrainer”

Na het lezen van de leuke artikelen van Harry Garnaat en Pleun vd Akker was ik enthousiast en reageerde op facebook met de bekende dikke duim. Mijn reactie bleef niet onopgemerkt en het was Niek Praagman die de vraag stelde: “Wim zou jij als oud Vitesse Delft man, in deze voetbal loze tijd, een verhaal kunnen optekenen over de belevenissen gedurende jouw periode”.
Volmondig antwoordde ik positief op dit verzoek echter de Corona perikelen zorgden voor enige vertraging. Een aantal weken terug is mijn vader, in het verzorgingstehuis te Amsterdam, besmet geraakt met het virus en slechts enkele dagen later overleden. Ik had logischerwijs andere zaken aan mijn hoofd en het was onze eer om een waardig afscheid te regelen voor deze geweldige vader. Nu alles op een mooie manier, zoals wij het hadden gewild, is afgesloten is slechts de herinnering die voortleeft. Juist deze herinnering stimuleert mij om de draad weer op te pakken en dit stuk te schrijven. Immers mijn vader was een voetbalman in hart en nieren en heeft zijn genen overduidelijk overgedragen; speelde in het Amsterdamse elftal, werd gescout door AZ en speelde daar 1 seizoen. Door de verhuizing van Amsterdam naar Den Haag werd de afstand te gortig om 5 x per week naar Alkmaar te tuffen. Voetbalde nog een paar jaar bij amateurclubs in de regio alvorens hij trainer werd. Dit heeft hij zo’n 20 jaar gedaan bij onder andere de selectie van Voorschoten en Graaf Willen II Vac.
Ik volgde hem op de voet en daar waar mogelijk ging ik altijd met hem mee. Onbewust, terugkijkend, zijn er heel veel gelijkenissen in de manier hoe mijn vader als mens in een groep stond en leiding gaf.
Ik was trots en dat gevoel is de afgelopen weken enorm toegenomen.
''De eerste indruk was geweldig en Ab Olie was de man die zich enigszins over mij ontfermde en begeleidde. Hij zorgde voor de eerste kennismaking en gaf een warm gevoel en dat gevoel is eigenlijk nooit meer weggegaan voor Vitesse Delft.
                                                                                '' 

Mijn voetballeven
Als jochie van 9 begon mijn voetballeven bij Die Haghe, ik debuteerde op mijn 16e in het 1e en wilde eigenlijk wel hoger spelen maar Die Haghe is je club dus weggaan vond ik lastig. Op zeer jonge leeftijd haalde ik het diploma UEFA C en B. Vervolgens naar Zeist waar op 22 jarige leeftijd het hoogste amateurdiploma UEFA A werd behaald. Ambitieus als ik was werd ik door Joop Brand (docent bij de KNVB) geadviseerd door te gaan om uiteindelijk Coach betaald voetbal te doen. Hier waren en zijn echter restricties aan verbonden; om toegelaten te worden moet je of een betaald voetbal achtergrond hebben of top amateur hebben gespeeld. Daarnaast ook nog eens minimaal 4 jaar ervaring hebben op 2e klas niveau als trainer.

Het was een mooi moment om tegen Die Haghe te zeggen ik ga weg en ga proberen mijn dromen waar te maken. Twee clubs kwamen in aanmerking voor een overstap nml. Rijnsburgse Boys en Vitesse Delft (toen nog CSVD). Het werd CSVD omdat deze club net iets dichterbij was dan de ander. Zo simpel was de keus. Aan het eind van het seizoen mocht ik, voordat ik officieel lid was, met CSVD meedoen met een toernooi 0/23 bij SHO. De eerste indruk was geweldig en Ab Olie was de man die zich enigszins over mij ontfermde en begeleidde. Hij zorgde voor de eerste kennismaking en gaf een warm gevoel en dat gevoel is eigenlijk nooit meer weggegaan voor VD.

 

''Spelen op topamateurniveau was iets waar ik enorm naar uitkeek als gedreven broekie.''

Ik heb heel veel mogen leren van geroutineerde goede spelers als: Oortwijn, Zoutendijk, Blok, vd Meer, vd Akker en vd Burg. Ik zoog alles op wat trainer Gerard Weber zei en genoot van de ambiance aan de Middelweg. Het kleine knusse clubhuis, het mooie hoofdveld met de tribune afkomstig van de Taptoe uit Delft. Het waren mijn mooiste voetbaljaren en ik keek wekelijks uit naar clubs als Quick Boys, Noordwijk, Zwaluwen Vlaardingen, Ijselmeervogels, GVVV, Heerjansdam, RVVH en Kozakken Boys. De uitwedstrijden met de bus waren een feestje waar altijd wel een kroegje werd aangedaan of werd gegeten in een wegrestaurant. Menig anekdote heeft hier zijn oorsprong gevonden en steevast werd het in de late uurtjes afgesloten in het cafeetje van superleider Bertus en Eveline. Een zwarte bladzijde was het overlijden van mijn maatje Ton Hom aan een hartstilstand. Buiten zijn voetbalkwaliteiten was het zo een verschrikkelijk aardige gozer die dus veel te vroeg is heengegaan.

Na een aantal jaren heb ik talenten zien overkomen als Garnaat, Manger, Buitendijk en Vermeulen die op de proef werden gesteld op het gravelveld waar wij destijds trainden. Daar werd je volwassen en was het credo niet lullen maar poetsen. Luisteren moet je en niet zeiken. In de wedstrijd stond ik centraal achterin samen Koos Burg. Deze man las het spel, coachte en greep in waar nodig. We voelden elkaar goed aan en het was Koos die mij slim en sluw maakte. Een knieoperatie maakte na 3 jaar een iets eerder einde als speler bij Vitesse dan gepland maar ik werd trainer van de A1 aan de Middelweg. Het bleek een opstap naar wat nu blijkt een lange periode van 37 jaar trainerschap.

Een seizoen om nooit te vergeten met mannen als Huisman, de Smidt, Koster, Snoeks, de Lijser, Rosierse en vele anderen. Vooral niet nalaten om clubman in hart en nieren Pieter van Veen te noemen die destijds de leider was. Humor, feest maar ook hard werken en presteren. Uitwedstrijden met een busje, drankje bij de trainer thuis, het seizoen afsluiten bij de Chinees, trainingskamp in Duitsland hier zijn allemaal herinneringen gemaakt om nooit meer te vergeten.

Een jaar later werd ik hoofdtrainer bij 2e klasser Duno en volgden clubs als SVC’08 (toen JAC), Vitesse Delft, HBS en Die Haghe. Coach betaald voetbal is er nooit meer van gekomen omdat de maatschappelijke baan in de sport in combinatie met het hoofdtrainerschap mij meer waard waren. Het hoofdtrainerschap bij 1e klasser Vitesse maakte de cirkel rond. Van speler tot jeugdtrainer tot hoofdtrainer. Waar de staf oa bestond uit mijn oude leider Pieter die nu grensrechter was bij de selectie, voetbalmaatje Pleun vd Akker die assistent trainer werd en leider alias regelneef Cees van Hoeven. Ook hier gold: humor, plezier, hard werken en presteren. Vitesse heeft in al die jaren wel een plekje veroverd in mijn voetbalhart en in de voorbereiding van het seizoen is Vitesse al jaren te gast bij het toernooi van Die Haghe en dat is natuurlijk geen toeval.

Abonnees op de nieuwsbrief van Vitesse Delft ontvangen automatisch de "Vitesse Delft Herinneringen". U kunt zich voor de nieuwsbrief aanmelden via deze aanmeld-link 

Eerder verschenen afleveringen van 'Vitesse Delft Herinneringen' zijn te vinden via de website van Vitesse Delft.
Bezoek ook de website van Vitesse Delft. Reacties op en bijdragen aan deze rubriek kunnen naar social@vitessedelft.nl.

Copyright © 2020 Vitesse Delft nieuwsbrief, All rights reserved.
Twitter
Facebook
Website
Instagram


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Vitesse Delft · Postbus 576 · Delft, ZH 2600 AN · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp