Copy
Adauga newsletter@openpolitics.ro in lista ta de contacte.
View this email in your browser
 
Share
Tweet
Forward
Vezi imaginile printr-un click aici.
Salut!

În ultima lună am strâns mai multe materiale (analize, video-uri, înregistrări audio) care aduc perspective noi asupra unor subiecte de interes, precum: explozia de violențe în Sri Lanka în urma propagării de știri false pe rețelele de socializare, experimentul Finlandei cu garantarea venitului minim sau dezvăluirile privind dedesubturile industriei fashion, cu reverberații inclusiv în România.

Dacă îți place newsletterul nostru și activitatea Median Research Centre (MRC), te rugăm să iei în considerare redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către noi.

Îți mulțumim!
Lectură plăcută!

Echipa OpenPolitics

În luna martie, zvonurile false propagate prin Facebook au contribuit la declanșarea unui val de violențe în Sri Lanka, care a rezultat în moartea a două persoane și devastarea a peste 400 magazine și case deținute de musulmani. În toiul violențelor guvernul a luat inclusiv decizia de a introduce starea de urgență și a bloca accesul la rețelele sociale. (New York Times, Gizmodo)

Cine ar trebui să fie responsabil de atacarea problemei știrilor false?

Majoritatea americanilor nu doresc ca statul să ia măsuri pentru combaterea acestora, dacă asta ar putea însemna limitarea unor libertăți, dar sunt de acord ca platformele online să o facă. 

Nici francezii nu doresc ca statul să se ocupe de combaterea dezinformarii, ci mai degrabă au încredere în capacitatea presei de a filtra informațiile. Iar grupul de experți independenți reunit de Uniunea Europeană pentru a veni cu recomandări în acest domeniu consideră că soluția nu este mai multă reglementare, ci, printre altele, susținerea presei, transparența mai mare din partea platformelor online și mai multă cercetare în domeniu. (Pew Research Center, Poynter, Medium)

În schimb, în efortul de a preveni traficul de ființe umane, Congresul american a adoptat modificări legislative care cresc responsabilitatea platformelor online pentru conținutul generat de utilizatori. Potrivit activiștilor pentru libertatea internetului, această decizie ar putea avea consecințe grave pentru libertatea și inovația pe internet. (Audio).

Chiar dacă cel mai probabil la nivel european nu vor apărea reglementări noi privind conținutul găzduit de platformele online, Facebook are multe de făcut pentru a se alinia la reglementările europene în privința securității datelor personale.  (WNYC, Washington Post)
Finlanda a demarat în 2017 un experiment pentru studierea efectelor venitului minim garantat, selectând aleator un grup de beneficiari. Acum, însă, guvernul a decis să încheie programul, posibil pentru că în 2019 urmează alegeri.

Însă finlandezii rămân lideri în abordarea problemelor sociale, reușind, de exemplu, să reducă numărul persoanelor fără adăpost cu 35% din 2010 încoace, printr-o politică denumită „Adăpost înainte de toate” (Housing First), pe care acum și guvenul britanic este interesat să o încerce, având în vedere că în ultimii 7 ani numărul persoanelor fără adăpost a crescut cu 15%. (The Guardian, Sky News)
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către
MRC și proiectele sale!
 
Vezi cum se întoarce donația la tine!

Într-un pas către o mai mare transparență, Facebook a publicat pentru prima oară regulile pe care le folosesc moderatorii când decid ce trebuie interzis pe platformă. Documentul are 27 de pagini și include criteriile folosite pentru identificarea discursului instigator la ură și a altor tipuri de discurs interzise. (Bloomberg)

Marii producători de știri, precum BBC și New York Times, raportează că nu au fost afectați de modificările la algoritmul Facebook, care au fost lansate în ianuarie şi au prioritizat mai mult postările de la apropiați decât cele de la paginile oficiale. Pentru producătorii de știri locale, însă, schimbarea algoritmului pare să fi adus o scădere dramatică a traficului. (Niemanlab)

 
Recomandare audio

Ce înseamnă „Made in Italy”? De multe ori, făcut de lucrători imigranți, slab remunerați, în Toscana. (The New Yorker)

Recomandări video
Un reportaj ARTE dezvăluie că și lucrătorii din industria textilă din România se află într-o situație precară, teama de șomaj prevenindu-i de la a reclama abuzurile pe care le suportă. (ARTE)
John Oliver explică succint înțelegerea privind armele nucleare dintre Iran și 6 puteri internaționale și ce ar putea însemna retragerea SUA, dacă pe 12 mai președintele Trump va decide asta. (Last Week Tonight)
2% pentru MRC

De ce ne dorim să donezi 2% din impozitul pe venit către MRC și proiectele sale? Află care a fost activitatea organizației până acum!

Recomandare infografic
Indicii din raportul "World Press Freedom" din 2018, compilat de "Reporters Without Borders" (RSF), reflectă ostilitatea față de mass-media, nu numai în țări autoritare precum Turcia sau Egipt, ci și în democrații. (RSF)
Recomandare foto

Cum s-a câștigat și s-a pierdut viața privată, în 46 de imagini. (Medium)

Recomandare cărţi

Este democrația americană în pericol? Cinci cărți noi caută un răspuns. (Vox)

Rămâi în contact cu noi!
 
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Google Plus
Google Plus
Website
Website


This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Median Research Centre · Str. Ion Calin Nr. 3 · Bucuresti 020531 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp