Președintele Romaniei are o funcție importantă în stat datorită legitimității dată de votul nostru și în ciuda prerogativelor constituționale limitate. În mod firesc, când votăm suntem motivați de dorința de a exprima ce simțim (poate nemulțumire, poate speranță). Contează simpatia sau antipatia față de candidați și partidele pe care le reprezintă, încrederea că pot face ce le cere poziția și ceea ce promit. Dar pentru a putea avea așteptări realiste și pentru a îi putea trage la răspundere corect și sistematic, e important să știm cum văd problemele cu care ne confruntăm în România și ce idei au pentru rezolvarea lor. De aceea am creat aplicația TestVot pentru alegerile prezidențiale.
Cu ajutorul ei poți vedea de care candidat ești mai apropiat(ă) în funcție de răspunsurile date la un set de 19 întrebări. Temele din această ediție includ rolul Președintelui României și raportul dintre acesta și premier și parlament, apărarea și securitatea națională, politica externă, teme importante pentru înțelegerea funcției prezidențiale și relevante pentru fiecare alegător. Am inclus și subiecte care nu țin de prerogativele prezidențiale, dar fac parte din programul, discursul și viziunea candidaților.
Nicio selecție nu este perfectă, dar am ținut cont și de ceea ce cred cetățenii si experții că e important, și de ceea ce știm despre designul instituțional si natura funcției prezidențiale în România. Și pentru că subiectele alese nu sunt mereu discutate cu argumente și nu sunt neapărat explicate când apar în presă, fiecare întrebare are și o explicație succinta a problemei și a principalelor perspective divergente pe acel subiect (și implicațiile acestora).
Poți afla totul despre TestVot, inclusiv cum am ales întrebările și stabilit pozițiile candidaților, dintr-un articol de pe OpenPolitics. Încearcă TestVot acum! (OpenPolitics)
Știai că la alegerile acestea sunt 14 candidați? Crezi că poți să-i recunoști?
Încearcă un scurt quiz ca să vezi dacă poți deosebi pozele candidaților de niște fotografii de stoc și află și câte ceva despre ideologia candidaților. (OpenPolitics)
În condițiile în care președintele Klaus Iohannis are un loc garantat în turul al doilea al alegerilor, pentru alți candidați miza primului tur este cine se va plasa pe locul doi. Însă pentru democrație, contează și care vor fi preferințele exprimate în turul întâi - inclusiv ce proporție din voturi e câștigată de președintele în funcție sau de alți candidați, care nu vor intra în al doilea tur. Distribuția voturilor în turul întâi va da un semnal despre cum evaluează cetățenii pe președintele în funcție și ce vor aceștia de la candidați și, mai ales, de la cel care va fi ales președinte pe 24 noiembrie. În ultimele luni au apărut informații din câte un sondaj sau altul, dar au lipsit analizele care să ofere o imagine bazată pe mai multe surse.
Un scurt articol OpenPolitics aduce la un loc date din toate sondajele publicate pentru a ilustra cum au evoluat candidațiii în sondaje din august și până acum. (OpenPolitics)