Copy
Adauga newsletter@openpolitics.ro in lista ta de contacte.
View this email in your browser
 
Share
Tweet
Forward
Vezi imaginile printr-un click aici.
Salut!

Luna aceasta îți aducem materiale cu perspective interesante asupra rolului și efectelor Facebook în societate, dar și asupra celor care lucrează pentru companie, câteva analize despre România rurală și cea de la oraș, recomandări de cărți, quiz-uri și podcast-uri. 

Dacă îți place newsletterul nostru și activitatea Median Research Centre (MRC), te rugăm să iei în considerare redirecționarea a 2% din impozitul pe venit către noi.

Îți mulțumim!
Lectură plăcută!

Echipa OpenPolitics

Facebook satisface într-o anumită măsură nevoia noastră de comunitate, vulnerabilizând însă totodată anumite comunități, precum și fragila noastră intimitate.

Audiat în Parlamentul European, Mark Zuckerberg a fost supus unor întrebări mai dificile decât în Congresul American, nereușind însă să răspundă la majoritatea din ele, parțial din cauza formatului audierii. Printre altele, Zuckerberg a promis că Facebook va respecta în totalitate noile reglementări europene privind viața privată și datele personale, dar experții spun că majoritatea companiilor nu sunt pregătite pentru intrarea în vigoare a acestor directive.

Într-un raport publicat la începutul lunii mai, Facebook a dezvăluit că a șters peste 800 milioane de postări în prima parte a anului 2018, vasta majoritate fiind declarate „spam”, precum și peste 500 milioane de conturi false.

Deși compania folosește inteligența artificială din ce în ce mai mult pentru a detecta postările care ar putea încălca regulile sale, conținutul potențial instigator la ură este în continuare verificat de moderatori umani. Iar aceștia au un job suprasolicitant din cauza volumului mare de comentarii, ce duce în final la erori de moderare. Dificultatea acestei meserii este subliniata și de moderatorii și de moderatorii din proiectul de cercetare Less Hate, More Speech care a realizat un sistem de moderare a comentariilor online de pe 4 site-uri media românești. (Wired, Vox, The Verge, New York Times, The Guardian, LHMS)


Anul centenarului prinde România rurală, unde se găsesc aproximativ 45% din locuitori, într-o situație mult mai vulnerabilă decât a locuitorilor de la orașe. În lipsa infrastructurii, a oportunităților mai bune de educație și nu în ultimul rând a job-urilor, perspectivele de ameliorare a disparităților nu sunt prea bune. Asta cu atât mai mult cu cât investițiile care se fac din fonduri europene nu par să ajungă acolo unde este cea mai mare nevoie de ele. Un dosar OpenPolitics publicat în 2015 arată ce înseamnă sărăcia în România și ce fel de intervenții ar putea ajuta. (Documentaria, OpenPolitics)

 
Redirecționează 2% din impozitul pe venit către
MRC și proiectele sale!
 
Vezi cum se întoarce donația la tine!


Nicolas Maduro a câștigat un nou mandat de președinte al Venezuelei, într-un scrutin marcat de nereguli, în urma căruia mai multe state din America Latină au anunțat că își retrag ambasadorii din Caracas.

Venezuela este într-o criză economică severă, iar eșecul autorităților de a ameliora situația, cuplat cu represiunea liderilor mișcărilor de opoziție, a declanșat proteste masive anul trecut, la care statul a reacționat în forță. În pragul alegerilor, presiunea s-a intensificat asupra opoziției, iar în urma acestor alegeri viitorul rămâne incert. (Al Jazeera, HBO, New York Times, Reuters, CNN, New York Times, Vox)

Din fiecare 10 dolari cheltuiți pe advertising digital, 6 merg la Google și Facebook. Datorită colectării a cantități masive de date și a instrumentelor dezvoltate, giganții digitali se îndreaptă către un monopol pe piața de advertising și marketing, schimbând în mod fundamental felul în care funcționează industria. Cum a ajuns Google atât de mare și ce implicații are extinderea sa în diverse domenii, precum imobiliarele și shopping-ul online. (The New Yorker, CBS)

Recomandări quiz

Poți să ghicești ce înseamnă următoarele expresii în germană, spaniolă sau coreeană? Testează-te cu 10 expresii nominalizate de traducători. (The Guardian)

Crezi că poți modera comentarii online după regulile folosite de moderatori în proiectul Less Hate, More Speech? (LHMS)

Recomandări audio
În anii 90, o tânără canadiană a creat un forum online pentru oamenii ca ea, care aveau dificultăți în a-și găsi un partener romantic. Cum s-a transformat această comunitate în spațiul toxic dominat de „inceli” (celibatari involuntar) cu resentimente față de femei. (Gimlet Media)
Cum este să trăiești un scandal de dimensiunea Watergate, trezindu-te în fiecare zi și întrebându-te ce urmează să se mai întâmple astăzi? Podcast-ul „Slow Burn” detaliază povestea Watergate, scoțând la iveală o sumedenie de povești, dar cu relevanță pentru istoria pe care o trăim astăzi. (Slate)
2% pentru MRC

De ce ne dorim să donezi 2% din impozitul pe venit către MRC și proiectele sale? Află care a fost activitatea organizației până acum!

Recomandări cărți

Trei cărți care ar putea schimba felul cum te gândești la creierul tău, recomandate de Michael Pollan, autorul cărții „Dilema Omnivorului” și al unui nou volum despre efectul psihedelicelor. (Vox)

Cele mai bune cărți ale romancierului american Philip Roth. (Esquire)

Rămâi în contact cu noi!
 
Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
Google Plus
Google Plus
Website
Website


This email was sent to <<Adresa de email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Median Research Centre · Str. Ion Calin Nr. 3 · Bucuresti 020531 · Romania

Email Marketing Powered by Mailchimp