Jaargang 4, nummer 3
" Morgen doe ik het beter. Waarom niet vandaag?"
Beste <<Voornaam>>,
Nog even en de zomervakantie breekt aan. Maar voor het zover is, hebben de meeste mensen het nu juist extra druk. Schiet jouw slaap er ook wel eens bij in? In deze nieuwsbrief lees je wat de invloed is van slaap op je gewicht. Toch maar op tijd naar bed vandaag? En, wat een gezond slaapmutsje is, lees je hieronder. Dus, na het lezen, welterusten en een goede zomer toegewenst.
Oh ja, er komen regelmatig nieuwe abonnees voor de nieuwsbrief binnen. Welkom! Alleen vult niet iedereen zijn voornaam in. Als je dit onderaan deze mail via de link 'pas je gegevens aan' alsnog doet, dan wordt de brief echt aan jou gericht. Dat leest wel zo fijn, toch?
Wil je snel lezen? Volg dan de dik gedrukte tekst.
Heb je ook een vraag of onderwerp voor deze nieuwsbrief? Met een eenvoudige reply op deze mail kun je dat aan mij doorgeven. Of gebruik het
contactformulier op de website.
Slaap je slank
Gemiddeld heeft een mens wel 8 uur slaap per nacht nodig.
Slaap je minder, dan heeft dat al snel invloed op het functioneren de volgende dag. Ook de kans op overgewicht neemt toe. Hoe zit dat?
Slaaptekort en hongerhormonen
Slaap je tekort, dan maak je binnen een dag extra hongerhormonen aan en minder verzadigingshormoon. De eetlust neemt dus toe.
Maar ook de insuline-werking wordt geremd. Hierdoor kun je minder makkelijk koolhydraten verwerken en heb je meer kans op vetopslag. Terwijl je door de honger vaak ook nog extra koolhydraten eet. Vooral als je je ook nog moe voelt, is het mijden van de koektrommel een hele uitdaging. En hier zitten dan juist de snelle, slechte koolhydraten in ... ai!
Mensen die vaak slecht of weinig slapen, worden makkelijk dikker of diabeet. Chronisch slaaptekort geeft een verhoogde kans op depressie, vermindert de weerstand tegen virussen, geeft een slechtere concentratie enzovoorts. Dus goed slapen is erg belangrijk.
Waar gaat het fout?
Het gaat fout, wanneer je te hard werkt en te lang achter elkaar productief bent. 's Avonds nog even flink doorwerken of het naar bed gaan uitstellen? Voor je het weet ga je snaaien.
Nog even wat stukken doornemen in bed voor het werk van morgen. Je zult moeilijker in slaap komen en sneller middenin de nacht klaar wakker worden, omdat je hoofd weer volschiet. Herken je dat?
Werk je in ploegendienst of vlieg je veel voor je werk (jetlag)? Probeer ook hier zo goed mogelijk aan je slaap toe te komen en gezonde producten te eten. Wil je meer weten over voeding en gewichtsbeheersing bij ploegendienst? Maak een afspraak voor een consult over dit thema.
Slaaphygiëne, goed slapen doe je zo
Een goede nachtrust krijg je door een goede 'slaaphygiëne':
- Neem overdag steeds voldoende pauze, niet achter elkaar door jakkeren
- Rustig aan met cafeïne: blijft lang in het bloed aanwezig, na 3-4 uur is de helft pas afgebroken
- Doe na 21.30 uur niets intensiefs meer, maar kom tot rust
- Maak eventueel nog een ommetje
- Alcohol en roken zorgen voor een slechtere slaapkwaliteit
- Geen grote, zware maaltijden of snelle koolhydraten laat op de avond. Neem liever wat kruidenthee of warme melk
- Ga op tijd naar bed
- Geen tv, laptop, mobieltje in bed
- Zorg voor een donkere, stille, koele, frisse kamer
De betere slaapmutsjes
Dit zijn voedingsmiddelen die het bloedsuiker stabiliseren en tryptofaan bevatten. Oma's recept voor een beker warme melk met honing voor het slapen gaan, is zo gek nog niet. Het eten van tryptofaan-bevattend voedsel (zoals zuivel) gecombineerd met koolhydraten zorgt ervoor dat het tryptofaan sneller doordringt in de hersenen. Dit aminozuur zorgt voor een snellere aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Maar het gehalte tryptofaan uit voeding is niet heel hoog. Dus test zelf maar eens of je er baat bij hebt.
Maak een lekkere kop kruidenthee of warme melk
Neem een klein stukje pure chocolade
Neem een schaaltje yoghurt en/of wat fruit
Pak een handje ongezouten nootjes
Eet een volkoren cracker met mager beleg
Maak een smoothie van yoghurt, banaan/(citrus-)fruit en eventueel wat basis volkoren granen, zoals havermout (zie foto)
Nieuws op de site van Olijf Voedingsadvies
Het nieuws is ingedeeld in 4 rubrieken. Neem eens een kijkje:
Zoek je informatie of recepten? Gebruik dan de zoekfunctie op de site.