Copy
Heb je een vraag of een suggestie voor de nieuwsbrief?
Meld het via: olijfvoedingsadvies.nl
Olijf Voedingsadvies
Jaargang 4, nummer 3

 

" Morgen doe ik het beter. Waarom niet vandaag?"


Beste <<Voornaam>>,

Nog even en de zomervakantie breekt aan. Maar voor het zover is, hebben de meeste mensen het nu juist extra druk. Schiet jouw slaap er ook wel eens bij in? In deze nieuwsbrief lees je wat de invloed is van slaap op je gewicht. Toch maar op tijd naar bed vandaag? En, wat een gezond slaapmutsje is, lees je hieronder. Dus, na het lezen, welterusten en een goede zomer toegewenst.

Oh ja, er komen regelmatig nieuwe abonnees voor de nieuwsbrief binnen. Welkom! Alleen vult niet iedereen zijn voornaam in. Als je dit onderaan deze mail via de link 'pas je gegevens aan' alsnog doet, dan wordt de brief echt aan jou gericht. Dat leest wel zo fijn, toch?

Wil je snel lezen? Volg dan de dik gedrukte tekst.

Heb je ook een vraag of onderwerp voor deze nieuwsbrief? Met een eenvoudige reply op deze mail kun je dat aan mij doorgeven. Of gebruik het contactformulier op de website.
 


Slaap je slank

Gemiddeld heeft een mens wel 8 uur slaap per nacht nodig. Slaap je minder, dan heeft dat al snel invloed op het functioneren de volgende dag. Ook de kans op overgewicht neemt toe. Hoe zit dat?
 

Slaaptekort en hongerhormonen

Slaap je tekort, dan maak je binnen een dag extra hongerhormonen aan en minder verzadigingshormoon. De eetlust neemt dus toe. Maar ook de insuline-werking wordt geremd. Hierdoor kun je minder makkelijk koolhydraten verwerken en heb je meer kans op vetopslag. Terwijl je door de honger vaak ook nog extra koolhydraten eet. Vooral als je je ook nog moe voelt, is het mijden van de koektrommel een hele uitdaging. En hier zitten dan juist de snelle, slechte koolhydraten in ... ai!

Mensen die vaak slecht of weinig slapen, worden makkelijk dikker of diabeet. Chronisch slaaptekort geeft een verhoogde kans op depressie, vermindert de weerstand tegen virussen, geeft een slechtere concentratie enzovoorts. Dus goed slapen is erg belangrijk.
 

Waar gaat het fout?

Het gaat fout, wanneer je te hard werkt en te lang achter elkaar productief bent. 's Avonds nog even flink doorwerken of het naar bed gaan uitstellen? Voor je het weet ga je snaaien.
Nog even wat stukken doornemen in bed voor het werk van morgen. Je zult moeilijker in slaap komen en sneller middenin de nacht klaar wakker worden, omdat je hoofd weer volschiet. Herken je dat?

Werk je in ploegendienst of vlieg je veel voor je werk (jetlag)? Probeer ook hier zo goed mogelijk aan je slaap toe te komen en gezonde producten te eten. Wil je meer weten over voeding en gewichtsbeheersing bij ploegendienst? Maak een afspraak voor een consult over dit thema.
 

Slaaphygiëne, goed slapen doe je zo

Een goede nachtrust krijg je door een goede 'slaaphygiëne':
  • Neem overdag steeds voldoende pauze, niet achter elkaar door jakkeren
  • Rustig aan met cafeïne: blijft lang in het bloed aanwezig, na 3-4 uur is de helft pas afgebroken
  • Doe na 21.30 uur niets intensiefs meer, maar kom tot rust
  • Maak eventueel nog een ommetje
  • Alcohol en roken zorgen voor een slechtere slaapkwaliteit
  • Geen grote, zware maaltijden of snelle koolhydraten laat op de avond. Neem liever wat kruidenthee of warme melk
  • Ga op tijd naar bed
  • Geen tv, laptop, mobieltje in bed
  • Zorg voor een donkere, stille, koele, frisse kamerDe betere slaapmutsjes

Dit zijn voedingsmiddelen die het bloedsuiker stabiliseren en tryptofaan bevatten. Oma's recept voor een beker warme melk met honing voor het slapen gaan, is zo gek nog niet. Het eten van tryptofaan-bevattend voedsel (zoals zuivel) gecombineerd met koolhydraten zorgt ervoor dat het tryptofaan sneller doordringt in de hersenen. Dit aminozuur zorgt voor een snellere aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Maar het gehalte tryptofaan uit voeding is niet heel hoog. Dus test zelf maar eens of je er baat bij hebt.

Maak een lekkere kop kruidenthee of warme melk
Neem een klein stukje pure chocolade
Neem een schaaltje yoghurt en/of wat fruit
Pak een handje ongezouten nootjes
Eet een volkoren cracker met mager beleg
Maak een smoothie van yoghurt, banaan/(citrus-)fruit en eventueel wat basis volkoren granen, zoals havermout (zie foto) 

Nieuws op de site van Olijf Voedingsadvies

Het nieuws is ingedeeld in 4 rubrieken. Neem eens een kijkje: Zoek je informatie of recepten? Gebruik dan de zoekfunctie op de site.
Over Annette en Olijf Voedingsadvies
Ik ben gediplomeerd BGN-gewichtsconsulente en eigenaar van Olijf Voedingsadvies. Ik kijk anders naar jouw voeding en gewicht. Want jij bent uniek, dus het voedingsadvies moet ook op jouw lijf en leven aansluiten. Voeding die goed is voor de één, is niet altijd goed voor jou. En hoe zit het met jouw honger of trek, welke ideeën heb jij over voeding en kloppen die wel, tegen welke knelpunten loop je aan? Met kennis en advies kom je verder, want samen er écht voor gaan zitten werkt.
Dus, ‘Stop met lijnen, start met voeden’ en bereik het gewicht waarbij jij je gezond voelt!
(Wanneer het overgewicht of je gezondheidsvraag een medische of psychologische achtergrond heeft, word je doorverwezen naar een diëtist, arts of psycholoog.)

Olijf Voedingsadvies is ook aangesloten bij KIK for Kids (kinderen en voeding) en Ìt's my life (beweegcoach).

Bij aanmelding voor de nieuwsbrief met tips een gratis e-publicatie met 10 tips om af te vallen.


Klik voor vergoeding door je zorgverzekeraar
Schijf van Vijf
Praktijk: nieuws en informatie
Houd het cursusproject van de gemeente Bunnik in de gaten. In het najaar, woensdag 14 oktober, geeft Olijf Voedingsadvies een workshop 'Mindful eten'.

Woon je verder weg en wil je toch graag begeleid worden door Olijf Voedingsadvies? Dat kan via online-advies en -begeleiding!

Wil je vaker berichtjes ontvangen om met je voeding bezig te blijven, 'like' dan de facebookpagina of volg Olijf Voedingsadvies op twitter.
Je las de nieuwsbrief van Olijf Voedingsadvies. Neem gerust contact op voor meer informatie en voor je vragen over voeding en leefstijl.

 volg mij op Twitter | volg mij op Facebook | verstuur deze mailing
Copyright © 2015 Olijf Voedingsadvies, Alle rechten voorbehouden. Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Wil je tekst van Annette’s hand elders gebruiken, vermeld dan de volgende informatie met een werkende link: “Door Annette Wessels van http://olijfvoedingsadvies.nl. Geef je via de website op voor de Nieuwsbrief”.

Email Marketing Powered by Mailchimp