Copy
Heb je een vraag of een suggestie voor de nieuwsbrief?
Meld het via: olijfvoedingsadvies.nl
Olijf Voedingsadvies
Jaargang 5, nummer 3

 

" Eigenwijs gedichtje: de courgette zweet peentjes, de aardbei bijt, de sla slaat terug en de komkommer komt niet meer terug "


Beste * | FNAME | *,

Zoals ik vorige Keer al schreef is de nieuwe Schijf van Vijf onthuld. De vorige versie dateerde namelijk al uit 2004. Sinds die tijd is de kennis over gezonde voeding toegenomen. In deze nieuwsbrief zet ik alles daarover voor jou op een rijtje, zodat je weer helemaal bij bent in voedingsland.

Wil je snel lezen? Volg dan de dik gedrukte tekst.

Heb je ook een vraag of onderwerp voor deze nieuwsbrief? Met een eenvoudige reply op deze mail kun je dat aan mij doorgeven. Of gebruik het contactformulier op de website.


 

Wat is er nieuw

De insteek is veranderd

Alhoewel er op zich geen schokkende veranderingen zijn, is de insteek veranderd. Er ontstaat meer keuzevrijheid in de te kiezen voedingsmiddelen, maar het voedingspatroon moet natuurlijk wél volwaardig blijven. De insteek daarbij is om nog meer voor onbewerkte voeding te kiezen en ook voor plantaardige oorsprong. Verwen jezelf dus met extra groenten en fruit.
 

Hoe ziet de nieuwe Schijf eruit

De basis van de Schijf van Vijf bestaat uit producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Omdat ze bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker verkleinen. Als je eet volgens de Schijf van Vijf krijg je daarnaast voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen. Kies je verder niet te vaak voor producten die buiten de Schijf van Vijf staan, dan blijf je makkelijker op gewicht en vergroot je de kans op een gezonde oude dag. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om in grote lijnen milieuvriendelijker te eten.
 


 

Wat is het nieuwe advies


 

Wat zijn de grootste veranderingen

  1. Meer groenten eten wordt gestimuleerd, meer dan 250 gram per dag is nog beter. Eet bijvoorbeeld tussendoor wat rauwkost of een groentensoep.
  2. Peulvruchten hebben een prominente plaats gekregen, eet ze minstens elke week.
  3. De hoeveelheid brood is over het algemeen wat lager ingesteld. Daarbij is het dagmenu aangevuld met noten.
  4. Vis eet je minimaal 1 keer per week. Meer vis is niet aangetoond gezonder voor hart en vaten.
  5. Rood vlees (van vee op 4 poten en vogels behalve kip/kalkoen) eet je maximaal 300 gram per week. Bewerkt rood vlees eet je beter niet. Dit heeft te maken met het risico op kanker. In de avondmaaltijd zorg je dus ook voor afwisseling met peulvruchten, kip/kalkoen, eieren of noten.
  6. De hoeveelheid melkproducten is iets naar beneden bijgesteld, maar daarbij is de ruimte voor kaas iets verhoogd. Omdat Nederlanders veel waarde hechten aan hun broodje kaas.
  7. Alcohol drink je beter niet of houd het bij 1 glaasje per dag, maar niet elke dag.
  8. Lightfrisdrank beter niet in verband met tanderosie.
  9. Alles wat gemaakt is uit basisproducten, zoals een volkorenpannenkoek (volkoren meel, melk, vloeibaar vet), past ook in de Schijf.  

Hoe werkt Olijf Voedingsadvies

De bedoeling is dat je menu volwaardig is en voldoet aan het advies van de Gezondheidsraad: vitaminen, mineralen, eiwit, vetten, koolhydraten en vezels. Het Voedingscentrum heeft dit vertaald naar een patroon dat aansluit bij de gemiddelde Nederlander.

Maar ja, wie is er nu gemiddeld? Misschien lust je niet alles of wil je meer of juist minder van een voedingsmiddel eten. En past jouw favoriete product nu wel of niet binnen gezond? Hoeveel brood zou je minimaal kunnen eten? Hoe past volvette kaas toch in je menu? En roomboter?

Met maatwerk door Olijf Voedingsadvies vertalen we de richtlijnen naar jouw persoonlijke menu voor afvallen en een fit gevoel. Met ruimte voor wat lekkers en een gezonde portie bewegen. Zodat dit past bij jouw lengte, leeftijd, energiebalans en stofwisseling.

 

Lekker recept volgens de nieuwe richtlijnen

Heb je de zoete aardappel, ook wel bataat of yam, al eens geproefd? Deze is heel lekker zoet. Als je er ovenfrieten of -aardappels van maakt, is mayonaise zelfs niet nodig.

http://olijfvoedingsadvies.nl/easy-cajun-kip-zoete-aardappel/


 
 

3 tips/berichtjes van Olijf Voedingsadvies

Over Annette en Olijf Voedingsadvies
Sinds 2007 ben ik gediplomeerd BGN-gewichtsconsulente en eigenaar van Olijf Voedingsadvies. Je leert hier om met gewoon eten en bewegen af te vallen. En daarnaast ook energieker in je vel te zitten. Dat kan met écht eten, door gezond te genieten en advies op maat. We maken in overleg een persoonlijk voedings- en beweegplan dat inspeelt op jouw gewoonten en valkuilen. Ik luister zonder oordeel en help je met tips en oefeningen ongezonde patronen te doorbreken. Het helpt jou niet meer de fout in te gaan en je doel positief te bereiken. Bovendien vergoeden veel aanvullende verzekeringen de consulten. Wil je weten of ik ook iets voor jou kan betekenen? Bel 030-8506335 of e-mail me via www.olijfvoedingsadvies.nl (vrijblijvend en gratis). Schrijf je daar ook in voor het e-zine met 10 gratis tips en de 5 grootste denk- en doe-fouten bij afvallen.

(Wanneer het overgewicht of je gezondheidsvraag een medische of psychologische achtergrond heeft, word je doorverwezen naar een diëtist, arts of psycholoog.)

Olijf Voedingsadvies is aangesloten bij Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland en Puur Gezond Diëtisten en Gewichtsconsulenten.Klik voor vergoeding door je zorgverzekeraar
Schijf van Vijf
Praktijk: nieuws en informatie
De workshop Etiket Lezen, voor cursusproject Bunnik, is succesvol verlopen. Heb je hem gemist? In het najaarsprogramma wordt hij opnieuw aangeboden!

Wil je samen met je vriendin afslanken? Dan is de training Puur Gezond Slanke Vriendinnen iets voor jou! Elkaar motiveren, samen bewegen, elkaars stok achter de deur zijn. Samen sta je sterk!

Woon je verder weg en wil je toch graag begeleid worden door Olijf Voedingsadvies? Dat kan via online-advies en -begeleiding!

Wil je vaker berichtjes ontvangen om met je voeding bezig te blijven, 'like' dan de facebookpagina of volg Olijf Voedingsadvies op twitter.
Je las de nieuwsbrief van Olijf Voedingsadvies. Neem gerust contact op voor meer informatie en voor je vragen over voeding en leefstijl.

 volg mij op Twitter | volg mij op Facebook | verstuur deze mailing
Copyright © 2016 Olijf Voedingsadvies, Alle rechten voorbehouden. Stuur deze nieuwsbrief gerust door. Wil je tekst van Annette’s hand elders gebruiken, vermeld dan de volgende informatie met een werkende link: “Door Annette Wessels van http://olijfvoedingsadvies.nl. Geef je via de website op voor de Nieuwsbrief”.

Email Marketing Powered by Mailchimp