Copy
Fan van horeca - augustus 2014  
5 tips om meer & beter te verkopen
Beste fan van horeca,

Een gast hecht veel belang aan je vriendelijke glimlach, een vlotte babbel en een tot-in-de-puntjes verzorgde bediening. Maar soms is er meer nodig om je gasten aan te zetten een extra flesje wijn te bestellen.

We geven 5 handige tips om je gasten meer geld te laten uitgeven zonder dat ze het in de gaten hebben! Een beetje sluw maar wie wil er nu geen vette fooi en meer omzet voor de baas? 

We haalden de mosterd voor deze tips bij Charles Spence, professor in de experimentele psychologie aan de Universiteit van Oxford. Test de tips uit en je zal zien dat het écht werkt (of sommige dan toch)! 

Wil je trouwens meer van deze of andere tips of blijf je graag op de hoogte van de laatste weetjes, producten en verhalen uit de h
oreca? Schrijf je dan snel in op de Fan van horeca Nieuwsbrief! Klik hier.
1. Schikking op de menukaart

Plaats de duurste gerechten in de rechterbovenhoek. Onbewust werpen de gasten eerst een blik op die plaats. De gerechten onderaan links op de kaart worden vaker vergeten.

Ook de lay-out van je menukaart beïnvloedt het koopgedrag van je gasten. Centreer de gerechten en prijzen in plaats van de prijs rechts uit te lijnen. Zo is het voor gasten moeilijker om prijzen te vergelijken. Laat ook de munttekens weg. Blijkbaar geven mensen dan meer geld uit.
2. Duurder dan de rest

Plaats een gerecht op de kaart dat veel duurder is dan de rest of een dure wijn. Zo lijken de andere gerechten en wijnen goedkoper maar zijn ze in werkelijkheid bijna net zo duur. Vaak kiezen gasten ook voor de op één na goedkoopste wijn.
3. Een streepje muziek

Zet een Franse plaat op en meer mensen kiezen voor de Franse, duurdere wijn en niet de Duitse. Uit ander onderzoek blijkt ook dat klassieke muziek aanzet tot geld uitgeven. Klassieke muziek associëren we blijkbaar met gezinnen die het goed hebben. Het geld rolt minder vlot als er geen muziek speelt.

4. Geef een beetje liefde 

Rood is niet alleen de kleur van de liefde maar ook van de vette fooien. Ga dus voor rood in je outfit. Ook een subtiele aanraking aan de schouder of hand van de geldschieter helpt om meer fooi te krijgen. Dit fenomeen is het Midas touch effect. Het verwijst naar een koning uit de Griekse mythologie die alles wat hij aanraakte in goud veranderde. 
 
5. Jij bepaalt de bestelling 

Geen geboren salesman?! Pas volgende trucjes toe en je bent het wel! Prijs gerechten aan die niet op de kaart staan. Gasten zijn dan minder geneigd om prijs te vragen. Ook de volgorde van opsomming speelt een rol. De laatste gerechten die je opsomt worden vaak gekozen omdat ze de rest vergeten zijn! En een extra fles wijn verkopen doe je door goed te schenken. Halfweg de maaltijd probeer je dat de fles leeg is. 
Wil jij vanaf september nog meer van die leuke tips, weetjes, info over de sector en over gratis opleidingen van Horeca Vorming Vlaanderen

Schrijf je hier in op onze Fan van horeca nieuwsbrief. 
Vriendelijke horecagroet, 
Krispijn Yperman 
Directeur Horeca Vorming Vlaanderen 
Share
Share
Forward
Bron artikel: De Standaard - http://www.standaard.be/cnt/dmf20140728_01194581

Copyright © 2014 Horeca Vorming Vlaanderen, Alle rechten voorbehouden