Copy
Nieuwsbrief 3 - oktober 2014  
Grijp je kans op een veelzijdige horecacarrière
Beste fan van horeca,
Vind vacatures op www.fanvanhoreca.be

Kies voor een veelzijdige carrière: ga aan de slag in de horeca. In de horeca kan je alle richtingen uit: van de keuken tot de zaal, van de receptie tot de bar, van de tgv tot het kantoor, ... .  Bovendien krijg je ook de kans als je dat wil om door te groeien. De horeca is een sector waar iedere dag anders is. Dagelijks ontmoet je nieuwe mensen, maak je gasten blij, werk je nauw samen met je team, sta je voor uitdagingen en maak je deel uit van een dynamische omgeving. Wacht niet langer en verken het vacature aanbod op de startpagina van www.fanvanhoreca.be
Word dé gids van Gent of Antwerpen?

Kan je het Belfort beklimmen? Hoe kom ik het snelst tot bij het MAS? Als horeca medewerker krijg je ongetwijfeld veel vragen van toeristen. Voor hen ben jij het eerste aanspreekpunt na hun aankomst in de stad. Weet je niet altijd wat te antwoorden? Volg dan de gratis dagopleiding 'Word ambassadeur van de Stad Gent' of 'Word ambassadeur van de Stad Antwerpen'. Je leert op een ludieke manier de toeristische trekpleisters kennen zodat je toeristen wegwijs kan maken in je stad. Voor info over data & inschrijving: klik hier voor Gent/ klik hier voor Antwerpen.
Jonge chefs veroveren de wereld

Op maandag 29 september trapte Toerisme Vlaanderen de zesde editie van Jong Keukengeweld op gang. In totaal werden 60 excellente jonge chefs geselecteerd die dit jaar de titel van Jong Keukengeweldchef mogen dragen. Vorige editie waren het er 45. Één ding is duidelijk: het culinair talent in Vlaanderen barst uit zijn voegen!

De voorstelling van de chefs ging voor de eerste keer door in een hotelschool. De leerlingen van Hotelschool PIVA verzorgden de catering. Zij maakten hapjes klaar die ze op voorhand aangeleerd kregen van enkele Jong Keukengeweldchefs. Zo brengt Toerisme Vlaanderen het talent van vandaag dichter bij het talent van de toekomst.  

Lees hier alles over de jongerenactie, de geselecteerde chefs en de wedstrijd voor hotel- en grootkeukenscholen.
Wat doen jullie met etensresten?

Op 16 oktober is het Wereldvoedseldag. Hoeveel eten belandt er dagelijks bij jullie in het restaurant, brasserie, café, hotel in de vuilnisbak?  
 
We leven met 7 miljard op deze bol. In theorie is er voldoende eten voor iedereen maar 1 miljard mensen lijdt honger. Jaarlijks is er dan ook een dag om hierbij stil te staan.

Laat je inspireren door het 'trash-free restaurant SandwichMe' in Chicago dat in 2 jaar tijd slechts één gevulde zak afval heeft. Dat is de hoeveelheid afval die een normaal restaurant op 1 uur tijd produceert.

Hoe doen ze het? De groenten van de vorige dag worden gebruikt in een groenteburger van de volgende dag. Etensresten komen bij de kippen terecht die eieren produceren voor het restaurant zelf, ... . Het zijn maar enkele ideeën die de hoeveelheid voedselafval aanzienlijk doen verminderen. 
Opleidingen binnenkort in je buurt?

Al ingeschreven voor één van de gratis opleidingen van (voor werknemers in de horeca, PC302) Horeca Vorming Vlaanderen? We maken het je gemakkelijk. Klik op je regio om het overzicht te hebben van opleidingen die binnenkort in je regio doorgaan: West-VlaanderenOost-VlaanderenAntwerpenVlaams-Brabant & Brussel en Limburg.
Tip van de maand - Meer Nederlands op de werkvloer in 3 simpele stappen
 
Boeiend, al die nationaliteiten op de werkvloer. En zo charmant het accent van een net-ingeweken-Bulgaars meisje dat met de glimlach je bestelling opneemt. Maar het wordt moeilijk als je elkaar niet begrijpt. Het wordt nog moeilijker als daardoor de veiligheid in het gedrang komt. Vaak zorgt het ook voor misverstanden tussen collega’s, tijdverlies en fouten. Daarom is het belangrijk dat iedereen op de werkvloer 1 taal spreekt die iedereen begrijpt: het Nederlands. In het restaurant De Kleine Zavel werken ze met het 'streepjessysteem' - maître John let het uit in een filmpje: bekijk hier het filmpje
 
Hoe motiveer je collega’s om Nederlands te spreken op de werkvloer? Lees hier hoe je dit kan doen in 3 simpele stappen.
Hoe pas je op een gastvriendelijke manier de alcoholwetgeving toe?

Serveer je soms een pint of sterke drank aan jongeren maar durf je niet te vragen naar hun leeftijd? Check dan hier enkele instructiefilmpjes gemaakt door VAD (Vereniging voor alcohol en andere drugproblemen). 
Vriendelijke horecagroet, 
Directeur Horeca Vorming Vlaanderen
Krispijn Yperman 
Share
Share
Forward
Copyright © 2014 Horeca Vorming Vlaanderen, Alle rechten voorbehouden