Copy
Agenda Mind&More Najaar/winter 2016/2017
 
View this email in your browser
 

Indian summer: tijd voor verandering 

Trekt het leven teveel aan je voorbij? Maak er nu werk van!

De periode van september tot half november wordt 'Indian Summer' genoemd. Een overgang naar een koudere periode, waarin het soms ook nog heerlijk zomerachtig zijn. Ook een periode die zich leent om weer eens naar binnen te keren. Om de boel mentaal eens op te schudden. Om jezelf eens af te vragen: 
Doe ik nog de dingen die ik wil doen? En klopt de manier waarop ik dat doe? Heb ik soms het idee dat het leven zich aan me voorbij trekt? Geniet ik wel genoeg? Of laat ik mezelf (te veel) voortstuwen door mijn agenda en het things-to-do lijstje? Met als gevolg; vermoeidheid, slecht slapen en mentale onrust.


'Met meer aandacht leven', kun je leren. En dat is niet eens zo ingewikkeld. Met een korte training, worden al opmerkelijke resultaten behaald. Zo publiceerde Harvard een onderzoek waaruit bleek dat na 6 weken mindfulnesstraining een groep volwassen die leed aan slapeloosheid, beter sliep en meer energie overhield dan de groep die in dezelfde periode een reguliere slaaptraining volgde (waarin werd aangeleerd om anders om te gaan met slaapgewoontes). En inderdaad hoor ook ik terug van mijn cursisten dat ze door een mindfulnesstool toe te passen als ze wakker liggen, sneller in slaap vallen. Hoe mooi is dat?

Heb je ook zin om het anders aan te pakken dit najaar? Wil je meer rust en ontspanning ervaren, beter slapen en/of aan je mentale welzijn werken? Check dan of een mindfulnesstraining je iets te bieden heeft. Wellicht zien we elkaar dit najaar!

Warme groet,
Petra


DWDD in gesprek over mindfulness

Misschien heb je het onlangs gezien; bij
De Wereld Draait Door schoof de Belgische auteur David van Reybrouck aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Door het schrijven van een boek over geweldloze communicatie, 
‘Vrede kun je leren', heeft hij de kracht van mindfulness ontdekt.
 
Eigenlijk was hij wars van het "softe" mindfulness, dat hij nogal "gezever" vond. Maar gaandeweg ontdekte hij - bevestigd door vele wetenschappelijke onderzoeken - hoe mindfulness een positief verschil kan maken; op bijv. het gebied van emotie-management, depressie en burn-out. Hij stelt; de maatschappij zet in op veiligheid (naar aanleiding van o.a. brute aanslagen), maar vergeet in te zetten op vrede-bevorderende technieken, zoals meditatie.

Wat ik zelf erg verfrissend vond, is zijn vergelijking met persoonlijke hygiëne: hierin hebben wij mensen een onvoorstelbare ontwikkeling doorgemaakt. Pas zo’n 50 jaar geleden zijn we massaal begonnen om bijv. de tanden te poetsen. Op onze buitenkant zijn we inmiddels extreem hygiënisch, maar het is niet al te best gesteld met onze innerlijke, mentale hygiëne. Iedere ochtend tien minuten mediteren zou een wereld van verschil maken. Zowel in persoonlijk levensgeluk als in maatschappelijk opzicht. En, zoals hij stelt: 'als we massaal kunnen leren dat we onze tanden moeten poetsen en onszelf moeten wassen, dan kunnen we ook onze mentale spieren leren trainen'.
Wil ik zien!

Nieuwe trainingen
mindfulness

Stress, onrust, veel piekeren of slecht slapen. Weinig mensen zijn zich ervan bewust dat je hier iets aan kan doen! Je kunt niet bepalen wat er zoal in het leven op je pad komt, maar je kunt wel leren hier mee om te gaan. Kortom: 
"You cannot control the waves, but you can learn to surf!"

Na de training ervaar je meer rust, ontspanning en energie, verbetert je humeur en je immunsysteem en kom je sneller terug in balans.
De stress-reductietraining combineert hierbij westerse psychologie met oosterse meditatietechnieken.

Iets wat weinig mensen weten is dat de MBSR-training (zoals hij officieel heet) steeds vaker vergoed door ziektekosten-verzekeraars tot zo'n 300 euro. Vergeet dit dus niet te checken als je een training overweegt.

De nieuwe trainingen, beide in het mooie Heart House aan de Huizerweg in Bussum, starten:

  • donderdagavond   v.a. 21 september
  • woensdagochtend v.a.18 oktober 
Mocht je liever niet in een groep trainen, neem dan contact met me op voor een persoonlijk mindfulnesstraject. Vanaf september bied ik deze namelijk ook aan in de sfeervolle coachingruimtes van het Heart House. Meer info op www.mindandmore.nl of neem contact op via 06 2427 4938.
Meer rust

Compassietraining

'Compassie voelen' zit in ons bloed. Als echte groepsdieren zorgen we voor elkaar, waardoor we als soort beter kunnen overleven. Compassie voor jezelf, wanneer je het wat moeilijker hebt, dat is vaak lastiger. Eigenlijk zijn we op niemand zo kritisch als op onszelf. Is dat eigenlijk erg?

Uit research blijkt dat mensen met een sterk kritische houding, sneller over hun fysieke en mentale grenzen heen gaan. Uitputting, burn-out of depressie liggen dan op de loer. 
Deze compassietraining richt zich op het ontwikkelen van een vriendelijke en voedende relatie met jezelf en je omgeving. Niet om 'softer' te worden, maar wel om anders om te gaan met het 'lijden' dat je op je pad tegenkomt. Het laten inslijten van een milde houding vraagt tijd en inzet, maar het resultaat mag er zijn; je kunt beter omgaan met tegenslagen en wordt een krachtigere versie van jezelf! 

De 8-weekse, bewezen effectieve training start op
vrijdagochtend 29 sept. 2017 in het mooie Heart House op de Huizerweg in Bussum. 

Meer info? Bekijk de online brochure hier.
Heerlijk!
Copyright © 2017 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp