Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via de link onderaan.

 
View this email in your browser

E-letter december 2015


Beste <<First Name>>,

De laatste dagen van december zijn hoogtijdagen op allerlei gebieden. Bij de gedachte aan al de voorbereidingen, begint de decemberstress al. Deze keer een praktische nieuwsbrief met tips om deze periode meer te genieten en relaxter te beleven. 

De agenda voor begin 2016:
* vrijdag 8 januari, verdiepingsdag mindfulness (nog enkele plaatsen beschikbaar) 
* kennismaking Workshop mindfulness op zaterdag 9 januari van 14.00-16.30 uur

* dinsdagavond 9 februari start mindfulnesstraining bij Squash&Welness
* NIEUW in 2016: Themasessies. 1e bijeenkomst 'Minder piekeren' op vrijdag 11 maart 

Geniet mindful van deze kerst!


  

 

            
Eindejaarsstress?
Zo geniet je meer van kerst!

 
Mijn moeder haalde ieder jaar met kerst het antieke servies tevoorschijn en maakte op z'n Brabants konijn met pruimen, een vertrouwd recept. 's Ochtends naar de mis in mijn mooiste jurk en 's middags keken mijn zus en ik naar Sissi op tv. Helder en simpel. Anno 2015 wordt meer verwacht: ik word via de media aangespoord om deze kerst culinair uit te pakken en ook mijn kleding moet 'sprankelen'. Gezinnen zitten in de tv-reclame lachend in cocktailjurken en smokings aan een uitpuilende dis. De kerstlat ligt hoog op alle vlakken. Hoe kun je toch relaxed en mindful genieten van het samenzijn met je geliefden? 

Doorbreek je patronen
In het dagelijks leven laten we ons vaak leiden door wat we denken wat er van ons verwacht wordt. En daarbij loopt het brein graag langs oude en vertrouwde paden. Ben je een perfectionist? Grote kans dat je in december de druk voelt om alles tot 2 cijfers achter de komma te organiseren. Sta eens een moment stil bij waar jouw behoeftes liggen. Wil je dat alle gerechten perfect zijn of vooral genieten van het gezelschap aan tafel? Als je geen behoefte hebt aan een eindejaarsrally, plan dan voldoende rustmomenten in en beknibbel niet op je sport- of ontspannende activiteiten. En regel op tijd hulp, de dag waarop je gasten ontvangt. Breek los van je patronen en laat eens een deel van de kerstdis cateren of vraag je gasten een gang in te vullen. Ga in ieder geval niet alle gangen zelf maken en kies iets uit dat je grotendeels kunt voorbereiden. Als je onder hoge tijdsdruk moet koken, komt dat je kersthumeur niet ten goede. 

TIP: Ben je perfectionistisch, maak dan niet alle gangen zelf. Regel tijdig hulp, laat een deel cateren of vraag je gasten een gang in te vullen.

Hou het simpel
Een bekende valkuil is het denken voor anderen. Vraag eens aan je andere gezinsleden of genodigden wat zij het leukst vinden met kerst. En laat je verrassen. Mijn kids genieten als we uitgebreid de tijd nemen voor een familiespel. Anderen maken liever een strandwandeling in plaats van uren tafelen. Leg de lat niet hoog op alle gebieden, maar hou het simpel. Dat het een bijzondere feestdag is, betekent niet automatisch dat het ingewikkeld moet zijn. Stem de plannen af met de anderen en richt je op het hoofddoel; samenzijn!

TIP: Laat de kinderen ook een gang maken! Dit is niet alleen leuk en leerzaam, maar zo zijn ze ook betrokken bij de voorbereidingen. 

Mindful eten

Wanneer je wilt genieten van al het heerlijke eten en toch wilt afvallen (of niet wilt aankomen tijdens de feestdagen!) leer jezelf dan aan om mindful te eten. Mindful eten betekent met aandacht eten, waardoor je niet alleen meer proeft, maar ook nog eens sneller verzadigd bent. Je kunt dit ontwikkelen, zodat het een gewoonte wordt. Maar het vraagt wel tijd en discipline om het te ontwikkelen. Begin eens met de tijd te nemen voor de eerste hap van iedere warme maaltijd en ben met al je zintuigen aanwezig bij wat je eet. Zie, ruik, proef en ervaar. Wat maakt het lekker? De smaaksensaties? Structuur of geur? Welk cijfer zou je dit hapje geven? Het voelt wellicht wat omslachtig in het begin, maar oefening baart kunst. En het is niet voor niets zo populair: het werkt echt!

TIP: Eet langzaam en aandachtig; je geniet meer en langer van de smaak en bent ook nog sneller verzadigd, waardoor je minder eet.

Laat je verwachtingen varen
Stel: je hebt je ingesteld op een harmonieus samenzijn en dan ontstaat er ineens een pittige discussie. Wég harmonie! De realiteit komt nu eenmaal nooit overeen met het plaatje dat we voor ogen hadden. Laat zoveel mogelijk je verwachtingen varen en probeer mee te bewegen met wat er zich voordoet tijdens de feestdagen. Het krampachtig proberen vast te houden aan hoe je het voor ogen had, levert alleen maar extra stress op. Acceptatie is hier het kernwoord. Hier bedoel ik niet mee dat je alles over je heen moet laten komen. Het is eerder een actieve houding; zien dat het anders verloopt en daar ook vrede mee hebben. Of zoals Jon Kabat-Zinn zegt: You cannot control the waves, but you can learn to surf them!    

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
 
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.

Naast trainingen voor particulieren geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2015 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp