Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.
 
View this email in your browser
 
E-letter oktober 2017


Beste <<First Name>>,

Deze maand vijf praktische mindfulnesstips om in te bouwen gedurende je dag. 'Mindful momenten' hebben bepaalde kwaliteiten; ze geven rust, herstel, relativering en ontspanning. Tip 1 is: neem regelmatig een adempauze; een bekende oefening uit de mindfulnesstraining, die je helpt om te resetten. Deze is nu GRATIS te downloaden
Recent onderzoek, laat zien dat je brein deze mini meditaties gebruikt om allerlei input te archiveren en op te ruimen. Je kunt na zo'n adempauze dus weer beter focussen, bent productiever en houdt meer energie over op het einde van de dag. Hoe mooi is dat! 

Verder start ik in 2018 met Mindfulness voor jongeren; een prachtig programma, mede ontwikkeld door Oxford. Heb je hier interesse in, laat het me weten, dan houd ik je vrijblijvend op de hoogte.
Warme groet en geniet van de nazomer!

Petra

 

5 praktische tips om meer rust te ervaren in je dag
Zo voeg je meer mindful momenten toe! Tip 1:  Neem regelmatig een ‘adempauze’ 
Dit is een simpele tool die begint met het sluiten van je ogen om in te checken bij jezelf: Stel jezelf de vraag "Hoe is het met mij op dit moment?" Voelt je lijf relaxed of wat gespannen? Is er een plek die wat meer aandacht vraagt? Observeer dit, zonder het direct te willen veranderen. Laat alles precies zoals het op dit moment is. En ben je vervolgens ook gewaar van je mentale gesteldheid. Is het druk in je hoofd of relatief rustig? Is er een bepaalde gemoedstoestand waar te nemen? En wederom stip je alles slechts lichtjes aan en blijf je non-reactief bij wat je aantreft. Richt dan, in een volgende stap, de aandacht volledig op je adembeweging. Voel hoe de zuurstof naar binnen stroomt, waarbij je buik iets opbolt. En ook hoe de lucht je lichaam weer verlaat. Telkens als er een gedachte opkomt, neem je dit waar en keer je vriendelijk maar beslist terug naar de adem. Observeer zo de adem ongeveer 10 in-en uitademingen. Speciaal voor jou, als lezer van de nieuwsbrief, is er ook een gratis audiobestand van deze 3-minuten adempauze. Klik daarvoor op deze link.
 
Tip 2: Aandachtig koffie drinken 
Iedere ochtend verheug ik me op mijn eerste kopje cappuccino; HEERLIJK! Ik geniet zo bewust en volledig mogelijk van dit dagelijkse ritueel. Dit is niet altijd zo geweest. Vroeger wilde ik nog wel eens volledig op de automatische piloot het bakkie leut naar binnen slobberen.... Sinds een paar jaar, maak ik van mijn koffiepauze een bewust cadeautje en zet ik alle zintuigen (smaak, reuk, tast) open. Dus: ik ruik de heerlijke verse geur van de koffiebonen als mijn machine gaat malen. Geniet van de mooie mokkabruin kleur als de warme opgeschuimde melk erdoorheen sijpelt en proef vervolgens heel bewust, alsof het mijn allereerste koffie ever is. Ik beloof je; als je dit een dag of 5 doet, dan merk je dat het koffiemoment een andere kwaliteit krijgt, dat je uit gaat kijken naar deze mini-break.

Tip 3: Een ochtendritueel 
Een goed begin is het halve werk! Richt ’s ochtends, voordat je uit bed stapt, eerst de aandacht even op de adembeweging. Blijf rustig liggen en observeer het rijzen en dalen van het borst- en buikgebied een minuut lang aandachtig. Gewoon gewaarzijn van de ademhaling, zonder iets te doen; de adem ademt zichzelf wel. Het fijne van deze meditatie is dat deze voorkomt dat je direct in actie- of piekermodus de dag ingaat. Na een week of twee oefenen, merk je dat het makkelijker wordt en neem je het rustgevende effect mee je (werk)dag in.  

Tip 4: Een rij als ‘gratis pauze’ benutten 
Als je in je spaarzame vrij tijd strandt in een rij bij de bakker, ben je meestal niet erg geamuseerd. Je raakt soms zelfs onrustig of geïrriteerd, terwijl je zelf ook wel weet dat dit je niet helpt. Kijk eens of je deze situatie kunt 'omdenken' en gebruik deze gratis pauze om te ‘landen’. Richt de aandacht een moment op je voeten en het contact met je voeten op de grond. Telkens als je merkt dat je aandacht weg is gegaan keer je vriendelijk terug naar de voeten en anker je jezelf weer terug in het moment. Merk hoe de spanning langzaam uit je lichaam vloeit. Als je deze tip steeds vaker toepast, zul je merken dat de ervaring van een onverwacht oponthoud verandert. Wellicht wordt het zelfs me-time in plaats van een irritante rij!  

Tip 5: Stress de ruimte geven 
"What you resist persist", zeggen de Engelsen. Als we plekken in ons lijf, waar stress zich ophoopt negeren, is het alsof je continue een bal onder water probeert te duwen. Door het de ruimte te geven, ondervind je uiteindelijk minder last. Dus wees je regelmatig gewaar van plaatsen waar stress of spanning zich uiten. Dat kan zijn wat stijfheid bij je schouders en nek of spanning in je kaken of onderrug. Check deze plekken op een vast aantal momenten per dag. Bijvoorbeeld door bewust ernaar toe te ademenen en het ongemak te verzachten met een rustige strekoefening. Negeer de plaats niet waar spanning zich ophoopt; je lichaam is immers een perfecte barometer voor jouw gesteldheid. Is er erg veel stress in je lijf of is er een langdurig pijnlijke plek? Doe dan een kwartiertje yoga-oefeningen voor het slapen gaan. 

Veel plezier met deze mindful momenten en fijn als je laat weten wat het met je doet!
 

AGENDA Mind&More

EVENTS & WORKSHOPS  


PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore. 
Over Petra van Hameren
Petra heeft al honderden cursisten mogen begeleiden op het gebied van stressmanagement en hun persoonlijke ontwikkeling. Ze werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral bij financiële instellingen. Na een burn-out gooide ze het roer om en rondde de opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af. Ze is gecertificeerd mindfulnesstrainer in de 1e categorie, aangesloten bij de branche-vereniging, de VMBN en volgt regelmatig trainingen en opleidingen op het gebied van psychologie, mindfulness en yoga. Daarnaast geeft ze workshops voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel. Tot de zakelijke klanten behoren KLM, Generali en de Gooise Scholen Federatie.  
Cursisten waarderen haar professionele, persoonlijk en praktisch benadering en bovenal haar down-to-earth persoonlijkheid.
Copyright © 2017 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp