Copy
Je ontvangt deze e-letter omdat je een relatie bent of omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. Deze kan ieder moment worden stopgezet m.b.v. de link onderaan.
Je gegevens worden natuurlijk niet gedeeld met derden.
View this email in your browser

november 2018


Beste <<First Name>>,

Het is deze week 'De week van de werkstress'. Aangezien 20% van het ziekteverzuim stressgerelateerd is en 1 op de 7 medewerkers last heeft van burn-out-achtige klachten is stress op de werkvloer inmiddels beroepsziekte nummer één. En nu de economie aantrekt en er in veel sectoren een personeelstekort ontstaat, neemt de werkdruk, en dus het belang van duurzame inzetbaarheid alleen maar toe. 

Wat helpt om stressgerelateerde uitval te voorkomen?
We weten dat werknemers die meer vrijheid ervaren in het indelen van hun tijd en werkzaamheden, meer plezier in hun werk ervaren en minder snel uitvallen. Ook steun die men ervaart van de leidinggevende en directe omgeving kan een krachtig tegengif zijn in drukke tijden. Daarbij helpt het om zelf je stress actief te managen. In onderstaande nieuwsbrief leg ik graag uit hoe je dit kunt ontwikkelen.

Tijdens deze Week van de Werkstress kun je nu de
Workshop 'Mindfulness en stressreductie' boeken met een leuke korting. Een relaxte break voor tijdens een lunchmeeting, heide-sessie, inspiratiedag, kick-off dag of ander medewerkers event. De korting geldt voor boekingen die worden gemaakt t/m 1 december. Voel je vrij om contact met me op te nemen en de mogelijkheden te bespreken.
 

Veel leesplezier,
Petra

Petra van Hameren
hbo gecertificeerd mindfulnesstrainer (MBSR)
Mindfulness voor Jongeren-trainer
Aangesloten bij de VMBN, categorie 1 trainer

pvanhameren@mindandmore.nl
 


Minder stress ervaren en meer gefocust worden?

De kracht van aandacht op de werkvloer

In het takenpakket van een leidinggevende heeft stressreductie zelden prioriteit. Toch levert het actief managen van stress op de werkvloer veel voordelen op: gezondere en stabielere teams, betere focus, verbeterde samenwerking en productiviteit. En dat alles komt natuurlijk ook de winstgevendheid van het bedrijf ten goede! Succesvolle bedrijven als Google en Facebook hebben daarom mindfulness als stressreductie-programma omarmd. De kosten van stresspreventie vallen immers in het niet bij de kosten van langdurige uitval door chronische stress. Is je werkgever (nog) niet actief op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Ontdek hieronder een paar praktische, effectieve stressreductietips die je makkelijk zelf kunt toepassen.

Energiemanagement 
Timemanagement zorgt ervoor dat je efficiënt werkt. Maar in drukke tijden ben je dan snel geneigd om die zaken te laten vallen die je juist de broodnodige energie geven. Zoals sporten, een lunchbreak of een wandeling maken. Terwijl je juist nu een topprioriteit van je energiemanagement mag maken. Zorg voor de juiste balans, net zoals een topsporter dat zou doen; stevig trainen is prima, maar op tijd rust pakken ook. En weet dat domweg doorbuffelen er alleen maar voor zorgt dat je nog verder wordt leeggetrokken. Alsof je fietst op platte banden; je komt nog wel vooruit, maar het kost oneindig veel meer energie. 

Multitasken
Multitasken staat haaks op het mindful uitvoeren van je werkzaamheden. Twee taken tegelijkertijd uitvoeren, is daarbij stressverhogend, ineffectief èn ook nog eens foutgevoelig! Zorg dus dat je een taak met je volle aandacht doet, complimenteer jezelf (zo, dat heb je volbracht!) en start dan pas met de volgende taak. Aandacht voor één taak tegelijkertijd zorgt er ook voor dat je je prettiger voelt bij wat je doet en maakt dat je sneller in een flow komt.

Geef je brein een break
Onze opa's deden veel meer lichamelijke arbeid en sjouwden met materialen en gereedschappen rond. Thuisgekomen vielen ze vaak op de bank in slaap vanwege de uitputtende werkzaamheden. Tegenwoordig is het vooral de geest die overuren draait. Toch geven we het brein nauwelijks een break. Als je een overvolle agenda of to-do-list hebt, lijkt het laatste wat je wilt doen een pauze inlassen. Toch is dat verstandig. Waarom? Omdat je hierna weer beter kunt focussen en je creativiteit toeneemt. Die pauze moet dan niet bestaan uit snel je mail checken, maar bewust je aandacht richten op iets wat op dit moment plaatsvindt. Bijvoorbeeld op je adembeweging of die mooie boom buiten, waarvan de bladeren rood kleuren. Het blijkt dat mensen die regelmatig gedurende de werkdag een korte pauze nemen, daarna efficiënter werken en meer energie overhouden op het einde van de werkdag. Onderschat dus nooit de grote effecten van een kleine pauze!

Neem een adempauze
In de mindfulnesstraining hebben we een korte, praktische tool die helpt om jezelf te resetten na een verstoring; de adempauze. In drie-minuten laat je de aandacht vloeien naar dit moment; het zorgt voor rust, herstel en relativering. Wist je dat in een korte adempauze* van slechts 3 minuten:
  • je stresshormonen afnemen
  • je bloeddruk daalt
  • je lichaam tot rust komt en herstelt
  • je geest uitzoomt
  • je creativiteit toeneemt
  • je beter kunt relativeren
  • je weer overzicht en focus krijgt
*De 'adempauze' bestaat uit 3 stappen van ongeveer een minuut. Als eerste stop je met waarmee je bezig bent, sluit eventueel je ogen en neem een comfortabele houding aan. Stap 1: Check een moment in bij jezelf. ‘Hoe is het op dit moment met mij?’. Stip dat lichtjes aan, als een neutrale observator. Hoe is het met mijn lichaam en hoe sta ik er mentaal bij? Stap 2: richt je aandacht daarna rustig op de adembeweging, zonder deze te willen beïnvloeden. Voel hoe de lucht naar binnen stroomt en ook hoe deze je lichaam weer verlaat. Doe dat zo'n 10 in- en uitademingen. Stap 3: Verbreed je aandacht naar je hele lichaam. Voel je voeten in contact staan met de vloer, je billen op de stoel en hoe de schouders ontspannen en weg bij je oren zijn.

Mocht je meer willen weten over de kracht van aandacht op de werkvloer of structureel aan je stressmanagement werken? Kom  dan naar de Workshop voor particulieren op 14 januari 2019 of neem contact met me op voor de in-companymogelijkheden. Vanwege de 'Week van de Werkstress' kun je nu de Workshop 'Mindfulness en stressreductie' boeken met een leuke korting. Geschikt als inspireerde en ontspannende break voor tijdens een lunchmeeting, heide-sessie, inspiratiedag, kick-off dag of elk ander medewerkers-event. De korting geldt voor boekingen vòòr 1 december. Voel je vrij om contact met me op te nemen en de mogelijkheden te bespreken. 

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina

volgt: www.facebook.com/MindandMore.
 
Copyright © 2018 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp