Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.

 
View this email in your browser

E-letter maart 2016

Beste <<First Name>>,

Dinsdag werd ik onverwachts gebeld door Editie NL van RTL4. Ze wilden me interviewen over de manier waarop vrouwen ontspannen n.a.v. een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Vele redenen om het niet te doen, maar hé 'opportunity doesn't knock twice'! Dus dankzij tientallen telefoontjes en de lieve medewerking van Lili, Gwen en Dorien (van centrum Heart to Heart), was ik dezelfde avond nog op de buis; van de 2 uur filmen bleef een item van pakweg een minuut over, maar wat een superleuke ervaring! 

 
Mocht je het item willen nazien: kijk dan op www.rtlxl.nl, aflevering 48.

Ook in het voorjaar heb ik weer een aantal leuke trainingen voor je in de planning:
* Workshop kennismaking Mindfulness, donderdagavond 14 april en zaterdag 30 april

* Start nieuwe 8-weekse mindfulnesstrainingen op

         + dinsdagochtend v.a. 10 mei, 9.30 - 12.00 uur
         + donderdagavond v.a. 12 mei, 19.00 - 21.30 uur
Actie: Schrijf je in voor 1 april, dan ontvang je het boek 'Tem je geest' van Ruby Wax, over mindfulness en geestelijk welzijn, gratis.

* Een dag rust & inspiratie tijdens de Opfrisdagen in centrum Heart to Heart op:
          + zaterdag 16 april van 10.00 - 15.00 uur, inclusief heerlijke gezonde lunch
          + zaterdag 18 juni van 10.00 - 15.00 uur, inclusief heerlijke gezonde lunch
 
Warme groet!Mannen relaxen beter dan vrouwen 

Zo ervaar jij ook meer rust! 

 
Mannen hebben meer vrije tijd dan vrouwen, kunnen zich beter afsluiten van hun werk en zijn veel relaxter. Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel planbureau (SCP). Vrouwen brengen hun vrije tijd vaak zorgend en werkend door. Een interessante conclusie die een aantal vragen opwerpt. Is dit evolutionair bepaalt? Of is het eerder aangeleerd gedrag? En last but not least, hoe kun je zelf beter leren relaxen?

 Schermafbeelding-2016-03-08-om-07.28.471.png

We houden van actie
In workshops geef ik uitleg over waarom we altijd zo druk zijn in onze westerse cultuur. We houden namelijk erg van actie, handelen en doen. Dat associëren we met groei, vooruitgang en positieve energie. Het zit in onze volksaard. Ook ouders nemen dat soms onbewust mee in de opvoeding. Als de kinderen een beetje op de bank hangen, dan veroordelen we dat al snel. We vinden het lui of passief. ‘Stilstand is immers achteruitgang.’ Of zoals mijn moeder zei: ‘Ledigheid is des duivels oor kussen.’
 
Ik ren dus ik ben
Laatst had ik een kennismakingsgesprek met Martine. Ze leidt een behoorlijk druk leven, met haar baan in het ziekenhuis, de zorg voor twee jonge kinderen en haar man die veel van huis is voor z’n werk. ‘Ik ken eigenlijk geen rust moment gedurende de dag. En als ik eenmaal bekaf op de bank beland, voel ik me erg onrustig. Er moet nog een kind overhoord worden en eigenlijk nog een was worden gedraaid. Het is net alsof ik de uitknop niet meer kan vinden.’Martine heeft last van wat ik ook wel het ‘domweg-doorploeter' - syndroom noem. De programmering dat er altijd iets moet, dat je steeds wordt aangejaagd door je brein om te handelen, om te doen. Eigenlijk ben je zo geconditioneerd dat je je alleen maar lekker voelt in de actiemodus. De bekende uitspraak van Descartes in de 17de eeuw: ‘Ik denk, dus ik ben’, is veranderd in ‘Ik ren, dus ik ben’.
 
Less is more
Deze focus op actie is aangeleerd gedrag en kan ook worden vervangen door nieuw gedrag. En ja, dat kost energie en vraagt inzet, maar is zeker te leren. Het begint, zoals iedere verandering, met inzicht. Inzicht in je actie-programmering. Het (h)erkennen van je automatische neiging om door te gaan en deze bewust te beantwoorden met een ‘less is more’ strategie. Schakel bijvoorbeeld tijdens je werkdag bewust over naar ‘niet werken’. Staar uit het raam, of mijmer wat voor je uit. Onderdruk de neiging om dan snel je mail of Facebook te checken of je smartphone erbij te nemen. Niets doen is goed voor lichaam en geest. En dit geldt ook in je privé tijd: plan deze niet te vol en schep voldoende ruimte om niets te ‘moeten’. Het voelt wellicht in beginsel onwennig, maar ook in je vrije tijd werpt de 'less is more' tactiek zijn vruchten af.
 
Stilstand is vooruitgang!
Wist je dat tijdens een adempauze* van slechts drie minuten, je lijf herstelt en nieuwe energie opdoet,
je bloeddruk daalt en de hoeveelheid stresshormonen in je bloed afneemt? Ook is deze relaxmodus goed voor je brein: je creativiteit en relativeringsvermogen nemen toe. ‘Stilstand is achteruitgang’ is in dit opzicht dus een mythe; het lijf en je geest herstellen juist van de doe-modus,
je energie hernieuwt en mentaal verruim je.

Zodat je daarna een betere focus hebt, vaak efficiënter werkt en bovendien meer energie overhoudt op het einde van de (werk)dag. Hoe fijn is dat. Stilstand is in dit opzicht dus een vooruitgang!

* Een mindfulnessoefening van drie minuten waarin je overschakelt van de doe-modus naar de relaxmodus

Multitasken is inefficiënt
Nog een mythe die maar voor eens en altijd uit de weg mag worden geruimd: Multitasken, waar wij vrouwen soms prat op gaan, bestaat niet. Het is in feite een steeds opnieuw in- en uitzoomen van je geest op twee verschillende taken. Wanneer je taken combineert die beide een beroep doen op je werkgeheugen, is dit niet alleen inefficiënt en vermoeiend, maar ook nog eens stressverhogend. Door dit gedrag heb je ook nog eens een langere hersteltijd nodig. Je kunt dus beter aandachtig je werkzaamheden doen; focus op die ene taak en start pas met de volgende als deze is afgerond. Dit geeft ook minder kans op fouten dan multitasken, zo blijkt uit onderzoek.

Samenvattend:
  • We houden van actie; het zit in onze cultuur èn in onze opvoeding
  • Teveel actie kan uitmonden in een 'domweg doorploeter' - modus 
  • Schakel regelmatig bewust over naar de relaxmodus 
  • Dit doe je door bijv. uit het raam te staren of een adempauze te nemen
  • Een adempauze van 3 minuten laat je al herstellen en relativeren
  • Vul onverwachtse pauzes niet op met het checken van je mail of Facebook
  • Plan ook in je vrije tijd voldoende ruimte om niets te moeten
  • Ga niet multitasken: maar werk rustig en gestaag taak voor taak afP.S. 1 Hulp nodig bij het vinden van de relaxmodus?
Schrijf je in voor de nieuwe 8-weekse mindfulnesstraining voor 1 april en ontvang
het boek 'Tem je geest' van Ruby Wax, over mindfulness en geestelijk welzijn, gratis.


P.S. 2: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
 
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.

Naast trainingen voor particulieren geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2016 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp