Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via de link onderaan.

 
View this email in your browser

E-letter september 2015Pieker je veel? Mindful tips om dit te doorbreken.


Beste <<First Name>>,


Als dezelfde gedachten maar door je hoofd blijven spoken, waarbij je niet echt tot een oplossing komt, dan heb je last van piekeren. Niet alleen lastig voor jezelf, maar ook gevaarlijk als je regelmatig in de piekerstand staat. Wie veel piekert wordt er namelijk steeds beter in! En veel piekeren is een risicofactor bij het ontwikkelen van depressies en angststoornissen. Reden genoeg om piekeren serieus aan te pakken!
 
Wanneer wordt denken piekeren?
Piekeren lijkt in hoge mate op intensief denken. Maar waar je bij denken normaliter een keuze maakt en tot actie over gaat, blijft de naald bij piekeren als het ware ‘hangen’ in het probleem. Met als resultaat een onrustig gevoel en een verslechtering van je stemmingJe kunt bijvoorbeeld piekeren over de oorzaak van een pittige discussie gisteren met je collega of partner. Je zorgen richten zich ook vaak op de onzekere toekomst. Hierdoor zit je vaak ‘gevangen’ in de spinsels van je hoofd. En ben je nauwelijks met je aandacht in het hier-en-nu. Terwijl dat laatste juist één van de manieren is om de vicieuze piekercirkel te doorbreken.
 
Persoonlijke overtuigingen
Ieder van ons heeft zijn kwetsbaarheden, die vooral in onzekere tijden de kop opsteken. Als ik bijvoorbeeld mijn baan kwijt raak en onbewust denk dat ik een mislukkeling ben, kan deze stempel wel eens grotere uitdaging worden dan het vinden van een nieuwe baan. Het nare van deze (vaak onbewuste) overtuiging is dat als deze zich eenmaal heeft genesteld, je alleen oog hebt voor situaties die dit bevestigen. 

Ook is bekend dat mensen met een pessimistisch karakter sneller piekeren over hun eigen rol. De gebeurtenis wordt dan  persoonlijk (‘overkomt mij dat weer’) en doorgetrokken naar de toekomst (‘zo gaat het nou altijd’). Het gevoel geen controle te hebben over de toekomst, vermindert vanzelf je motivatie om iets te ondernemen. Dit is een verschijnsel dat in de psychologie ‘aangeleerde hulpeloosheid’ heet. Het heeft als consequentie dat mensen die door deze bril naar de wereld kijken, het gevreesde onheil (hoe sarcastisch) over zichzelf kunnen afroepen! 
 
Piekerfabriek
Een van de grootste neurologische ontdekkingen van het laatste jaren, is dat ons brein niet hetzelfde blijft, wanneer deze volgroeid is. Ons brein blijft zich ontwikkelen en maakt als gevolg van nieuwe ervaringen nieuwe verbindingen aan, die zichzelf versterken als gedrag vaak herhaald wordt. Dit verschijnsel heet neuroplasticiteit. We zien dit bijvoorbeeld terug in een beroemd onderzoek waarbij de ontwikkeling van de hersenen van taxichauffeurs d.m.v. MRI scans werd gevolgd. En wat blijkt? Hoe meer ervaring de chauffeurs opdoen met navigeren in de City, hoe significant groter de grijze massa in een bepaald gebied van de hypocampus werd. Oefening baart niet alleen kunst, maar ook grijze hersenmassa!
In het geval van fervente piekeraars slecht nieuws dus; wie vaker piekert, laat de corresponderende hersenmassa groeien, waardoor je sneller en beter wordt in piekeren!
 
Mindful piekeren
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is mindfulnessmeditatie geen methode om gedachten te laten stoppen. Een gedachte die je weg wilt stoppen, is namelijk te vergelijken met een wilde stier in een klein hokje wegduwen; die wordt daar wilder van! Gedachten kun je dus niet stoppen, wat dan wel? Je kunt wel stoppen met steeds naar je pieker-gedachten te luisteren. Dat begint met
 deze herkennen en te benoemen. Alsof je de wilde stier in een grote groene weide laat rennen, waardoor hij snel kalmeert. Door te benoemen; ‘, ik ben aan het piekeren’, schep je afstand en word je een toeschouwer i.p.v. een onderdeel van het gepieker. Vervolgens benoem je vanuit dit helikopter perspectief het issue en maak je een helder besluit. Is er nieuwe informatie? Heeft het zin om dit issue weer de revue te laten passeren? Zo nee; dan kan ik me beter bezig houden met mijn taken in het hier en nu i.p.v. de piekerfabriek weer te laten draaien.
Compassievol reageren helpt je vervolgens om niet boos of gefrustreerd te worden; je kunt de wilde stier immers beter zachtjes en vriendelijk toespreken om hem verder tot bedaren te brengen. 

Compassie kun je ontwikkelen!
Dit herkennen en benoemen lijkt logisch, maar compassievol erop reageren, gaat de meesten van ons van nature niet zo goed af. Als er iets misgaat, geeft de innerlijke criticus ons graag ervan langs. Gelukkig blijkt een compassievolle houding niet een specifieke karaktertrek, maar een vaardigheid die je kunt ontwikkelen! Het trainen van een vriendelijke houding, vraagt wel wat inzet, en oefening, maar het resultaat mag er zijn: onderzoek toont aan dat een compassietraining je zelfvertrouwen vergroot en kracht en rust biedt. Daarbij vermindert het je onrust, piekeren, depressieve gevoelens en perfectionisme.
                                     
Van mindfulness naar heartfulness
De compassietraining is ontwikkeld als een vervolgtraining op de basistraining mindfulness. En richt zich specifiek op het verder ontwikkelen van een positieve en voedende relatie met jezelf en je omgeving. De compassietraining wordt maar één keer per jaar gegeven en start woensdag 4 november in centum Heart to heart in Bussum.
Mocht je interesse hebben, mail me dan vrijblijvend, dan stuur ik je de informatie op. Opgeven kan ook via
www.mindandmore.nl. Beperkt plek beschikbaar.
 
Met compassievolle groet,

 


PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
 
Mind&More is opgericht door Petra van Hameren om mensen met op het gebied van stress, onrust of piekeren te begeleiden. Ik werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Na een burn-out gooide ik het roer om en volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink kinderopvang, Generali, gemeente Hilversum en de Gooise Scholen Federatie. 
Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig persoonlijk en bovenal down-to-earth is. 
 
Programma's zijn gebasseerd op de wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR). Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden ingezet. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
Check je ziektekostenverzekeraar voor eventuele vergoedingen.
Copyright © 2015 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp