Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.
 
View this email in your browser 


E-letter januari 2017


Beste <<First Name>>,

Allereerst wens ik je een gelukkig en relaxed nieuw jaar. Wellicht heb je goede voornemens gemaakt voor 2017? Zelf heb ik een aantal doelen die ik dit jaar hoop te realiseren. Zo gaat de eerste helft in het teken staan van het boek dat ik al langer van plan ben om te schrijven. Om dit niet te laten ondersneeuwen, maak ik gebruik van de WOOP-methode. Hieronder lees je hoe deze simpele methode ook jou kan helpen je goede voornemens echt te realiseren. En een artikel over waarom we juist in deze tijden van vluchtelingencrises en aanslagen, alle reden hebben om onze eigen bestaan te herwaarderen! We sluiten af met de best gelezen blog van het afgelopen jaar; 'Waarom mannen beter relaxen dan vrouwen'.

Tenslotte: aanstaande zaterdag 21 januari ben je van harte uitgenodigd voor een korte Kennismaking Mindfulness in het mooie Heart House in Bussum. Graag even opgeven via mindandmore.nl en ik reserveer een plekje voor je. 

Veel plezier met lezen en een mooi & mindful begin van het jaar gewenst!


Petra


Slim omgaan met tegenslag:

'You cannot control the waves,

but you can learn to surf them'

 

Het NOS jaaroverzicht kijk ik ieder jaar trouw. In één uitzending passeren alle highlights van het afgelopen jaar. Het geeft me het gevoel weer helemaal up-to-date te zijn ("oh ja, de gouden medaille van Sanne de turnster en de dood van Prince"). Wat blijft hangen, is dat de wereld om ons heen dit jaar, net als andere jaren overigens, vooral vol leed is. De oorlog in Syrië, IS-aanslagen op luchthavens en ontheemde mensen op de vlucht. Zoals altijd levert het jaaroverzicht, wat dat betreft weinig redenen tot vreugde.
Je zou misschien door het besef van al dit 'lijden' in de wereld, ook met een herwaarderende blik naar je eigen bestaan kunnen kijken; juist dankbaar zijn dat niet jij bivakkeert in een modderig vluchtelingenkamp of in een ambulance in Aleppo tijdens een bombardement, zoals dat stoffige en beduusde Syrische kleutertje dat mij persoonlijk het meeste raakte in het jaaroverzicht. Afijn; we komen in het leven ook ons portie ellende tegen: een relatie die strandt, ontslag, verlies van dierbaren, gezondheidsproblemen etc. Je hebt geen invloed op wat er op je pad komt, maar wél over hoe je je hiertoe verhoudt. En dat is nou net het gebied waar mindfulness toegevoegde waarde kan bieden. Ik wens je dus ook graag een jaar met veel mindfulness of beter nog: één met vele momenten van bewust aandachtig aanwezig zijn. Niet omdat het hip is of je leidt naar een bepaalde staat van zijn. Maar wel omdat je er gemakkelijker mee in het leven leert te staan, meer kunt genieten en minder stress ervaart. 

De Compassietraining- van mindfulness naar heartfulness- is speciaal ontwikkeld om je te leren anders om te gaan met het 'lijden' dat op je pad komt. En net als bij de basistraining is ook hier een brede wetenschappelijke onderbouwing voor. Zie o.a. het onderzoek van Prof. Dr. K. Neff of haar succesvolle TEDx talk of vraag de digitale brochure aan. Vanaf vrijdagochtend 27 januari 2017 start de Compassietraining in het mooie Heart House in Bussum.
 

Goede voornemens voor 2017?
Zo worden ze echt haalbaar!


Goede voornemens gemaakt? 80% sneuvelt in de eerste drie maanden van het jaar. Slechts een schamele 6% houdt zich na één jaar nog steeds aan de goede voornemen. Daarom bedacht Gabriele Oettingen (Hoogleraar Psychologie en expert op het gebied van motivatie en doelgerichtheid) de wetenschappelijk onderbouwde WOOP-methode. Hiermee krijg je in vier stappen, niet alleen je doel helder voor ogen, maar herken je ook de obstakels die je daarbij belemmeren. En de te nemen stappen om dit jaar je doelen echt te bereiken! Heb je mooie of goede voornemens voor 2017? Maar ben je bang dat ze, net als vorig jaar, ondergesneeuwd raken? Haal ze dan door de WOOP-methode en maak ze dit jaar wél haalbaar. De term WOOP staat voor Wish, Outcome, Obstacle en Plan en bestaat uit de volgende stappen:
  1. WISH: Wat wil je bereiken dit jaar? Maak de beschrijving zo concreet en persoonlijk mogelijk en check ook of dit haalbaar is. Dus bijvoorbeeld niet: 'ik wil dit jaar gelukkiger zijn', maar 'ik wil vaker de dag afsluiten met een tevreden gevoel'.
  2. OUTCOME: Haal je wens helder voor ogen en stel je zo levendig mogelijk voor wat het je op zal leveren. Hoe voelt dat voor je en wat doet het met je? Zoom daarbij in op de ideale uitkomst en laat je kritische blik een moment achterwege. Je mag echt even dromen.
  3. OBSTACLE: Wat staat je op dit moment in de weg om dit doel te realiseren? Waarom is het bijvoorbeeld tot nu toe niet gelukt? Waak ervoor in deze fase niet te blijven hangen in (teveel) gevoelens van hopeloosheid (in Oetingen's terminologie 'dwelling'), maar ben wel reëel over de imperfecties op dit moment.
  4. PLAN: In de laatste fase ga je dieper in op de struikelblokken die op je pad kunnen komen. Dit is ook wel bekend onder een 'als-dan' plan maken. Je wilt bijvoorbeeld meer balans in werk en privé? Ga dan na wat je praktisch kunt doen als je dreigt door te slaan. En formuleer een 'als-dan-plan' in de trant van 'Als ik thuis in de stress schiet van mijn werk, dan adem ik eerst 10x met gesloten ogen in en uit'. Of 'als ik een shit dag achter de rug heb, dan probeer ik tijd voor zelfzorg in te plannen'.  
Als je echt even de tijd neemt om je plan op deze manier uit te werken en er ook tussentijdse evaluatiemomenten aan hangt, is de kans groot dat jij dit keer wel bij die 6% hoort die erin slaagt om ook na een jaar nog de goede voornemens in de praktijk te brengen. En nog een laatste tip: deel je intenties met je omgeving en leg je voortgang vast; dit motiveert je nog meer om een duurzame verandering op gang te brengen.

Bron: Psychologiemagazine januari 2017.

Het best gelezen artikel uit de Mind&More e-letter van maart 2016:


"Mannen relaxen beter dan vrouwen"

 

Werkende mannen hebben meer vrije tijd dan vrouwen, kunnen zich beter afsluiten van hun werk en zijn veel relaxter.
Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Vrouwen brengen hun vrije tijd vaak zorgend en werkend door. Een interessante conclusie die een aantal vragen opwerpt. Is dit evolutionair bepaald? Of is het eerder aangeleerd gedrag? In deze nieuwsbrief ook aandacht voor de manier waaop ook jij (of je nu een man bent of een vrouw :-) beter kunt relaxen. Lees hier verder........
 
 

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore. 
Over Petra van Hameren
Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties. Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af. Ik ben gecertificeerd mindfulnesstrainer in de 1e categorie, aangesloten bij de branche-vereniging, de VMBN en volg regelmatig trainingen op het gebied van psychologie, mindfulness en yoga. Daarnaast geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel en stressmanagement. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Generali verzekeringen en de Gooise Scholen Federatie. Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

Over Mindfulness
Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulness-training (MBSR-training), zoals ontwikkeld is door hoogleraar J. Kabat-Zinn. Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten. Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatietechnieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het programma heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren en verhoogt je algemene welzijn. Deze MBSR-training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraars en werkgevers.
Copyright © 2017 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp