Copy
 

 

 Juni 2014
Vind je deze nieuwsbrief interessant?
Like dan ook MindandMore op Facebook via deze link: https://www.facebook.com/MindandMore/timeline


Wil je leren meer te genieten?
Waarom je juist in de vakantie het beste je brein kunt trainen!

 
Beste <<First Name>>, 

Vaak vragen cursisten aan mij: 'hoe vaak mediteer jij nou'? Ik glimlach dan altijd een beetje, wetende dat de vraagsteller hier ook een behoefte aangeeft. Rust en positieve energie komen namelijk niet vanzelf. Zeker niet bij mensen die stress-gevoelig zijn. Het is dan hard werken om jezelf minder gevoelig te maken voor stress-prikkels en te leren je open te stellen voor mooie ervaringen en prettige gevoelens.
 
Omdat ik helaas een ervaringsdeskundige ben op het gebied van burn-out, heb ik zelf ervaren hoe je hard moet werken om je brein te herprogrammeren. Ons brein is in aanleg ook niet gemaakt om ons gelukkig te maken, maar vooral om ons als mens en soort te laten overleven. Als je van een negatieve ervaringen leert, kun je de volgende keer een zelfde soort situatie makkelijker het hoofd bieden. Evolutionair gezien heel logisch; alleen door van stressvolle of angstige situaties te leren, overleef je het in de wildernis.

Gelukkig is het in onze samenleving niet meer zo gevaarlijk als een paar eeuwen geleden. Toch zijn we nog steeds geneigd een negatieve ervaring als een magneet aan te trekken en te analyseren ('waarom overkomt me dit?', 'wat kan ik anders doen?') en positieve ervaringen sneller naar de achtergrond te laten verdwijnen. Hierdoor krijgen angst en onrust de volledige ruimte. Hoewel deze neiging nuttig is voor overleven in gevaarlijke situaties, is het schadelijk voor de kwaliteit van je leven, voor je welzijn en je geluk.
 
Bij mindfulnessmeditatie wordt al snel gedacht aan het trainen van de aandacht om stress te reduceren. Maar het evenwicht dat is verstoort bij langdurige stress-klachten, kun je ook herstellen door je vermogen te ontwikkelen om meer te genieten. Want als je meer geniet komt je stresssysteem sneller tot rust. Geen betere periode om hiermee te beginnen dan wanneer je niets moet, de dag neemt zoals hij komt, de zon schijnt en al je zintuigen open staan. De vakantie periode!

In het boek 'Geheugen voor geluk' omschrijft neuropsycholoog en meditatieleraar Rick Hanson (ook auteur van de bestseller 'Boeddha's brein') een simpele methode die je kan helpen om het goede beter in je op te nemen. In het kort zegt hij: je kunt je geheugen trainen om positieve ervaringen beter te laten landden en daarmee jezelf naar een blijvend hoger geluksniveau te liften. Dit leer je, net zoals je leert pianospelen of je spieren in de sportschool traint, door het actief toe te passen, door het gewoon regelmatig te doen. 

Dus mocht je jezelf de komende vakantie in een mooie, prettige of gelukkige staat terug vinden, koester deze dan eens, voor een paar minuten. Voel de sensaties in je lijf en geest en benoem ze expliciet. Benoemen helpt om de ervaring te verankeren. Dus: waar voel je het, en wat voel je precies? Voel je je licht en ontspannen, warm of open? Tintelingen of rillingen in je lijf? Is er een bepaald verlangen of blijdschap waar te nemen of een andere positieve emotie? Snuffel eraan als een kind dat verwonderend kijkt naar wat zich voordoet. En laat dit gevoel resoneren, als het ware weerklinken door je hele lijf.

Ik wens je deze vakantie veel mooie oefenmomenten toe. Geniet, waar het kan, met volle teugen en ontdek wat jouw mooie ervaringen nou zo mooi maakt.

Warme groet,
 


Deze nieuwsbrief interessant? Voel je vrij deze door te sturen! Kreeg je deze doorgestuurd?
Vraag dan hier je maandelijkse exemplaar aan.
Like Wil je leren meer te genieten? Waarom je juist in de vakantie het beste je brein kunt trainen! on Facebook
@peerke6
Bedrijfsfilmpje Mind&More
 

 

INSPIRATIE

 AGENDA


KENNISMAKEN MET MINDFULNESS?
DOE EEN WORKSHOP
OP 23 AUGUSTUS

Ben je nieuwsgierig, 
maar is de 8-weekse training een te grote stap? Kom naar de workshop op zaterdag 23 augustus van 14.00-16.30. Kosten zijn € 30,-. Besluit je daarna je in te schrijven voor de training, dan is de workshop gratis. Kijk op: 
www.mindandmore.nl.

NIEUWE TRAININGEN
In september starten
nieuwe mindfulnesstrainingen.
Op maandagochtend en donderdagavond in Bussum. Voor de avond zijn nog beperkt plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan nu via www.mindandmore.nl.


BOEKENHoe word je gelukkig op eigen kracht? Volgens neuropsycholoog en meditatieleraar Rick Hanson kan je leren om meer tevreden, gelukkiger en blijer (met jezelf) te zijn. Zijn nieuwste boek 'Geheugen voor geluk' helpt je hierbij.

Het boek bevat vele praktisch oefeningen om je brein te herprogrammeren, waardoor je ontvankelijker bent voor positieve emoties.
Het boek leest makkelijk en is met veel praktijk voorbeelden omlijst en een samenvatting na ieder hoofdstuk. Wel herhaalt Hanson zijn methode erg vaak, soms tot vervelens toe. Verder kun je vooral uit de weg met dit boek als je al enige ervaring hebt met mindfulness of aandachtsmeditatie. Ondanks dat een luchtig geschreven en toepasbaar boek. Prima voor in je vakantiekoffer!
Mind&More is opgericht door Petra van Hameren. Zij werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Zij volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Het aanbod omvat, naast de 8-weekse MBSR-training en compassietrainingen voor particulieren, ook stressreductie-programma's voor bedrijven. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren RAI Amsterdam, Bink kinderopvang en de Gooise Scholen Federatie. 
Petra’s trainersstijl is prettig, professioneel en pragmatisch. 
Mind&More is aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Trainers in Nederland (zie www.vmbn.nl).
De wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR), is uitgebreid onderzocht. Het is een effectieve en unieke stressreductie-training, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologie worden ingezet. 
Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en piekeren.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je een relatie bent van Mind&More of je hiervoor hebt ingeschreven.
Wil je je afmelden of je gegevens wijzigen? Klik dan hieronder.
*