Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.

 
View this email in your browser

E-letter november 2016

Beste <<First Name>>,

Vandaag is het Thanksgiving in de VS, een van oorsprong Nederlands feest, dat wortelt in oude Christelijke tradities. Alhoewel de kerken in de westerse wereld steeds verder leeglopen, is op psychologisch gebied veel te zeggen voor het cultiveren van dankbaarheid. Het is niet alleen goed voor je geluksgevoel en welzijn, maar geeft ook een impuls aan je immuunsysteem en je gezondheid! Deze maand daarom een ode aan de dankbaarheid, niet vanuit religieuze overwegingen, maar vanuit zelfzorg en compassie.

Veel plezier met lezen en dankbare groet,

 

Cultiveer dankbaarheid en leef nog lang en gelukkig!

Zoom vaker in op wat je leven
de moeite waard maakt


Vandaag is het Thanksgiving in de VS, een feest met Nederlandse wortels. De immigranten brachten het mee uit Europa als christelijke dankdag voor de oogst en al het goede. Inmiddels is Thanksgiving uitgegroeid tot een nationale feestdag, waarbij uitgebreid gezamenlijk wordt gegeten (vaak kalkoen en pumpkinpie).
De oorspronkelijke betekenis is om vandaag dankbaarheid te uiten voor de oogst en het goede. De kracht van dankbaarheid wordt ook in de psychologie steeds vaker onderkent. Richtten psychologen zich voorheen vooral op wat fout kan gaan in de menselijke psyche, op ziektes en afwijkingen als depressie en angststoornissen, een nieuwere stroming, de Positieve Psychologie, richt zich juist op de processen die bijdragen aan een lang en gelukkig leven. 

 
Sociaal netwerk
Zo stelt psycholoog prof. Diener dat er een set van ingrediënten is die van vitaal belang is voor een gelukkig leven. Eén ervan is je sociale netwerk: Hoe breder en dieper de verbindingen zijn met de mensen om je heen; familie, vrienden, collega’s, buren en kennissen, hoe beter je je voelt. En net als stress een trigger kan zijn voor allerlei ziektes, heeft vriendschap een beschermend en positief effect op je immuunsysteem. Naast een positief effect op je gezondheid, zorgt het hebben van voldoende sociale verbindingen ook voor een gemiddeld langer leven. Hoe mooi is dat!
 
De mythes van geluk
In haar boek ‘De maakbaarheid van het geluk’ legt hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky uit dat geluk voor een groot deel te ontwikkelen is. Zij stelt: “Bijna iedereen accepteert de mythes van geluk – de overtuiging dat sommige gebeurtenissen in het leven (zoals kinderen, banen, geld) ons gelukkig maken en dat tegenvallers (ziekte, echtscheiding etc.) ons voor altijd ongelukkig maken”. Niets is echter minder waar. Een groot deel van ons levensgeluk blijkt wel degelijk beïnvloedbaar door doelbewuste acties en strategieën.

Eén van de belangrijkste bijdrage aan je geluksgevoel is het ontwikkelen van dankbaarheid. Dit vormt een mooi tegenwicht voor de innerlijke criticus, die altijd gespitst is wat mist of wat fout gaat in je leven. Je kunt dus bewust dankbare gevoelens cultiveren en koesteren. Denk daarbij aan zaken zoals het land waar je woont (Nederland blijkt één van de prettigste landen om te leven!), gebeurtenissen of personen die je hebt ontmoet, talenten die je bezit, uiterlijkheden of eigenschappen, je gezondheid etc. Jezelf regelmatig voor ogen houden waar je dankbaar voor bent, helpt je eraan herinneren, juist in periodes dat het tegenzit, dat er ook mooie aspecten aan je leven zijn. 


Zoom dagelijks in op wat je leven de moeite waard maakt. In de praktijk pas ik dit toe door simpelweg voor het slapen gaan even de dag de revue te laten passeren en te benoemen waar ik dankbaar voor ben. Soms is dat een situatie waarbij ik erg moest lachen om één van mijn jongens of de koffie die ik dronk met een vriendin, maar ook een mooie zonsondergang kan me vullen met dankbaarheid. Bijkomend voordeel; omdat je het benoemt, sta je gedurende de dag ook bewust meer open voor deze kleine ‘happy moments’. 

Effecten van geluk
Tenslotte: door te werken aan meer geluk in je leven, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek, ga je jezelf niet alleen beter voelen, maar krijg je ook meer energie en een sterker immuunsysteem. Je wordt creatiever en knoopt gezondere relaties aan en ontwikkelt een breder sociaal netwerk. De productiviteit op je werk gaat omhoog en je leeft ook nog eens langer (Lyumborsky, King en Diener 2005 ‘The benefits of frequent positive affect; Does happiness lead to success?’, psychological Bulletin).
Hoe fijn is dat: doordat je je meer richt op wat het leven de moeite waard maakt, ben je niet alleen gelukkiger, meer verbonden, creatiever en succesvoller, maar leef je ook nog eens gezonder en langer!

Samenvattend:
  • Je geniet meer, als je dankbaar bent
  • Dankbaarheid koesteren is goed voor je zelfvertrouwen
  • Het zorgt voor meer energie & succes
  • Je voelt je meer en beter verbonden met je omgeving  
  • Je immuumsysteem wordt geboost en je gezondheid profiteert 
  • Je bent beter gewapend tegen kwetsbare periodes
  • Je leeft langer en gezonder!
Compassie en dankbaarheid kun je trainen!
Vanaf vrijdag 27 januari 2017 geef ik een 'Compassietraining – van mindfulness naar heartfulness'. Gun je jezelf deze mooie training die ik slechts één keer per jaar geef? Geef je dan snel op, want als je voor 1 december van dit jaar opgeeft, dan profiteer je nog van 10% vroegboekkorting. De compassietraining vindt plaats van 9.30 - 12.00 uur in het nieuwe Heart House op de Huizerweg in Bussum.

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.

Naast trainingen voor particulieren geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2016 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp