Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.
 
View this email in your browser
 
E-letter juli 2017


Beste <<First Name>>,


De vakantieperiode levert ook wel eens stress op. Zo kan er een behoorlijke druk op je liggen om je werk op tijd af te hebben. Of maak je je zorgen over de reis voorbereidingen die in de knel komen. Lees in deze nieuwsbrief hoe je zo relaxed mogelijk je vakantie start en sneller kan gaan genieten!

En een bijzondere plek in deze nieuwsbrief voor het Heart to Heart Yoga Festival op zondag 10 september in Bussum. Noteer deze datum alvast in je agenda en gun jezelf een dag vol fijne workshops en inspiratie in het mooiste yoga-centrum van Bussum!

Verder onderaan de nieuwsbrief de agenda van Mind&More voor het najaar. Warme groet en een fijne en stressvrije zomer,

Petra

 

Tips om minder stress te ervaren en meer te genieten
Zo ga ja stressvrij op vakantie!


De dagen voordat je aan je welverdiende vakantie kunt beginnen, kunnen lijken op een eindsprint van een hardloopwedstrijd. Met de finish in zicht zet je je schrap voor de laatste meters. Hoe komt het toch dat we ieder jaar in diezelfde val trappen van teveel moeten in te weinig tijd voorafgaand aan die oase van rust? Waardoor we met een overbelast stresssysteem, een hoofd vol met losse eindjes en een lamgelegd immuum-systeem aan onze vakantie beginnen.

Vrijetijdsziekte
Eindelijk is het moment daar: Je koerst richting een paar weken rust en ontspanning. Maar eenmaal aangekomen in je vakantieparadijsje wordt je overvallen door de zogenaamde 'vrijetijdsziekte'. De verschijnselen kunnen o.a. zijn: heftige vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn tot een virale- of bacteriële infectie aan toe. Herken je dit? Het wordt 'vrijetijdsziekte' genoemd en heeft alles te maken met de effecten van ‘ont-stressen’. Heb je langere tijd onder druk gestaan, dan krijg je een overschot aan stresshormonen in je lijf en dat ontregelt je afweersysteem. Als de 'noodsituatie' plotseling wegvalt en het stresssysteem in de rustmodus komt, kan het immuumsysteem behoorlijk zijn lamgelegd, met ziekteverschijnselen tot gevolg. Alhoewel het een domper kan zijn op de vakantievreugde kun je het zien als een jammerlijk gevolg van te lang doorbuffelen. 

Voorkomen is beter dan genezen
Natuurlijk helpt het om bijtijds terug te schakelen en de stress niet teveel op te laten lopen. Zorg dat je de laatste dagen je werkdruk al afbouwt door bijvoorbeeld geen nieuwe klussen meer aan te nemen. Zet je afwezigheidassistent al een dag eerder aan of nog beter: werk die laatste dag vanuit huis rustig de laatste zaken weg.
Zorg er voor dat de voorbereidingen van je vakantie niet in de knel komen.
Ga zeker twee weken voorafgaand aan de trip door je kleding- en schoenenkast en shop je benodigdheden bij elkaar. Dat is zeker geen straf: de voorpret begint immers al bij het scoren van je vakantieoutfit!
Bereid je voor door lijstjes te maken van kleding, reisapotheek, kampeerspullen en toiletartikelen. Handig, want dan hoef je bij het inpakken alleen maar de lijstjes af te vinken. Check vervolgens ook tijdig de tickets, paspoorten, overtochten en specifieke reisomstandigheden, zoals de alcoholtesten die je op de Fanse autowegen tegenwoordig bij je moet hebben. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en laat je de stresshormonen niet te hoog oplopen.

Stresshormonen managen
Maar er is nog iets dat helpt om de overtollige adrenaline af te bouwen vòòr je aan je vrije tijd begin. Hoe? Door te gaan sporten! Vrijwel elke vorm van lichaamsbeweging vermindert stress. En beweging zorgt bovendien voor een verhoging van het endorfine-niveau in je lichaam waardoor je je beter gaat voelen. Let wel; het gaat om matig-intensief sporten, niet om uitputtende vormen van bewegen. Maar dat uurtje joggen op de dag voor vetrek, kan het verschil maken tussen een relaxte en een verpeste start van je vakantie. Mocht het bij je passen dan is yoga of Tai Chi ook perfect; het zijn allemaal bewezen stresshormoon-reducerende activiteiten.  

Positieve psychologie
In plaats van je te focussen op wat fout kan gaan of wat dreigt te mislukken (evolutionair gezien logisch, maar niet altijd meer van nut), kun je je brein ook trainen om het omgekeerde te doen. De  methode wordt o.a. door neuropsycholoog Rick Hanson gepredikt en helpt je om prettige situaties of fijne emoties beter te laten beklijven. In het kort: je kunt je geheugen trainen om positieve ervaringen beter te laten landden en daarmee jezelf naar een blijvend hoger geluksniveau te liften. Ik zeg: Geen betere periode om hiermee te beginnen dan je vakantie! Vooral wanneer niets moet en je de dag neemt zoals hij komt, staan al je zintuigen open om de omgeving (geuren, kleuren etc) in je op te nemen. Let op: het gaat er hier niet om hoe je je voelt, maar om te benoemen wat je voelt, ruikt, proeft, ziet. Hoe vaker je, zonder oordeel, open staat voor het goede om je heen, hoe beter je erin wordt ervan te genieten. Het biedt een krachtige tegenwicht en helpt je te herstellen van een stressvolle periode.

Ik wens je deze vakantie veel mooie en relaxte momenten (oefen) momenten toe!


Save the date!

Yogafestival 10 september Heart House Bussum

Sinds september 2016 geef ik mijn mindfulnesstrainingen in het Heart House in Bussum, het nieuwe onderkomen van centrum Heart to Heart. Op deze prachtige locatie wordt op zondag 10 september een groots Yoga Festival georganiseerd. Een dag vol verschillende yogavormen, meditatie, mindfulness, Tai Chi, massages, sprekers, workshops, live muziek, dans, shopping en heerlijk vegetarisch eten. 
Laat je heerlijk onderdompelen en inspireren met:
  • Verschillende yogalessen bij mooi weer ook buiten in de secret garden
  • Inspirerende workshops, o.a. Mindfulness en Tai Chi 
  • Lezingen, o.a 'De 3 belangrijkste manieren om voeding als medicijn te gebruiken’, door Petra Hooyenga
  • Shopping o.a. bij YogaSway en Lovely Scarfs 
  • Vegetarische verwennerijen
  • Zie voor het hele programma: www.hearttoheart.nl
Save the date: Zondag 10 september van 10.00 - 17.00 uur, Huizenweg 54 in Bussum. Kaarten: 20,- te bestellen via info@hearttoheart.nl o.v.v festival.
 

AGENDA Mind&More

EVENTS & WORKSHOPS
  • Donderdag 28 september | Stress to Impress  | prestatiedruk onder jongeren & lezing o.a. prof. Erik Scherder | 19 - 21 uur
  • 13 t/m 16 november 'De week van de werkstress' | Workshops incompany op aanvraag
  • Zaterdag 9 december | Opfrisdag Mindfulness | 10-15 uur
NIEUWE BASIS TRAININGEN MINDFULNESS
COMPASSIETRAINING - van mindfulness naar heartfulness
  • Vrijdag v.a. 29 september | Start Compassietrainingvan Mindfulness naar Heartfulness (vervolg MBSR-training) | 9.30-12.00 uur in Bussum

NIEUW: Vanaf het najaar op veler verzoek 1x per maand een mindfulness opfrisavond! Binnenkort meer informatie.


PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore. 
Over Petra van Hameren
Petra heeft al honderden cursisten mogen begeleiden op het gebied van stressmanagement en hun persoonlijke ontwikkeling. Ze werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral bij financiële instellingen. Na een burn-out gooide ze het roer om en rondde de opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af. Ze is gecertificeerd mindfulnesstrainer in de 1e categorie, aangesloten bij de branche-vereniging, de VMBN en volgt regelmatig trainingen en opleidingen op het gebied van psychologie, mindfulness en yoga. Daarnaast geeft ze workshops voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel. Tot de zakelijke klanten behoren KLM, Generali en de Gooise Scholen Federatie.  
Cursisten waarderen haar professionele, persoonlijk en praktisch benadering en bovenal haar down-to-earth persoonlijkheid.
Copyright © 2017 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp