Copy


Doet je puber eindexamen?
5 tips die helpen de kalmte te bewaren 
Volgende week beginnen de landelijke eindexamens voor het Voortgezet Onderwijs. Een spannende periode voor vele pubers, die juist in deze levensfase graag hun grenzen verkennen en de wereld zien als een vat vol kansen, maar ook een periode waarbij hun hersenen nog bijzonder impuls-gevoelig zijn. Kenmerken die niet echt bevorderlijk zijn voor een rustig en gefocust studieklimaat. Hier in het Gooi worden veel pubers door hun ouders met examentrainingen en bijles cognitief bijgespijkerd. Maar juist op emotioneel gebied laten we ze vaak bungelen. Een gemiste kans omdat positief stressmanagement wonderen kan verrichten. En daar komt bij: jong geleerd is oud gedaan!

Wat is examenstress?
Eerst even wat meer verheldering; wat veroorzaakt nou eigenlijk examenstress? Examenstress is, zoals eigenlijk iedere stressresponse, een reactie op een potentiële bedreiging; de (psychologische) dreiging die uitgaat van de mogelijkheid om te zakken voor je eindexamen. Let op; het gaat hier dus om gedachtes, die om verschillende redenen bedreigend kunnen zijn. Wellicht omdat je kind het als persoonlijk falen ervaart (het is dan een bedreiging voor het zelfbeeld) of omdat hij of zij bang is om de omgeving (ouders, docenten) teleur te stellen. Wat de onderliggende gedachtegang ook is; het resultaat is: sluimerende onrust, weinig focus, slecht slapen en een rot gevoel. Niet echt een prettig studieklimaat dus.

Constructief omgaan met stress
Hoe je reageert op examenstress is grosso modo hetzelfde als hoe de oermens reageerde op een sabeltandtijger; de bekende fight, flight of freeze response is ook hier van kracht. De 'fight' reactie komt tot uiting door boos te worden op jezelf: bijvoorbeeld "waarom ben ik ook niet eerder begonnen?". Of je gaat afleiding zoeken door te gaan snaaien (chips, koek, drop) of telkens Instagram/Facebook/Whatsapp te checken; dit is de 'flight' reactie, omdat je weg beweegt van de onprettige gevoelens. En ten derde kan het zijn dat je in een 'freeze' belandt door maar in cirkeltjes te blijven redeneren: "Als ik zak moet ik een heel jaar overdoen/ verlies ik mijn vrienden/ ben ik een loser etc".  Welke reactie je ook herkent bij je puber, alle drie zijn ze niet echt constructief. Sterker nog; het brengt je verder van het beoogde eindresultaat; het behalen van het diploma! Hoe kun je wel een prettig studieklimaat helpen creëeren en een positieve draai geven aan de examenstress?

Vijf tips bij acute examenstress

1. Praat met je kind over de stress. Welke gedachten maken hem of haar zo gestresst? Is het alleen het feit dat je kunt zakken voor het examen? Is het onzekerheid over het eigen kunnen? Te weinig tijd? Voorkom teveel advies waar je kind nu niets meer mee kan zoals 'Ik had je toch gewaarschuwd...". Luister zoveel mogelijk neutraal en zonder commentaar. Vraag door waar nodig is en zie zoveel mogelijk af van advies. Er schuilt al een rustgevend effect in het gehoord worden en je kind bewust laten worden van de onderliggende gedachtes. Bijkomend voordeel: door het delen van deze angsten en onzekerheid, leer je tegelijkertijd je kind weer beter kennen! 

2. Geef de onrust letterlijk de ruimte  en stimuleer je kind om regelmatig minimaal een half uur achter de boeken weg te gaan; zwemmen, fietsen, wandelen of de hond uitlaten; het maakt niet uit. De stresshormonen die voor onrust zorgen, breek je zo weer af en bovendien zorgt het voor het feel good hormoon endorfine, een natuurlijke rustgever. Uit recent onderzoek blijkt dat een half uurtje stevig wandelen meer doet voor je mentale energie dan een half uurtje slapen. Dubbele winst dus door simpelweg naar buiten te gaan en te bewegen!


     

3. Wees reëel over stress; het heeft geen zin om je ook nog eens zorgen te maken over de stress-symptonen zelf. Het zijn immers maar gedachtes en geen feiten! Zolang je kind er niet door overweldigd wordt is het credo; een beetje stress hoort erbij. Het is niet altijd fijn, maar een gezonde spanning geeft ook de nodige energie om boven jezelf uit te stijgen. Geen topsporter die kan presteren zonder een portie gezonde stress. En als hij nu leert de stress goed te managen, heeft het daar de rest van zijn of haar leven profijt van.

4. De bekende regel voor een gezond bestaan geldt nog meer in stressvolle perioden: rust, reinheid en regelmaat! Dus zorg ervoor dat je kind iedere dag op het zelfde tijdstip start, regelmatig leven en op tijd naar bed gaat. En de boog kan niet altijd gespannen zijn, dus ruim ook tijd in voor ontspanning. In drukke periodes zijn we geneigd zaken als sociale contacten en sport te schrappen uit de agenda. Maar juist nu is het broodnodig om het energieniveau op pijl te houden en af en toe bijvoorbeeld een balletje te trappen met de matties.
 
5. De hersenen verbruiken meer energie dan ieder ander orgaan in ons lichaam. Het is dus niet verwonderlijk dat voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van de hersenen. Door een gezond eetpatroon, met voldoende omega-3-vetzuren, vitaminen en mineralen, zorg je voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen. Wanneer je te weinig van deze stoffen binnenkrijgt, kan dit leiden tot cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of  verminderde concentratie. (Bron: de Hersenstichting). Omega-3-vetzuren maakt het lichaam niet zelf aan en moet je dus via voeding tot je nemen. Het zit bijvoorbeeld in vette vis, zoals zalm, makreel en haring. Maar ook in walnoten, lijnzaad en de superfood chiazaad. Daarnaast is kalium een mineraal dat o.a. je denkvermogen ondersteunt; dit zit in avocado, bananen en allerlei noten. Dus als tussendoortje een handjevol (ongebrande) noten, een plakje gerookte zalm of wat yoghurt met lijnzaad en plakjes banaan en weer terug achter de boeken! 

Veel succes!
Petra

 
'Your brain is like a muscle; train it well and it gets stronger'

Mindfulness
voor middelbare scholieren

Veel jongeren ervaren stress of (faal)angst. Dit kan zich uiten in onrust, slecht slapen, kort lontje, weinig focus, lichamelijke klachten, zoals buikpijn,
 en onzekerheid.


Het programma 'Mindfulness voor jongeren' is mede ontwikkeld door de University of Oxford en 
ondersteund met film, animaties en mooie 'experiences' afgestemd op de doelgroep.

Vanaf september is deze praktische, 9-weekse training weer ingepland. Een individueel traject is ook mogelijk. 
Interesse? Heb je interesse? Vraag vrijblijvend meer informatie aan.

Interessant!
 
Mindful Monday

Vanaf nu is de maandag-avond Mindful Monday!

In deze sessies van vijf kwartier, doen we ontspannende en inspirerende oefeningen, een mix van de bodyscan, mindfulness yoga, meditatie en compassie-oefeningen. Verschil met de training is dat er geen theorie wordt behandeld of onderling wordt uitgewisseld. Alleen maar me-time dus!

Laat je verrassen door het gemak waarmee je na deze sessie, meer aandacht en rust kunt integreren in de vaart van de (werk)dag.

Komende Mindful Mondays op 4 juni & 9 juli.
Wil ik
Vitality Day

Op zondag 27 mei organiseert het Heart House een Vitality Day met inspirerende coaches en sprekers, waaronder olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo! 

Waar sta je nu en waar wil je naartoe? Wat heb je nodig om die doelen te bereiken? Leer jouw bron van energie aan te boren en gebruik je potentieel om je doelen te realiseren, zowel in je privé- als in je zakelijke leven!

Vitality Day: de start van een vitaler en gezonder leven met een helder pad naar jouw doelen.

 
Bereik je doel
Copyright © 2018 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp