Copy
 

 

 Oktober 2014Weinig energie?
7 tips voor minder stress op de werkvloer

Beste <<First Name>>,

Het prachtige stukje bos op bovenstaande foto is van de Veluwe, waar ik in de herfstvakantie een weekje mocht vertoeven tussen de edelherten en de wilde zwijntjes. Wandelen in de natuur doet me altijd opmerkelijk goed; het ontspant, relativeert en geeft nieuwe energie. Het voelt letterlijk alsof bij thuiskomst  mijn hele batterij weer opgeladen is. 

Modern onderzoek bevestigt de helende werking van wandelen. Wandelen in de natuur (maar ook rennen, fietsen of skaten) verbetert niet alleen de conditie, maar werkt ook op het mentale vlak. Het helpt rust te vinden, je gedachten te ordenen en te relativeren. Fijn dus om in je vrije tijd jezelf weer op te laden. Maar hoe handig zou het zijn als je deze effecten ook gedurende een werkdag zou kunnen ervaren.

Onderstaande tips helpen om je stressbeleving gedurende de werkdag laag en je energie niveau zo hoog mogelijk te houden. Wel zo fijn als je 's avonds thuis ook nog kunt genieten van je prive leven en niet onmiddellijk op de bank in slaap valt! Voor een interview in Gooizaken zette ik deze tips op een rij die ik bij deze graag deel met je. Let wel op: alleen lezen helpt niet! Het werkt alleen als je ze toepast ;-).
 1. Neem 3 korte pauzes per dag. Het klinkt tegenstrijdig, maar het nemen van een korte pauze (bv 3 minuten) verlaagt stress en verhoogt je productiviteit. Een prima oefening is de adempauze. Hierbij neem je eerst een moment om contact te maken met jezelf en je conditie. Daarna breng je de aandacht gedurende ongeveer een minuut naar de adembeweging. Probeer het eens een week of twee en merk op hoe het helpt uit de hectiek van het moment te stappen, bewust te worden van de signalen in je lijf en jezelf te re-setten. 
 2. Meer bewegen. Als je veel zittend werk doet, heeft dat een negatieve invloed op je stressbeleving. Loop  daarom liever even bij je collega op een andere verdieping langs in plaats van mailen, neem de trap wat vaker of vergader eens staand (is ook nog efficiënter!). Zittend werken is het nieuwe roken! Ook al sport je wekelijks een uur, het weegt niet op tegen de negatieve effecten van zittend werk.
 3. Geef stress de ruimte. Het klinkt wellicht vreemd, maar stressgevoelens toelaten helpt je meer dan deze te negeren. Wegstoppen van je stress lijkt op het opsluiten van een wilde stier in een te kleine ruimte. En juist door vroegtijdig signalering, kun je deze ook eerder beantwoorden. De plekken waar stress meestal tot uiting komt, zijn bijvoorbeeld de schouders, nek, borst of onderrug. Een rustige strekoefening op die momenten dat je spanning voelt, doet al wonderen.
 4. Anders en bewuster communiceren. Collega's kunnen een grote bron van stress zijn. Verloopt de communicatie stroef, kijk dan eens of je echt kunt luisteren, zonder direct een mening te hebben of het eens of oneens te zijn. Als je een open gesprek voert met aandacht, zal je merken hoeveel je eigenlijk miste van de boodschap door je innerlijke 'geklets'. Laat je verbazen door het ontspannende effect dat bewust 'in verbinding staan' heeft op de kwaliteit van je contacten.
 5. Ga op Yoga! Yoga heeft een helende werking op stress. Door de bewuste bewegingen, verlaagt niet alleen je hartslag en je bloeddruk, maar ook de hoeveelheid stresshormonen in je bloed. Lichaam en geest komen tot rust en herstellen. Maar de invloed gaat verder. Ook in het dagelijks leven word je door regelmatig aan yoga te doen niet alleen soepeler, maar ook lichaambewuster. Hierdoor loop je minder snel blessures op en ben je sneller weer terug in balans. Daarom besteden sportmagazines, zoals Runnersworld, steeds meer aandacht aan de combinatie yoga en hardlopen.
 6. Monitor jezelf extra in drukke perioden. Juist in hectische perioden, zijn we geneigd om ontspanning en bezoek aan de sportschool als eerste te laten schieten. Dit verergert echter de negatieve spiraal. Houd jezelf dus, juist wanneer er druk op de ketel staat, goed in de gaten en manage actief je energie. Zorg voor voldoende korte pauzes, beweging (liefst in de buitenlucht) en gezonde voeding. Maak niet alleen een werkplanning, maar dus ook een energieplan bij strakke deadlines!
 7. Ga niet multitasken. Vooral wij vrouwen denken dat we daar erg goed in zijn. Het blijkt echter uit recent onderzoek contraproductief te zijn en zelfs erg stressverhogend, omdat de geest steeds moet switchen tussen twee taken! Doe steeds iedere taak met je volle aandacht (dit vermindert ook de foutkans) en pauzeer kort tussen twee taken in, zodat je brein weer fris is.
Het toepassen van bovenstaande zijn slechts lapmiddelen als je tekenen van chronische stress krijgt (landurige vermoeidheid en mentale uitputting) of op het randje van een burn-out balanceert. Zoek in dat geval, bijvoorbeeld in samenwerking met de bedrijfsarts of leidinggevende, naar een structurele  oplossing. Mocht je hierbij mindfulness overwegen, dan nodig ik je van harte uit voor een kennismaking mindfulness op de Workshop van zaterdag 29 november aanstaande in Bussum. 

Warme groet en wie weet tot ziens,
Like Weinig energie? 7 tips om je werkstress te reduceren on Facebook
@peerke6
   foto:Astrid Bron fotografie
 

 


INSPIRATIE


Onze grootste overwinning is niet dat we nooit falen,

maar dat we telkens weer opstaan als we struikelen. 


Confucius
 AGENDA
KENNISMAKING
MINDFULNESS

Weten wat mindfulness voor jou kan doen? Kom langs op de worskhop op zaterdag 29 nov, 14.00-16.30 uur in Bussum. Naast meditatie en yoga-oefeningen krijg je hier uitleg over de stressreducerende werking van mindfulness.
Opgeven kan via: 
www.mindandmore.nl.

NIEUWE TRAININGEN
Vanaf januari starten diverse nieuwe mindfulnesstrainingen.
Inschrijven kan via www.mindandmore.nl.

 

ACTUEEL
HERKEN DE DRUPPEL
De overheid voert campagne om werkstress in Nederland aan te pakken. Het is namelijk een van de belangrijkste veroorzakers van verzuim en uitval en kost miljarden per jaar. Via Facebook kun je o.a. jouw werkstress testen.

In dit kader organiseert Mind&More workshops voor bedrijven en organisaties getiteld: 'Omgaan met stress', waarin aan bod komt:
 • Wat is stress eigenlijk?
 • Wat veroorzaakt stress?
 • Waarom verschilt de impact per persoon?
 • Wanneer wordt het ongezond?
 • Wat kan ik er als medewerker zelf aan doen?
De workshop vinden in-company plaats en duren 1,5 uur. Denk ook aan inzetbaarheid op heidagen, creatieve sessies, MVO, lunchsessies of themaweken

Heb je interesse voor deze workshops voor jouw organisatie, click dan hier voor de digitale leaflet of neem contact met me op via 06 - 24 27 49 38. 
 

NIEUWSBRIEF


Deze nieuwsbrief interessant voor je collega, vriend(in) of buuv?
Voel je vrij deze je door te sturen!
Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je ook een gratis maandelijks exemplaar? Vraag deze dan hier aan.
Mind&More is opgericht door Petra van Hameren. Zij werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Zij volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Het aanbod omvat, naast de 8-weekse MBSR-training en compassietrainingen voor particulieren, ook stressreductie-programma's voor bedrijven. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren RAI Amsterdam, Bink kinderopvang en de Gooise Scholen Federatie. 
Petra’s trainersstijl is prettig, professioneel en pragmatisch. 
Mind&More is aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Trainers in Nederland (zie www.vmbn.nl).
De wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR), is uitgebreid onderzocht. Het is een effectieve en unieke stressreductie-training, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologie worden ingezet. 
Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en piekeren.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je een relatie bent van Mind&More of je hiervoor hebt ingeschreven.
Wil je je afmelden of je gegevens wijzigen? Klik dan hieronder.
*