Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.
 
View this email in your browser

Nieuwsbrief maart 2018


Waarom burn-out onder jongeren toeneemt
Stress to impress


Afgelopen herfst was ik op een congres op de VU over burn-out onder jongeren. Prof. Eric Scherder liet daar zien welke effecten chronische stress heeft op het brein. En in een verontrustende documentaire getiteld 'Stress to impress', werd gesteld dat burn-out onder jongeren in een snel tempo toeneemt.  

Dit lot trof onlangs ook Bibi Breijman, een bekende vlogger en presentatrice. Dagelijks gaf zij haar 165.000 (!) volgers een kijkje in haar leven op haar eigen YouTube-kanaal. Totdat ze steeds somberder werd en paniekaanvallen kreeg. In een emotionele en onsamenhangende vlog laat ze weten dat het 'even niet meer gaat', en dat ze eigenlijk ook niet weet wat haar overkomt. Wel vertelt ze altijd snoeihard gewerkt te hebben, gewoon omdat ze vond dat dat moest voor haar hypotheek en haar trouwe volgers. En zo zegt ze: "ik ben schijnbaar nogal hard voor mezelf". Tja, laat perfectionisme en een groot verantwoordelijkheidsgevoel nou net twee belangrijke risicofactoren voor een burn-out te zijn. Arme Bibi; een mooie, veelbelovende carrière, altijd op volle kracht vooruit en dan op je 26ste volledig instorten.

Eén veelgenoemde reden voor het uitgeblust raken van jongeren staat in verband met, hoe ironisch, het werkveld van Bibi zelf. Dit is de eerste generatie die opgroeit met de continue digitale aanwezigheid van vrienden, vloggers, you-tubers en internationale sterren. Was vroeger de straat, de school en directe omgeving je referentiepunt, anno 2018 kun je je meten aan de halve wereld die zich aan je opdringt dankzij de social media. Dat kan nogal wat onrust geven, in de vorm van ontevredenheid, prestatiedruk, faalangst, onzekerheid en schaamte. Deze zogenaamde ‘peer pressure’ kan op haar beurt weer leiden tot chronische stress en burn-out. Cijfers van het CBS & TNO ondersteunen dit beeld. In de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar heeft een bovengemiddeld aantal werknemers last van  burn-out klachten; namelijk 17% (tegen 14% gemiddeld onder werknemers). En erger nog: het percentage dat kampt met stressgerelateerde klachten binnen  deze jonge leeftijdsgroep was nog nooit zo hoog.
 
In de documentaire 'Stress to impress' vertelt een burn-out slachtoffer over de druk die zij heeft ervaren om te presteren; 'goed functioneren is niet goed genoeg, want voor jou staan er tien anderen in de rij'. Deze instelling kan een gezonde drijfveer zijn, maar wanneer deze te sterk gaat doorklinken, werkt het juist uitputting in de hand. En dan helpt dit levensmotto je niet om het lichaam en de geest weer de broodnodige rust te geven om te herstellen. 

De krant Metro deed een online onderzoek naar de stressklachten onder Millenials en publiceerde schrikbarende cijfers die deze trend ondersteunen; bijna tweederde van de groep jongeren bezocht een psycholoog ales gevolg van werkdruk, de druk van het sociale leven of een combinatie daarvan. Eén van hen zegt: "alleen op de bank bij de psycholoog kom ik nog tot rust".[i]

Natuurlijk is er niets mis met een gezonde dosis ambitie en werkdrift. Alleen wat gezond is, is voor ieder individu een kwestie van trail en error. Soms doorbuffelen en daarna de rekening betalen met een enorme koppijn of een aanhoudende vermoeidheid. Daarna weer bijstellen en je energie beter managen. En denk niet dat je er dan bent, want balans vinden blijft een proces, waarbij verandering de enige constante factor is!

Wat kun je zelf doen om burn-out te voorkomen?
  • Zorg voor een balans; de kunst van het tijdig ontspannen. Niet alleen in de vorm van vakanties en weekendje weg, maar zeker ook gedurende de werkweek zelf. Ga het liefst ieder werkuur zo'n 10 minuten off line en wissel werken af met niet-werken: staar even uit raam of ga koffie halen. En bouw na een paar uur werken minimaal een half uur rust in. Ga weg achter je scherm en maak een ommetje buiten of zet al je zintuigen open voor een lekkere lunch, doe een paar ontspannende yogaoefeningen of sluit even de ogen. Onderschat nooit de grootse effecten (op lichaam èn geest) van een kleine pauze.
  • Cultiveer lichaamsbewustheid; je lijf is een perfecte barometer voor je conditie. En geeft de hele dag signalen af. Als jij ze negeert en pas opmerkt op de weg terug naar huis of op de eerste dag van je vakantie, heb je kans dat je onbewust steeds je grenzen forceert. Het is een inkoppertje, maar je lichaam liegt niet! Helaas zie ik in mijn werk veel mensen die het hoofd laten regeren over het lijf en doorbuffelen ook al roept het lichaam aan alle kanten om rust. Met als gevolg: uitputting, chronische vermoeidheid, weinig weerstand en lichamelijke gebreken (hoofd- en nekklachten, rugpijn, huidproblemen, hoge bloeddruk etc). Check idealiter zo'n 3x per dag je lijf op signalen als pijn, ongemak en vermoeidheid en benoem wat je aantreft. Gevolgd door de belangrijkste vraag: hoe kan ik op dit moment het beste voor mezelf zorgen?  
  • Vergelijk jezelf niet met anderen! Het is verleidelijk, misschien zelfs logisch; we zijn sociale wezens, die in groepen functioneren. De valkuil van vergelijken met anderen is dat je geneigd bent alleen die zaken te zien die goed gaan bij de ander. En daarbij negeer je jouw omstandigheden, behoeftes en conditie. Als je geest toch de neiging heeft om te roepen dat je een watje bent/ lui bent/ niet goed genoeg/ niet loyaal genoeg, kijk dan of je deze innerlijke criticus met een dikke glimlach kunt verwelkomen. Als een oude vriend die zijn hoofd weer om de hoek steekt, maar die niet meer nodig is. 
Kortom; vind je balans steeds opnieuw weer, cultiveer lichaamsbewustzijn, gun jezelf voldoende ontspanning en stop met vergelijken. Het is een kunst waar je je leven lang van profiteert!

Warme groet,
Petra
[i] Online enquete van Metronieuws onder 1816 jongeren tussen de 18 en de 34 jaar oud, gepubliceerd in artikel ‘driekwart van de jongeren heeft last van stress en burn-out klachten, Metro 10 juli 2017.

 

NIEUW: Stressreductie 
voor middelbare scholieren

Veel jongeren ervaren enige mate van stress of (faal)-angst. Dit kan zich uiten in onrust, slecht slapen, kort lontje, weinig focus, lichamelijke klachten (o.a. buikpijn) en onzekerheid.

Speciaal voor pubers is er daarom ook een mindfulnesstraining,  
mede ontwikkeld door de Universiteit van Oxford.
En ondersteund met films, animaties en mooie 'experiences' voor jongeren die .....

* regelmatig stress ervaren
* (faal)angstig zijn
* veel piekeren
* slecht slapen
* slecht focussen (aandachtsproblematiek)
* snel uit balans zijn 


De training is inclusief intake voor ouder én kind en een werkboek.
 

Meer info? Kijk op www.mindandmore.nl of bel me op 06- 2427 4938. 

Interessant!

Basistraining
Mindfulness 


Heb je wel eens het gevoel dat het leven zich aan je voorbij trekt? Dat je teveel in je hoofd zit en te weinig geniet van het moment? Anders leren omgaan met stress en ongemak? Kun je tools gebruiken om beter te slapen? 

Wist je dat mijn trainingen het afgelopen jaar gemiddeld met een 8,9 gewaardeerd werden? En vaak vergoed worden door je verzekeraar!
Er starten weer nieuwe mindfulnesstrainingen op de dinsdagavond of de woensdagochtend in het mooie Heart House in Bussum.
 

* 8 sessies plus een verdiepingsdag
* incl. werkboek en oefenbestanden voor thuis
* praktisch toepasbaar
* gratis een vrijblijvend kennismakingsgesprek

* vaak vergoed door verzekeraar 
* ervaren trainer, aangesloten bij de VMBN
Wil ik

Mindful Monday

Je bent a.s. maandag van harte welkom in het Heart House voor een opfrissing en verdieping van je mindfulnessvaardigheden. 
Geen theorie of uitwisseling van ervaringen; alleen maar me-time dus!

Kortom; inspiratie, rust & ontspanning en praktische toepasbare oefeningen om stress te reduceren en meer te genieten. En na afloop ben natuurlijk je van harte welkom in het Heart Café voor een kopje thee.

* maandag 12 maart 2018
* van 20.30 tot 21.45 uur 
* Heart House, Huizerweg 54 in Bussum 
* comfortabele en flexibele kleding 
* kosten € 17,- 
* voor iedereen toegankelijk
* graag even opgeven 

 
Mindful Monday
Copyright © 2018 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp