Copy

september 2019


Beste <<First Name>>,

Hopelijk heb je een mooie zomerperiode achter de rug! Ik heb met mijn drie mannen genoten van de prachtige sloveense natuur; een bergachtig gebied dat doorlopend uitnodigde om in het hier en nu te zijn. Het mooie daarvan is dat het niet alleen rust geeft in het koppie, maar ook een bepaalde relativering. Als de natuur zo overweldigend is vallen alle dagelijkse kleine irritaties en ongemakken als vanzelf weg. Nu ik alweer een aantal weken terug ben, vraagt het terugkeren naar deze staat een actievere aanpak. gelukkig zijn er hiervoor genoeg mediatietools ter beschikking.

Iets anders: Voor de zomer verscheen er een boek getiteld McMindfulness. Een grappige titel met een serieuze ondertoon; over de brede inzet van mindfulness en de keerzijde hiervan. Zo zou mindfulness teveel de oorzaak van stress bij het individu leggen en voorbij gaan aan het echte probleem; een doorgeslagen economisch/sociaal systeem dat mensen ziek maakt.
In onderstaande nieuwsbrief leg ik graag uit, waarom ik denk dat de auteur van het boek de plank misslaat. Om een tipje van de sluier te lichten; mindfulness geeft verlichting bij stress; of deze nou primair veroorzaakt wordt door de omgeving of door een stressgevoeligheid. In beide gevallen kun je er maar beter op anticiperen!  

Veel leesplezier,
Petra

Petra van Hameren
hbo gecertificeerd mindfulnesstrainer (MBSR)
Mindfulness voor Jongeren-trainer

pvanhameren@mindandmore.nl
 

Is de inzet van mindfulness doorgeslagen?
McMindfulness?


Mindfulness is populair en niet voor niets. Het heeft een brede wetenschappelijke basis en wordt in toenemende mate succesvol ingezet in o.a. de gezondheidszorg, het bedrijfsleven en het onderwijs. Tegelijkertijd zie je een wildgroei aan interventies, die steeds verder af liggen van het beproefde 8-weekse programma. Zo kun je nu doen aan Mindfulrunning, Mindful sex hebben (serieus!) en Mindful afvallen. Is mindfulness te ver doorgeschoten naar een soort trucje? Een one-size-fits-all- oplossing?

De hype voorbij
Toen ik ruim tien jaar geleden zelf opkrabbelde uit een burn-out en als onderdeel van mijn revalidatieproces een mindfulensstraining ging volgen, werd ik een beetje meewarig aangekeken. Mindfulness? Nooit van gehoord! Inmiddels heeft mindfulness zo'n vlucht genomen dat ik nu vooral aan clienten moet uitleggen wat het niet is. Nee, geen met wierook omgeven zweefcursus. Geen quick fix of een gelukstrucje, maar een weldoordacht, beproefd programma dat op een structurele manier helpt je stress te managen.

McMindfulness?
In het boek 'McMindfulness' dat deze zomer verscheen wordt kritisch gekeken naar de inzet van Mindfulness. De Amerikaanse managementhoogleraar Ronald Purser vindt dat mindfulness is ontaard tot „een banale vorm van kapitalistische spiritualiteit die sociale en politieke verandering belemmert”. Zo stelt de schrijver dat deze teveel gericht is op een individuele aanpak en dat stress daarmee teveel een probleem van het individu wordt. Inderdaad zie je in de praktijk dat organisaties het programma inzetten in het kader van duurzame personeelsinzetbaarheid. Maar of dat nou is om het probleem bij de werknemers neer te leggen? Eén op de 7 medewerkers heeft burn-out achtige klachten, maar 6 van de 7 dus niet. Als je kijkt naar de praktijk zie je dat dit soort klachten nooit ééndimensionaal zijn, maar vaak een combinatie van individuele- en omgevingsfactoren. Maar aangezien je de omgeving waarin je functioneert niet direct kunt veranderen, kun je wel kijken hoe je je anders kunt verhouden tot die stressverhogende factoren. Anders gezegd; you cannot control the waves, but you can learn to surf! 

Mindfulness apps
Een ander punt van kritiek komt uit het gelijknamige artikel McMindfulness' uit het NRC van 29 mei jl; de wildgroei aan meditatie- en mindfulness apps. 'De apps geven een soort instant verlichting, een te gemakzuchtige vorm van zelfhulp', zo luidt de kritiek. Zo leidt het af van waar mindfulness eigenlijk voor bedoeld is: bewuster in het leven staan en milder zijn voor jezelf en voor anderen. Daar zit wat mij betreft een kern van waarheid in; een mediatie app, hoe prettig ook, kan nooit een volledig stressreductieprogramma vervangen.  Dit gaat op een veel constructievere manier in op de onderliggende veroorzakers van jouw stress zijn. Wat een app echter wel kan doen is op korte termijn enige ruimte en afstand creeëren van je probleem. Als dat je helpt op de terugweg in de trein om de rust te hervinden; be my guest! Maar zie het niet als een game-changer. 

een vaardigheid voor het leven
McMindfulness is een grappige term die prikkelt, maar geen recht doet aan de vele aspecten en de structurele invloed die een training kan hebben. Als ik na afloop van de training een rondje maak over wat men heeft geleerd verwonder ik me steeds weer over de diversiteit aan winstpunten die naar voren komen. Sommigen noemen de tools, zoals een 3-minuten adempauze, waardoor ze beter anticiperen op stress. Anderen noemen vooral het inzicht dat ze zo enorm kritisch zijn op zichzelf (wat al een enorme stressfactor an sich is!). En weer een ander noemt de korte mentale pauzes gedurende de dag, waardoor onrust eerder wegebt en men beter slaapt. Al deze effecten komen voort uit dezelfde methodiek van 'oordeelloos de aandacht trainen'.  Eenmaal onder de knie is dit een stressmanagement-vaardigheid voor het leven. 

Interesse gewekt? Kijk hier in de nieuwe digitale flyer of neem contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Kijken we samen of de training past bij jouw behoeftes op dit moment.

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina

volgt: www.facebook.com/MindandMore.
 
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp