Copy

November 2019

Beste <<First Name>>,

Onderstaande foto is afgelopen herfstvakantie geschoten bij wildpark het Aardhuis, onderdeel van Kroondomein Het Loo, een prachtige plek om wild te spotten op de Veluwe. Traditiegetrouw logeerden we een weekje met familie in dit prachtig stukje Nederland. En eerlijk is eerlijk; al kom ik hier vaker, steeds opnieuw word ik in getroffen door de serene, natuurlijke staat van 'zijn' waarin je beland in dit rustige uitgestrekte en groene gebied.
Hoe fijn is het als je door de krakende blaadjes wandelt, de vochtige aarde ruikt en de prachtige spinnenwebben tussen het gras ziet fonkelen. Buiten zijn in het bos, is eigenlijk in ieder jaargetijde mooi en op een bepaalde manier helend. Het helpt je los te komen van de spinsels in je hoofd en aan te komen op de enige plek waar je leven zich echt afspeelt; het hier en nu. Juist als je in deze periode wat meer last hebt van de herfstblues, mag je juist wat meer buiten vertoeven.
Lees het artikel hieronder voor meer tips bij een herfstdip.

Warme groet,
Petra van Hameren
 


 

Eén op de 10 mensen heeft een herfstdip of winterdepressie

Wat te doen bij herfstblues?


De herfst is het seizoen van omschakeling. Van lange dagen en veel naar buiten naar kortere dagen en meer naar binnen gekeerd. Dit heeft zijn uitwerking op je functioneren en op je humeur. Voor de meesten van ons zijn dit lichte schommelingen in je gemoedstoestand, maar voor één op de tien Nederlanders, zijn de veranderingen duidelijk merkbaar. Zij hebben o.a. last van een laag energieniveau en een mindere stemming. We spreken dan van een herfstblues of in ernstigere gevallen van een winterdepressie. 

We zijn allemaal wel eens een periode minder blij. Soms door een duidelijke oorzaak, zoals een verbroken relatie, maar soms ook zonder duidelijke oorzaak. Eigenlijk een normaal onderdeel van het menselijk bestaan; immers geen hoogtepunten zonder dieptepunten. Al doen de vrolijke foto's op social media ons anders geloven; zelfs de overtuigde optimist heeft wel eens een off-dagje. Bij een herfstdip is dit niet anders, maar houden de symptomen langer aan. Als je in deze periode in het dagelijks leven anders functioneert, kan het zijn dat er sprake is van herfstblues. Mogelijke signalen:
 • Weinig energie ervaren, bijvoorbeeld slecht je bed uit kunnen komen
 • Minder plezier beleven aan de dagelijkse bezigheden
 • overwegend mindere stemming 
 • Meer behoefte aan koolhydraatrijk eten, bijv. stamppot
 • Minder behoefte aan sociale contacten
Helemaal een vinger achter de oorzaak van de dalende stemming specifiek in deze periode, krijgen we (nog) niet. Er is in ieder geen relatie met het feit dat de blaadjes van de bomen vallen, zoals vroeger wel werd gesuggereerd. Waarschijnlijk ligt een verstoorde hormoonhuishouding in combinatie met minder licht aan de herfstdag ten grondslag. Het goede nieuws is; een aanpassing van je leefregels kan bij lichte klachten al zorgen voor een substantiële verlichting van de klachten. De top drie van dingen die jezelf kunt ondernemen lees verder....
 

Alarmerende nieuwe cijfers van TNO en Arbo Unie
Burn-out verdubbeling in afgelopen 20 jaarAfgelopen maand werden nieuwe, pittige cijfers gepresenteerd; ruim 1,2 miljoen werknemers hebben last van burn-out of stressgerelateerde klachten. 'Als we niets doen, zal in 2020 ruim een kwart van alle werkenden uitvallen door stress', aldus Willem van Rhenen. Hij is hoogleraar aan Nyenrode en verbonden aan de Arbo Unie en ziet dat het aantal opgebrande mensen hard oploopt. Zo heeft in het onderwijs 20% van het personeel last van burn-outklachten en ervaart een kwart van de mensen in de zorg een te hoge werkdruk. Ook jongeren blijven niet buiten schot: tot een kwart heeft last van stress- en burn-outklachten. Lees hier het artikel.
 

Het Mindful Masters Jaarprogramma

Succesvolle reeks, opnieuw in het aanbod van Mind&More


Afgelopen jaar zat het Mindful Masters Jaarprogramma snel vol. Het nieuwe programma voldeed dan ook aan een behoefte; een jaar lang één keer per maand een avondsessie met als kernwoorden: rust, inspiratie, opfrissing en verankering van je mindfulness-vaardigheden. Een mooie mix van bekende stressreducerende oefeningen en nieuwe meditaties, zoals het beoefenen van zelfcompassie en positieve psychologie. 

Voor wie?
Voor degenen die ervaring hebben met de heilzame effecten van (mindfulness) meditatie en deze graag meer willen integreren in hun leven. Het zaadje van meer bewustwording is geplant, maar wordt door de vaart van alledag nog wel eens ondergesneeuwd. Een maandelijkse sessie zorgt voor een stevige basis en helpt een vangnet creëren voor uitdagende tijden. 

Mindful Masters jaarprogramma in het kort:
 • Opfrissing van mentale vaardigheden
 • Verdieping van mindfulness ervaring
 • Inspiratie & nieuwe inzichten
 • Korte oefeningen: praktisch toepasbaar
 • Positieve psychologie
 • Minder piekeren en meer rust ervaren
 • Inclusief gratis meditatiekussen
Interesse? Vraag hier meer informatie aan of schrijf je in. Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers.
 

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebookpagina
volgt: www.facebook.com/MindandMore.
Facebook
Website
Email
Copyright © 2019 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp