Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.

 
View this email in your browser

E-letter augustus 2016

Beste <<First Name>>,

De afgelopen maanden heb ik door omstandigheden wat minder van me laten horen. Ik ben hard aan de studie geweest (met resultaat; 'klinische psychologie' is binnen!) maar ook met man en kids een reis door Zuid-Afrika gemaakt. De ingrediënten van dit Afrikaanse avontuur (de prachtige beesten tijdens de safari's, de pure mensen, het heerlijke klimaat en oké, ook de mooie wijnen ;-)) brachten me volop inspiratie voor Mind&More.

Voor het komende seizoen heb ik niet alleen nieuwe trainingen op het programma staan, zoals een mindfulnesstraining voor middelbare scholieren, maar ga ik ook naar een nieuwe locatie. Het spiksplinternieuwe Heart House op de Huizerweg in Bussum! Op dit moment wordt er nog druk verbouwd in dit voormalige schoolpand, maar op 3 september geef ik hier een Mindfulness Workshop. Dus mocht je graag vrijblijvend willen kennismaken met deze bewezen effectieve methode, geef je dan op via www.mindandmore.nl.

Warme groet en geniet van het mooie zonnige weekend,


Tel je alweer af naar de volgende vakantie?

Don't count the days,
make the days count!

Tijdens één van mijn recente trainingen bespraken de cursisten een 'prettig moment' moment van de afgelopen week. Hans, een deelnemer die vanwege stress- en bijkomende fysieke klachten de training volgt, vertelde over een bijzondere ervaring: hij was op een ochtend een paar yogaoefeningen in zijn tuin gaan doen. En terwijl hij zijn spieren verlengde en zijn lichaam ontwaakte, werd hij zich ineens bewust van zijn omgeving. Op deze vroege lentemorgen zag hij de dauw nog op het gras zitten en ervoer hij een enorme rust en stilte. Hij eindigde met 'dat was werkelijk een fantastische ervaring!"

Aandacht maakt alles mooier
Dat brengt me bij een interessante vraag: wat maakt een prettig moment nou zo prettig? Hoe komt het dat een moment soms volledig aan je voorbij trekt, terwijl andere wel binnenkomen. Natuurlijk zijn er de eye-openers en de breathtaking moments, maar die zijn sporadisch en in een mensenleven en op één hand te tellen. Maar zou het ook kunnen zijn dat wanneer je aandacht aan een situatie schenkt, het moment zichzelf ontvouwt; zijn geheimen prijsgeeft als het ware? Dat het niet de situatie an sich is, maar de wijze waarop jij ermee omgaat? Of je ervoor open staat of niet? Of je 'landt' of eraan voorbij gaat?

Geen tijd om te genieten
Een veelgehoorde opmerking bij intakegesprekken is dat het leven te snel voorbij trekt. Dat men eigenlijk te druk is en wat meer bewust in het moment 'aanwezig' wil zijn. Meer genieten van de kids die zo snel groot worden of gewoon van die heerlijke lunch of café latte (i.p.v. constateren dat hij alweer naar binnen is gegleden zonder dat je het echt geproefd hebt). Nou ja, eerlijk gezegd is het geen kwestie van vergeten, maar eerder een van 'niet-bewust' zijn. Omdat je brein geconditioneerd is om te denken en te gaan dwalen, ben je al snel met je gedachten bij de 'to-do' list of, zoals in mijn geval, bij de schoolboeken die nog moeten worden gekaft ;-)). Terwijl het juist die kleine momenten op de dag zijn, die het leven zijn glans geven. Waarin je daadwerkelijk uit je automatische-piloot- stand komt en ‘landt’ in het hier en nu,  

Mentale spieren trainen 
Het goede nieuws is: meer bewust zijn van de momenten die er voor jou toe doen, kun je leren. Dat wil zeggen: je kunt jezelf trainen om aandachtiger in het leven te staan. Natuurlijk niet de hele dag (dat zou behoorlijk vermoeiend zijn), maar wel op die momenten die je verkiest. Door de mentale spieren te trainen, word je namelijk die automatische piloot de baas, die zo vaak het roer overneemt in je leven. Je wordt als het ware meer baas in eigen brein. En de resultaten zijn opmerkelijk; na 8-weken dalen je bloeddruk en de stresshormonen in je bloed, terwijl tegelijkertijd je immuunsysteem en energie verbeteren. En dat je  minder stress, angst en onrust ervaart en beter kunt focussen, is ook op  fMRI scans zichtbaar in de corresponderende hersengebieden (zie o.a. diverse onderoeken van de University of Oxford).

Is het wel wat voor mij?
Natuurlijk roepen nog steeds mensen dat mindfulness vaag is of zweverig. Meestal is men echter slecht geinformeerd, de training, die voluit, Mindfulness Based Stress Reduction heet, is een vast programma waarbij, naast cognitieve psychologie, de nadruk ligt op oefenen, op het trainen van een vaardigheid. Want net zoals leren fietsen of autorijden, leer je het niet door er een boek over te lezen, maar door het in de praktijk te brengen. Oefening baart kunst.
Het door Jon Kabat Zinn ontwikkelde programma is wetenschappelijk bewezen effectief en daardoor opgenomen in de artsen en psychologen opleidingen, in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraars en kent daarbij vele toepassingen in de gezondheidszorg, het onderwijs en in het bedrijfsleven. Een bekende afgeleide is bijvoorbeeld het 'Search inside yourself programma' voor medewerkers van Google. Maar hoe dan ook: Heb je interesse, maar weet je niet of het bij je past, kom dan kennismaken tijdens de Workshop mindfulness op zaterdagmiddag 3 september. Mocht je niet kunnen, dan kunnen we ook altijd vrijblijvend een kennismakingsgesprekje inplannen. Vanaf woensdagochtend 14 september of donderdagavond vanaf 15 september starten de nieuwe 8-weekse trainingen (plus een verdiepingsdag) bij Heart House in Bussum. En geef je je op voor de training voor 1 september dan krijg je ook een leuke vroegboekkorting van 10%. Meer info kun je vinden op www.mindandmore.nl; je kunt je hier ook opgeven voor de Workshop.

Voor nu wens ik je alvast een mooi weekend en wat je ook gaat doen: Don't count the days, make the days count!

Warme groet,
Petra

P.S.: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
 
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.

Naast trainingen voor particulieren geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2016 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp