Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via de link onderaan.

 
View this email in your browser

E-letter oktober 2015

Beste <<First Name>>,

Maandag liep ik door een herfstig bos en bedacht ik me hoeveel ik eigenlijk van dit jaargetijde houd. De mossige geuren, de wonderlijke paddenstoelen, ja zelfs de vele spinnen in hun kunstig gemaakte web. Best bijzonder dat dit juist ook het jaargetijde is waarin velen, waaronder ikzelf, een dip ervaren. Voor de niet verstaander; de herfstblues heeft niets te maken met vallende blaadjes, maar alles met veranderingen in je hormoonhuishouding. Ik schreef over dit onderwerp al eerder een nieuwsbrief met 6 tips tegen de winterblues, die je helpen om hiermee te dealen.
In deze nieuwsbrief aandacht voor chronische stress en de soms desastreuze gevolgen ervan. Psychologiemagazine deed onderzoek naar waarom we zo weinig in actie komen tegen de gevolgen van langdurige stress, met schrikbarende conclusies.

Tenslotte nog de agenda voor de komende periode:
Op vrijdagochtend 30 oktober start de laatste mindfulnesstraining van het jaar en op woensdagochtend 4 november de compassietraining, die slechts een keer per jaar wordt gegeven (nog beperkt plek beschikbaar). Op zaterdag 7 november, is er nog de mogelijkheid deel te nemen aan op de opfris- en verdiepingsdag. En de laatste Workshop mindfulness dit jaar is gepland op zaterdag 24 oktober. Geniet mindful van de herfst!


  
 

 

Chronische stress is een stille sloper
Waarom we zo weinig doen aan de oorzaken Wat is stress?
Stress is eigenlijk een hele gezonde en effectief reactie van je lichaam op een vermeende bedreiging. Stel: je hebt een strakke deadline en moet voor het einde van de dag een stuk opleveren. Je ervaart dit als een pittige uitdaging en, alsof je het gaspedaal van de auto indrukt, komen er stoffen via het zenuwstelsel vrij, die je alert en actief maken. Deze geven je een gezonde portie energie, ruim voldoende om lekker door te kunnen werken. Mentaal zorgen de hormonen voor een kokervisie; je blik is volledig gericht op je doel: de deadline halen. Als de klus geklaard is, ga je met een opgeruimd gevoel naar huis. Je lijf komt tot rust en herstelt van de inspanning. Ook je geest ontspant. Dit merk je doordat je weer in staat bent te relativeren en je horizon zich verbreedt. Tot zover dus niets aan de hand; na een gezonde inspanning volgt ontspanning.
 
Wanneer wordt stress ongezond?
Stress wordt pas een probleem wanneer het chronisch wordt. Dit ontstaat als het gaspedaal intrappen een manier van leven is geworden en je vrije tijd (avond, vakantie en weekenden) te kort lijkt om te herstellen. Dit kan verschillende, vaak psychologische, soms fysieke oorzaken hebben, maar het resultaat is ingrijpend; Er ontstaat een herstelschuld, die zich kan uiten in chronische vermoeidheid, aanhoudende pijnklachten en geen plezier meer kunnen beleven aan de dagelijkse dingen.
 
De stressepidemie
Bijna 70% van de Nederlanders had in de afgelopen maand stressgerelateerde klachten, blijkt uit onderzoek van psychologiemagazine. Eerder werd al bekend dat één op de zeven medewerkers al serieuze burn-out klachten heeft in de vorm van mentale uitputting en chronische vermoeidheid. En komt het daadwerkelijk tot een burn-out, dan duurt het herstellen ervan gemiddeld maar liefst zes maanden. Ook kort verzuim blijkt vaak stressgerelateerd (bron: CBS). Ondanks de bekendheid en aandacht voor stress, door o.a. de campagne van de overheid (‘Herken de druppel’) lijkt het probleem juist te verergeren en krijgt men op steeds jongere leeftijd stressklachten.
 
Gevolgen chronische stress
Bij de stressreactie maakt je lichaam een grote hoeveelheid stresshormonen aan om het lichaam te voorzien van de benodigde energie. Je lichaam is echter niet gemaakt om langdurig hieraan te worden blootgesteld. Dit gaat dan ook ten koste bijvoorbeeld je immuunsysteem, waardoor je kwetsbaarder wordt voor allerlei virussen, ontstekingen en zelfs tumoren. Een andere functie die ontregelt raakt, is je spijsvertering; Er blijkt een belangrijke relatie tussen stress en obesitas. Om het nog gezelliger te maken; langdurige stress wordt gerelateerd aan een verhoogd risico op o.a.
  • hart- en vaatziektes
  • hoge bloeddruk
  • huidproblemen
  • darmproblemen
  • (door)slaapproblemen
  • chronische vermoeidheid
  • pijnklachten in nek en schouders
  • rugklachten
  • mentale klachten zoals kort lontje en toenemende onzekerheid
  • depressie en angststoornissen


Waarom ondernemen we niets?
Uit het eerder genoemd  onderzoek van psychologiemagazine  blijkt dat men na een werkdag ‘televisie kijken’ en ‘slapen’ noemt als manieren om stress te verminderen: ruim een derde van de Nederlanders doet dat zo. Slechts een vijfde brengt structurele veranderingen aan tegen stress. De belangrijkste reden om niets structureels tegen stress te ondernemen is: ‘Lastig om er tijd voor vrij te maken, omdat de to-do-lijst voorgaat!’ Tja, dat klinkt als water naar de zee blijven dragen. Ik zou daar uit eigen ervaring nog een oorzaak aan toe willen voegen: schaamte. We vinden het een teken van zwakte om toe te geven dat het ons boven het hoofd groeit. De meeste mensen zijn opgevoed met ‘waar een wil is, is een weg’ of ‘als je maar je best doen’. Helaas levert dit vaak een reactie op die ik ook wel ‘domweg doorbuffelen’ noem. Dit  brengt je nog verder uit balans.
 

Stresscirkel
De rust herstel je het beste door het rempedaal van je zenuwstelsel te activeren. Bewegen is hiervoor een geschikte manier zoals wandelen, (rustig) hardlopen, fietsen of yoga. Ook mediteren, lezen of vroeg naar bed gaan dragen bij. Helaas zijn het juist deze activiteiten die als eerste in het gedrang komen als je druk bent. Als je 's ochtends al moe opstaat,  en veel onrust ervaart, kan het effectiever zijn om te kijken naar de achterliggende oorzaken van stress. Ben je bang dat je niet kunt voldoen aan de eisen? Ben je bang dat je niet goed genoeg bent? Deze overtuigingen, die we helaas allemaal wel in min of meerdere mate met ons meedragen, kunnen de stresscirkel in stand houden. Ze zijn olie op het vuur. En als je steeds de stressbrand moet blussen, wordt het dan niet eens tijd de brandhaard aan te pakken?
 
Perspectief op verandering
Inzicht in waarom je doet wat je doet, is het startpunt. Inzicht maakt je ook krachtiger; je kunt de oorzaak vaak niet veranderen, maar wel je reactie erop. Of zoals Kabat-Zinn zegt: ‘You can’t stop the waves, but you can learn to surf’. Spreekt de mindfulnessmethode je aan als hulpmiddel hierbij, dan ben je van harte welkom op de kennismakingsworkshop op zaterdag 24 oktober a.s. bij centrum Heart to Heart in Bussum. 

 
PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
 
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.
Naast trainingen voor particulieren geeft ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2015 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp