Copy
 


Mei 2015
Student met stress

Een gezonde spanning of stijf van de stress?

Mindful je examens doorkomen

Tijdens workshops brainstorm ik regelmatig over het onderwerp stress. Vaak komen woorden als onrust, geen overzicht meer, pijn in schouders of rug, slecht slapen en een ‘kort lontje’ naar voren. Stress wordt dus vooral met negatieve gevolgen geassocieerd. Toch is een gezonde portie stress van belang om goed te kunnen functioneren. Sterker nog, het verschaft je de noodzakelijke energie om je taak, zoals in deze dagen de eindexamens, goed en alert door te kunnen komen! Een te heftige stressreactie kan echter contraproductief werken. Kun je dit leren managen?
 
Mensen kunnen nogal verschillend reageren op stressvolle situaties; de
één slaat dicht bij een publiek optreden, terwijl de ander er zo positief door gestimuleerd wordt dat hij of zij tot een hoger niveau wordt getild. Hieruit kun je opmaken dat stress dus niet alleen met de situatie te maken heeft, maar ook hoe jij hierop reageert! Dit samenspel van gedachten, gevoelens en lichamelijke effecten, dat bekend staat bij mindfulness als ‘de driehoek van gewaarzijn’, geeft inzicht in jouw stresspatronen. En inzicht is, zoals zo vaak, het startpunt van een verandering. 
 
Wat is stress?
Stress is in principe een gezonde en natuurlijke reactie op een bedreiging. Evolutionair gezien is het gericht op overleven van een gevaarlijke situatie en het razendsnel klaarmaken voor de vecht- of vluchtreactie. Was het in de prehistorie een wild beest of een vijandige stam, tegenwoordig zorgen alleen al onze gedachten aan een mogelijke dreiging ervoor dat de stresshormonen gaan stromen. Het stressbelletje in de hersenen, de hypothalamus, gaat rinkelen bij een potentiële bedreiging, zoals bijvoorbeeld een examendeadline. In tegenstelling tot wat we vaak denken, is het niet de situatie zelf, maar onze, onbewuste gedachten hierbij, zoals: ‘het wordt vast een heel moeilijk examen’ of ‘ik heb te weinig tijd’. Via het gaspedaal (het sympathische zenuwstelsel) wordt onmiddellijk alle energie in je lijf gemobiliseerd via de stresshormonen. Zo stijgt o.a. je hartcapaciteit, gaat het bloed sneller stromen (vooral naar de ledematen toe) en wordt je geest onrustiger.
Is het gevaar geweken dan zorgt het parasympatische gedeelte van je zenuwstelsel voor rust, herstel en relativering. Stress heeft dus zowel lichamelijke als mentale gevolgen. Dit proces verloopt razendsnel en vaak volledig onbewust.
 
Chronische stress 
Wanneer je alarmbel iets te vaak afgaat en de herstelperiodes ertussen te kort zijn, raakt dit systeem ontregeld. Cortisol en adrenaline plegen namelijk op den duur roofbouw op o.a. je immuunsysteem, slaap-waak ritme en je spijsvertering. Chronische stress kan dan ook een scala aan lichamelijke en mentale klachten geven, zoals minder plezier beleven aan de dagelijkse dingen, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, chronische pijn in schouder/nek/rug en hoge bloeddruk.
 
Bewustwording
Omdat dit proces zich zo razendsnel en onbewust afspeelt, maakt het al een wezenlijk verschil als je je ervan bewust wordt. Door je aandacht er juist naar toe te bewegen, plaats je een wig tussen stimulus en respons en doorbreek je de stresscirkel. Bij mindfulness gebruiken we hiervoor een zogenaamde ademruimte; een korte aandachtoefening. Deze helpt om te leren dansen met stress in plaats van ertegen te vechten. En oefen je deze vaardigheid langer, dan ga je zelfs de onderliggende oorzaak ontdekken. Vaak spelen onbewuste overtuigingen uit het verleden hierin een rol. Deze hoeven in het hier en nu niet van toepassing te zijn. 

Mindful je examenstress managen:
  • Geef je stress letterlijk de ruimte en neem dagelijks een half uur de tijd om lichamelijke oefeningen te doen, zoals joggen, zwemmen, fietsen of de hond uitlaten. De opgebouwde adrenaline kan eruit en bovendien zorgt beweging voor het feel good hormoon endorfine, een natuurlijke rustgever.
  • Zorg voor een vangnet; een (kalmte)meditatie, yoga of een massage geven je een escape wanneer je je door de stress overweldigd voelt.
  • Wees reëel over stress; het heeft geen zin om je zorgen te maken over stress-symptonen; een beetje stress hoort erbij en geeft je ook de nodige energie om boven jezelf uit te stijgen.
  • De bekende regels voor een gezond bestaan gelden dubbel en dwars in stressvolle perioden: Gezond eten en drinken, regelmatig leven, bewegen en op tijd naar bed. Wees matig met alcohol (kan beter na de examens!).
  • Extra goed eten voor je hersenen is voeding met omega 3 vetzuren, dit maakt het lichaam niet zelf aan en zit in vette vis, zoals zalm. Daarnaast is kalium een mineraal dat o.a. je denkvermogen ondersteunt en dit zit in avocado, bananen en noten.
Mocht je hulp kunnen gebruiken om constructief stres te lijf te gaan, dan helpt het om je mentale spieren te trainen. Het mindfulnessprogramma duurt niet voor niets 8 weken; dit is de periode die men gemiddeld genomen nodig heeft om de basis van nieuwe vaardigheden aan te leren. Want hierbij geldt ook: oefening baart kunst!

Warme groet en mocht het van toepassing zijn: veel succes met de examens!

Like Een gezonde spanning of stijf van de stress? Mindful je examens doorkomen on Facebook
@peerke6
Agenda


BROCCOLIFESTIVAL

Over 3 weken is het zover; zaterdag 6 juni: het Broccoli Festival bij Haddock watersport in het groene hart van Almere. Een duurzaam en fris festival.
 


Kom een dag relaxen en inspiratie opdoen met talloze hippe soorten yoga, lekkere beats, fashion & food aan het water. De kids kunnen hun energie kwijt bij de bootcamp-area of in een surfles.

Samen met collega mindfulnesstrainer Marieke Koemans, geven we op dit bijzondere festival een worskhop mindfulness varend in een sloep en mindfulness yoga op een onbewoond eiland. Je bent van harte welkom! Kaartjes kosten aan de deur € 25,-, maar je krijgt ze voor € 15,- als je je opgeeft via mij of Marieke via pvanhameren@mindandmore.nl. En vergeet niet je buuv, vriend(in) en kids mee te nemen!

Zie ook de website: www.broccolifestival.nl.VERDIEPINGSDAG

Een hele dag je mindfulness-vaardigheden opfrissen en verdiepen.
Op zaterdag 13 juni van 10.00- 15.00 uur vindt in centrum Heart to Heart in Bussum een verdiepingsdag plaats. Ervaar de kracht van een dag retraite, alleen met jezelf in alle rust en stilte; een cadeautje voor jezelf!

Inschrijven kan als je de training eerder volgde of enige meditatie ervaring hebt. Kosten zijn  € 40,- inclusief heerlijke lunch, koffie & thee.
Graag even aanmelden via de website. Beperkt plaats beschikbaar.
BASISTRAINING

De 8-weekse MBSR-training start weer na de zomer!
op woensdagavond vanaf
9 september van
19.00 - 21.30 uur

in de nieuwe glaszaal van sportcentrum Squash&Wellness.

Meld je aan via de website en ik neem contact met je op voor een korte intake.


MINDFULNESS EN
HET BREIN


Deze leuke animatie laat op simpele wijze de effecten zien die een mindfulness-training kan hebben op het brein: 
EN VERDER......

Deze nieuwsbrief interessant? Voel je vrij deze door te sturen!
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd van iemand anders?
Vraag dan hier je eigen exemplaar aan.
Mind&More is opgericht door Petra van Hameren. Zij werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Zij volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Het aanbod omvat, naast de 8-weekse MBSR-training en compassietrainingen voor particulieren, ook programma's voor bedrijven. 
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink kinderopvang, Generali, gem. Hilversum en de Gooise Scholen Federatie. 
Petra’s trainersstijl is prettig persoonlijk, professioneel en down-to-earth. 
Mind&More is aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Trainers in Nederland (zie de website van de branchevereniging www.vmbn.nl).
Programma's zijn gebasseerd op de wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR). Deze is uitgebreid onderzocht. Het is een effectieve en unieke stressreductie-training, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologie worden ingezet. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en piekeren. Check je ziektekostenverzekeraar voor eventuele vergoedingen.