Copy
 

 

 
Nieuwsbrief november 2014  
Deze nieuwsbrief interessant voor je collega of vriend(in)?
Voel je vrij deze je door te sturen! 
Kreeg je deze nieuwsbrief doorgestuurd en wil je ook een gratis maandelijks exemplaar? Vraag deze dan hier
 aan.



Mindfulness 2.0: de hype voorbij

 
Mijn workshops begin ik steevast met uit te leggen wat een mindfulnesstraining eigenlijk is. De meeste mensen hebben wel een idee, maar wat nou de kern is? Ik begrijp die verwarring wel. Het is inherent aan iets dat niet valt binnen bestaande categorieën van therapieën of trajecten. Maar wel een effectief antwoord geeft op een aantal eigentijdse problemen; van stress, angst, eetstoornissen en  depressie tot omgaan met ziekten als kanker, psoriasis en fibromyalgie
 
Logisch dat het woord 'mindfulness' populair is en graag toegevoegd wordt aan activiteiten. Ik zie dan ook aanbod van mindful eten, bevallen en tuinieren voorbij komen. Er is zelfs onlangs een boek over mindfulness & seks verschenen! Ook zie ik regelmatig een foute spelling in de advertising terug: 'mindfull' met dubbel ‘l’. Hoezo, de klok horen luiden?
 
Het begrip mindfulness zelf is al meer dan 2.500 jaar oud en komt oorspronkelijk uit het boeddhisme. Het betekent zoiets als bewust met je aandacht in het moment zijn, zonder te oordelen. De wetenschapper Jon Kabat-Zinn heeft het uit de religieuze context gehaald en gemixt met gedegen westerse psychologie. Hij noemde het 8-weekse programma dat hij in de jaren ‘70 van de vorige eeuw ontwikkelde voor zijn stress-reductie kliniek in Massachusetts, Mindfulness Based Stress Reduction, kortweg mindfulnesstraining.
 
Nu, na zo’n 45 jaar internationaal toegepast en onderzocht te zijn, lijkt het erop dat de training de hype is ontgroeid. Serieuze media als NRC en Financial Times besteden steeds meer aandacht aan de effecten van mindfulnesstrainingen. De artikelen wijzen erop hoe je hiermee rust en focus kunt bewaren in een gestreste en multitaskende maatschappij. Ook passen bedrijven als ING, Cap Gemini en Facebook het 8-weekse programma toe, als onderdeel van hun duurzame personeelsbeleid. Logisch, want de kosten vallen immers in het niet, bij die van stress-gerelateerd verzuim.
 
Tenslotte lijken ook ziektekostenverzekeraars het nut van mindfulness in te gaan zien. De training wordt al vergoed in het basispakket, maar dan alleen voor mensen met recidiverende depressies. Menzis en Anderzorg bieden ook vergoeding van de mindfulnesstraining voor mantelzorgers. Afgelopen week werd bekend dat VGZ in 2015 mindfulnesstrainingen gaat vergoeden in de aanvullende verzekering bij dreigende burn-out. Goed nieuws dus!
 
Op de website bied ik uitgebreide informatie over de mogelijkheden voor werkgevers. Voor nu: een heel mooi en mindful jaareinde.



Workshops 'Omgaan met stress' voor KLM 

Mind&More verzorgde voor medewerkers van KLM in oktober twee workshops 'Omgaan met stress'.
Dit in het kader van de week van de gezondheid.


Medewerkers van Transavia en KLM, maakte kennis met de theorie en de praktijk van stressmanagement op basis van mindfulness. Beide keren was de belangstelling groot en waren de deelnemers open over hun stress problemen. ‘Ik jakker maar door op een dag en kom ‘s avonds uitgeput thuis’. Na afloop bleek men verrast door de praktische toepassingsmogelijkheden. Een deelnemer merkte op: ‘Fijn om te ervaren hoeveel rust een simpele oefening als de ‘adempauze’ kan geven’.  


Weten wat een workshop of stressreductie-training voor je bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op of vraag de brochure ‘Stress op de werkvloer’ aan.

Like Mindfulness 2.0: de hype voorbij. on Facebook
@peerke6
Bedrijfsfilmpje Mind&More

NIEUW: cadeaubon
Workshop Mindfulness 
Leuk voor sinterklaas of als cadeautje voor degene die je wat minder stress en meer genieten gunt! Voor € 20,- te verkrijgen via deze link. 

 

 

INSPIRATIE



 

Meditation 

Because some questions
cannot be
answered

by Google...



 


AGENDA




WORKSHOP
MINDFULNESS
29 NOVEMBER


Ben je nieuwsgierig?
Doe een workshop! Bijvoorbeeld op zaterdag 29 november van 14.00-16.30 uur. Kosten € 20,- Inschrijven kan via de website. NOG ENKELE PLAATSEN VRIJ.  


NIEUWE TRAININGEN

Vanaf januari starten weer nieuwe 8-weekse mindfulnesstrainingen. 
Op vrijdagochtend v.a. 23 januari en op de dinsdagavond v.a. 3 februari 2015. 
De trainingen zijn inclusief werkboek, cd's en een verdiepingsdag. Voorafgaand vind er een intakegesprek plaats.

Inschrijven en meer informatie via www.mindandmore.nl.







 
Mind&More is opgericht door Petra van Hameren. Zij werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Zij volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Het aanbod omvat, naast de 8-weekse MBSR-training en compassie-trainingen voor particulieren, ook stressreductieprogramma's voor bedrijven. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink kinderopvang en de Gooise Scholen Federatie. Petra’s trainersstijl is prettig, professioneel en pragmatisch. Mind&More is aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Trainers in Nederland (zie www.vmbn.nl).
De wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR), is uitgebreid onderzocht. Het is een effectieve en unieke stressreductie-training, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologie worden ingezet. 
Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en piekeren.

Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je een relatie bent van Mind&More of omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. Wil je je afmelden of je gegevens wijzigen? Klik dan hieronder.