Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.
 
View this email in your browser 


E-letter februari/maart 2017


Beste <<First Name>>,

Afgelopen week was het voorjaarsvakantie in onze regio; een prachtige gelegenheid om erop uit te trekken naar een ski-oord of wellicht een citytrip te maken. Hoe dan ook: weg uit je dagelijkse routine doet wonderen voor je geest: je kijkt weer fris tegen de zaken aan en je humeur en je energieniveau verbeteren. 

Wat niet gezegd kan worden van burn-out, een fenomeen dat nog lastig erkenning vindt in het medische circuit. Ondanks dat 1 op de 7 werknemers last heeft van chronische vermoeidheid en mentale uitputting, worstelen artsen nog met de diagnose te stellen. Hoe dit komt, lees je in deze nieuwsbrief.

Verder in deze nieuwsbrief een prachtige yoga reis naar Sri Lanka, georganiseerd door mijn collega van Heart to Heart en een recente ontdekte relatie tussen buikomvang en chronische stress. Interessant nieuws dat een ander licht laat schijnen op het toenemende probleem van overgewicht. Veel leesplezier!

Petra


Diagnose stellen nog steeds lastig

Medische wereld worstelt met fenomeen burn-out 


 
Al maanden voelde het alsof ik me voortbewoog op een fiets met twee platte banden. Alles kostte me onmetelijk veel energie maar ik ploegde door, terwijl ik nauwelijks vooruit kwam. De bedrijfsarts noemde het 'een ernstig verstoorde energiebalans' en de huisarts dacht aan winterdepressie. Tja, 'geef het beestje een naam' dacht ik,  belangrijker is: hoe kom ik hier vanaf!

De medische wereld gebruikt de term burn-out eigenlijk nog niet zo heel lang.
Pas sinds begin jaren zeventig werd deze gebruikt. Ook wordt het  niet overal ter wereld zo genoemd. In de VS en de UK bestaat 'burn-out' bijvoorbeeld niet. Nou ja, daar komt het natuurlijk ook voor, maar het wordt daar niet zo genoemd. Men schaart het fenomeen daar onder de noemer ‘depressie’, 'ME' of ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’.

Ook vreemd: de term ‘burn-out’ komt niet voor in het handboek van psychiaters. Dit boek, de DSM, is opgesteld door de Amerikaanse Associatie van Psychiaters om diagnostisering eenduidig te maken. Alhoewel er regelmatig discussie is over de DSM (zoals bijvoorbeeld waar ligt de grens tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’?) is het in de praktijk een soort bijbel van de geestelijke gezondheidszorg. Des te vreemder dat 'burn-out' of iets dergelijks hierin nergens wordt genoemd.
 
Huisartsen blijken in de praktijk bij het stellen van een diagnose bij burn-out de DSM categorie ‘Somatische–symptoomstoornis’ te hanteren. Hierbij staan “lichamelijke klachten op de voorgrond die het functioneren beperken, met excessieve en disproportionele gedachten, gevoelens en gedragingen over deze klachten. Niet de lichamelijke klachten zelf vormen het onderscheidende kenmerk, maar eerder de manier waarop zij deze klachten ervaren en tonen”. [i] Deze categorie  bevat bijvoorbeeld ook 'hypochondrie', waarbij mensen een preoccupatie hebben met een ernstige ziekte, die er niet is. De huisarts gebruikt uit deze categorie een verzamelrubriek, als iemand al meer dan zes maanden last heeft van onbegrepen en aanhoudende vermoeidheid en zet er dan tussen haakjes ‘burn-out’ achter.[ii]

Hmmm, wacht eens even, dat betekent dat men een veelvoorkomend en ernstig verschijnsel als burn-out, onder een restcategorie plaatst; een soort afvalputje van de ‘mental disorders’. En misschien nog vreemder: onder de noemer van een ‘somatische symptoomstoornis’. Alsof er alleen sprake is van de manier waarop men de klachten ervaart en toont. Klinkt als een kwestie van ‘beste mevrouw, u bent veel te veel gefocust op uw klachten, ga eens iets leuks doen’. Nee, dan voel je je als patiënt echt serieus genomen. Deze insteek gaat ook voorbij aan de grote mate waarin burn-out lijkt voor te komen in onze samenleving (1 op de 7 werknemers volgens recent CBS onderzoek), de ernst van de klachten waarmee het gepaard gaat en last but not least de enorme kosten door stress gerelateerd verzuim of uitval die ermee gepaard gaan voor de BV Nederland. Tja, ik ben en blijf ook een bedrijfseconoom. 

In alle eerlijkheid; mij maakte het 'etiketje' van de artsen destijds niet veel uit. Ik wilde vooral dat ik me weer wat beter ging voelen. Wat meer energie ervaren en weer kunnen genieten van de dagelijkse dingen. Een mindfulnesstraining heeft mij op weg geholpen met tools als meditatie en yoga, maar ook om stukje bij beetje inzicht te krijgen in de onderliggende oorzaken. Want geloof me; voorkomen is beter dan genezen!

Mocht jij behoefte hebben aan begeleiding bij het voorkomen of het herstellen van burn-out, of gewoon wat tools kunnen gebruiken om anders met stress om te gaan, aarzel dan niet contact op te nemen of een kijkje te nemen op de website: www.mindandmore.nl
 
[i] Klinische psychologie, Theorieën en psychopathologie, H. Van der Molen, Simon, van Lankveld,  derde druk 2015, p292
[ii] G. Keijsers, hoofddocent gezondheidszorgpsychologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen, betrokken bij onderzoek vh Dondersinstituut waarbij burn-out zichtbaar werd gemaakt in de hersenen in interview met NRC.nl 20-11-2012.


Hatha Yoga in Sri Lanka


Tijdens deze 10 daagse yogareis kun je midden in de natuur genieten van de ontspannende werking van Hatha Yoga. Je logeert op een kleinschalige gastvrije kokosnootfarm in Sri Lanka.

Mijn collega en ervaren yogadocent Maaike Posthuma, van Heart to Heart, organiseert in oktober van dit jaar een yoga reis naar Jim's farm in Sri Lanka. Hier beoefen je in de ochtend en in de avond yoga, binnen je eigen mogelijkheden. Daarnaast staan ook twee heerlijke ayurvedische behandelingen op het programma.Tussendoor geniet je van de rust en de natuur door bijvoorbeeld een mooie wandeling te maken of je onder te dompelen in een waterval. Ook staan er enkele dagtripje op het programma, zoals bijvoorbeeld naar de wereldberoemde Boeddhistische Temple of the Tooth. Mocht je meer willen weten van deze kleinschalige, bijzondere reis, kijk dan op www.hearttoheart.nl.
 

Actueel onderzoek bij 50-plusser schijnt nieuw licht op overgewicht
 

"Langdurige stress kan overgewicht veroorzaken"

 
Mensen die last hebben van chronische stress zouden meer kans hebben op het ontwikkelen van overgewicht. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in Obesity onder 2.500 Britse mannen en vrouwen in de leeftijd 54 jaar en ouder.
Wetenschappers van de English Longitudinal Study of Ageing namen voor het onderzoek een pluk haar van elke deelnemer af. Uit haar valt namelijk het stresshormoon cortisol af te lezen. De pluk was twee centimeter lang, wat ongeveer gelijkstaat aan twee maanden haargroei. Daardoor kon het cortisol- en dus stressgehalte van de afgelopen twee maanden worden afgelezen.

Hoofdonderzoeker Sarah Jackson vond hierbij een correlatie tussen een grotere hoeveelheid cortisol en een brede tailleomtrek en body mass index (de BMI). "Deze resultaten zijn overtuigend bewijs dat chronische stress verband houdt met een hoger niveau van overgewicht", aldus Jackson.
Interessante materie volgens mij, aangezien er een groeiend overgewicht probleem is in de westerse wereld dat aan allerlei zaken wordt gerelateerd, o.a. het zittende werken en de grote beschikbaarheid  van convenient food in deze regio. Maar bij mijn weten is een grotere buikomvang nog niet eerder aan de gevolgen van langdurige stress gekoppeld. Lees het artikel verder op nu.nl
 

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore. 
Over Petra van Hameren
Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties. Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af. Ik ben gecertificeerd mindfulnesstrainer in de 1e categorie, aangesloten bij de branche-vereniging, de VMBN en volg regelmatig trainingen op het gebied van psychologie, mindfulness en yoga. Daarnaast geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel en stressmanagement. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Generali verzekeringen en de Gooise Scholen Federatie. Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 


Over Mindfulness
Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulness-training (MBSR-training), zoals ontwikkeld is door hoogleraar J. Kabat-Zinn. Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten. Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatietechnieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het programma heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren en verhoogt je algemene welzijn. Deze MBSR-training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraars en werkgevers.
Copyright © 2017 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp