Copy

Happy Valentine's?

Waarom het slim is eerst wat liefdevoller voor jezelf te zijn;
de persoon die een hoofdrol speelt in je leven!
 
Vandaag, op Valentijnsdag, vieren we de liefde. Bij het woordje ‘liefde’ kom je al gauw uit op de warme gevoelens die je koestert voor de ander. Zelden denk je daarbij aan de liefde voor de belangrijkste persoon in je leven; namelijk jezelf! Want wie is er altijd fysiek en mentaal aanwezig, bij waar je ook bent of wat je doet? Wie staat je bij in bange tijden, als er een gemis is of als je lijdt? Wie speelt de hoofdrol in je bestaan vanaf de dag dat je geboren bent totdat je dit leven weer verlaat? Juist ja: me, myselve and I! 
 
Een liefdevolle houding voor jezelf koesteren, zeg maar ‘eigenliefde’ ervaren, heeft een aantal voordelen. Het blijkt dat het ontwikkelen hiervan sterk samenhangt met je geestelijk welzijn en je geluksgevoel. Het biedt kracht en rust (juist in heftige omstandigheden!) en je ervaart meer energie en verbondenheid (één van de belangrijkste ingrediënten voor geluk). Daarnaast vermindert zelfcompassie stress, somberheid en perfectionisme.
Ook op fysiek niveau draagt het een steentje bij: het immuunsysteem verbetert wanneer je jezelf koestert en je herstelt sneller van ziektes of bijvoorbeeld van een hartaanval.* En last but not least; gelukkige mensen leven langer en gezonder! 

De eerste reden is dat we in onze cultuur geneigd zijn onszelf kritisch te benaderen, de lat hoog te leggen en zelden of nooit tevreden of blij met onszelf te zijn. Laat staan positieve of voedende woorden aan onszelf te richten. Stel je voor dat we zelfgenoegzaam worden of nog erger; tevreden en blij. Dan worden we maar lui. Denken we…..

Daarnaast zijn we geneigd onszelf te behandelen, zoals we vroeger behandeld werden. Waren je ouders of verzorgers kritisch op je of gaven ze je (onbewust) het gevoel dat je niet voldeed? Dat je niet goed genoeg was? Grote kans dat deze stem zich heeft verinnerlijkt.......... lees meer.
Read More

‘Want ware liefde, geloof me,
begint altijd bij jezelf.
Want wie van zichzelf houdt,
die geeft pas echt iets kostbaars,
als hij ‘ik hou van je’ tegen een ander zegt.’
 

uit Harry Jekkers – ‘Ik hou van mij’ 

 

Zelfcompassie kun je leren!
Mensen met een sterke (vaak onbewuste) neiging tot zelfkritiek gaan sneller over hun grenzen heen, waardoor burn-out op de loer ligt. De sleutel tot minder leed ligt bij zelfcompassie. Door bewust zelfcompassie te ontwikkelen ga je een andere relatie aan met jezelf. Deze relatie is vriendelijk, zorgzaam en begripvol, zeg maar zoals je ook een goede vriendin zou behandelen. Wil je meer weten over deze compassietraining? Ik stuur je graag meer informatie op! 
 

Copyright © 2019 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp