Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via de link onderaan.

 
View this email in your browser

E-letter januari 2016

Beste <<First Name>>,

Het nieuwe jaar is voor veel mensen de start van iets nieuws. Om die sprong in het diepe te durven nemen. Om nu actie te ondernemen op een lang gekoesterde wens. Zo ook voor mij. Ik gunde mezelf een Yoga verdiepingstraining en startte met het vak klinische psychologie. Het geeft me nieuwe energie en inspiratie. Hoe werk jij dit jaar aan je mentale energie en veerkracht? 
 
De agenda van Mind&More voor de komende weken:
* Nieuwe 8-weekse mindfulnesstrainingen:
  • dinsdagavond start 9 februari (nog 1 plek)
  • vrijdagochtend start 12 februari
* Opfrisdag mindfulness zaterdag 16 april (als je de 8-weekse eerder volgde)

 Warme groet!

 
Ben jij mentaal vitaal?
Zo werk je aan mentale veerkracht!

 
Bij vitaliteit denken we al snel aan het stimuleren van allerlei zaken die je fysieke gezondheid versterken. Door bijvoorbeeld vaker naar de sportschool te gaan of gezonder te gaan eten. Zaken die algemeen bekend zijn en je op korte termijn ook voelbaar meer energie geven. Vitaliteit heeft echter ook een andere onderbelichte component, die niet minder van belang is; je mentale vitaliteit. 


De conditie van je bovenkamer
Terwijl we ons en masse in januari weer naar de sportschool slepen om ons letterlijk in het zweet te werken voor een mooier of gezonder lijf komt de mentale variant er slecht van af. Maar werken aan de conditie van je bovenkamer is wellicht minder zichtbaar voor de buitenwereld, maar heeft wel direct invloed op je energie, je gedrag en, niet onbelangrijk, je humeur. Het draait bij mentale vitaliteit om het goed onderhouden van je mentale conditie, maar ook om het ontwikkelen van veerkracht: het sneller terugveren na bijvoorbeeld een stresssituatie of irritaties gedurende de vaart van de dag.

Slapen maakt je fitter en slimmer
In het algemeen kun je zeggen dat slapen supergezond is voor je brein; het laat je herstellen van de dag, ruimt allerlei afvalstoffen op en vult voorraden weer aan zodat je de volgende dag weer goed kunt functioneren. En tijdens je slaap worden herinneringen en ervaringen opgeschoond en indien nodig, verplaatst naar je langetermijngeheugen. Slapen maakt je dus niet alleen fitter, maar ook wijzer. Vroeger dacht men dat 6 tot 8 uur voldoende zou zijn. Uit recenter onderzoek blijkt dat er veel individuele verschillen zijn. Sommigen hebben genoeg aan 6 uur en anderen voelen zich pas oké na 10 uur slaap. Vertrouw dus maar eerder op de signalen van je lijf; dat geeft haarfijn aan of je voldoende hebt geslapen. En je lichaam liegt niet! Als je structureel te weinig slaapt, heeft dat consequenties voor je functioneren: je bent minder efficiënt, hebt een korter lontje, kunt minder focussen en hebt een slechter humeur. Bovendien teer je in op je immuumsysteem, waardoor je sneller ziek wordt en ben je vatbaarder voor burn-out.
We weten uit de sportwereld dat voor topprestaties voldoende rust essentieel is. 
Maar dat geldt niet alleen voor sporters. Wat we ons niet realiseren is dat het leven op zich een vorm van topsport is. Zeker in de hectische tijden van vandaag, waarin we uitstekend willen presteren op het werk en er ook nog een leuk privéleven op na willen houden.’ aldus Pauline de Vries, psycholoog en vitaliteitsexpert. Beweeg niet voor de slanke lijn, maar voor je brein!
Beweeg regelmatig; niet zozeer in de sportschool, maar vooral in korte breaks, gedurende je (werk)dag, voor je mentale vitaliteit. Als je veel zittend werkt, moet je eigenlijk ieder uur even bewegen; het zitten afwisselen met staan, lopen en bewegen. Het is een actueel onderwerp onder neurologen, zoals de enthousiaste hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, bekend van De Wereld Draait Door. Hij schreef er een boek over getiteld; 'Laat je hersenen niet zitten - Hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt'. Als kinderen meer bewegen, stimuleert dat hun verstandelijke ontwikkeling en worden ze slimmer. En bij ouderen die meer bewegen, worden de risico's op het ontwikkelen van dementie verkleind. Bewegen, zo is zijn conclusie, is dus niet alleen belangrijk voor de slanke lijn, maar zeker ook voor de conditie van het brein.

Baas worden in eigen brein
Veel mensen denken dat je door meditatie je hoofd kunt 'leegmaken'. Het brein is echter gemaakt om te denken, dus een stille geest is een bijna onmogelijk. Wel ervaren cursisten meer rust en kalmte, door het trainen van hun mentale spieren. De gedachten genereren namelijk aan de lopende band actieprikkels; 'oh ja, de auto moet nog naar de APK / niet vergeten brood te kopen/ ik moet die leverancier nog bellen etc.' . Mentale veerkracht ontwikkel je door je gedachten te bekijken als een neutrale observeerder. Hierdoor doorbreek je de neiging om achter iedere actieprikkel aan te rennen en krijg je meer grip op je gevoelens en gedrag. Kortom; je wordt meer baas in je eigen brein! Een korte pauze van een paar minuten laat het al rustiger worden in je bovenkamer en als bonus ervaar je daarna meer energie en werk je efficienter verder. Je hoeft ervoor alleen maar de focussen te verleggen van je geest naar wat je gewaar bent op dit moment. Kun je bijvoorbeeld opmerken hoe je nu zit, hoe je lichaam contact maakt met de stoel, ... je voeten die de grond raken..... En kun je je gewaar zijn van de beweging van de adem ..... En steeds als je vroeg of laat merkt dat je verzonken bent geraakt in een gedachte, merk je dit vriendelijk op en keer je weer terug naar het ervaren van je fysieke sensaties........ op dit moment. 
 
Herstel van stress in de natuur
Een wandeling in park, bos of hei komt het psychisch herstel het meest ten goede, concluderen psychologen van Universiteit Leiden in een zeer recent onderzoek.  Onder leiding van de Leidse psycholoog H. Slaats – deden zij onderzoek naar de mate waarin een omgeving (een park, winkel of café) bijdraagt aan psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Wat blijkt: herstellen van stress gaat het beste in een landelijke en natuurlijke omgeving. En dit heeft een significant betere invloed op je mentale herstel dan activiteiten zoals winkelen of naar de kroeg gaan. Dat is waarschijnlijk niet nieuw voor de hardlopers, fietsers en wandelaars. De outdoor mensen en buitensporters onder ons ervaren dit regelmatig aan den lijve, oh nee, aan hun geest ;-)

Cultiveer dankbaarheid 
Uhhh dankbaarheid, hoe helpt dat nou om mentaal vitaal te worden? Dat zit zo: Het brein zal altijd prioriteit geven aan gedachten over wat dreigt fout te gaan, aan teleurstelling of gemis. Denk eens terug aan je laatste evaluatiegesprek; als je 10 positieve zaken en slechts één ontwikkelpunt te horen krijgt, wat bleef er dan het meeste in je hoofd hangen? Juist ja......  Het brein heeft een soort teflon-laag voor positieve zaken, zodat bijv. complimenten, nauwelijks tot ons doordringen. Door meer oog te hebben voor wat wel goed gaat, bied je een prachtig tegenwicht. Wetenschappelijk onderzoek van o.a. Emmerson (Oxford University 'Gratitude and the science of positive psychology') toont aan dat mensen die consistent dankbaar zijn, niet alleen gelukkiger, energieker en optimistischer zijn, maar ook een kleinere kans hebben op depressie en angsten, en een betere gezondheid rapporteren. En is er niet genoeg in je leven om dankbaar voor te zijn? De plek of het land waar je wiegje stond bijvoorbeeld, bepaalde kwaliteiten of talenten die je bezit, je karakter, uiterlijkheden, de mensen die je hebt ontmoet, gebeurtenissen, zoals je partner ontmoeten, kinderen krijgen, studeren enz. Oefen regelmatig met dankbaarheid gedurende een aantal dagen per week. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat als het er langzaam inslijt, het een gewoonte wordt die je tevredener maakt en een mooi vangnet biedt als het leven even tegenzit. 

Kortom; wil je mentaal vitaal en veerkrachtig zijn, denk dan eens aan:
  1. op tijd naar bed gaan of als dat mogelijk is gedurende de dag een powernap doen
  2. wissel zittend werk ieder uur af met lopen, staan, strekken of andere bewegingen
  3. train je geest door korte meditatie pauzes gedurende de dag
  4. maak een ommetje door bos, park of hei
  5. tel met enige regelmaat je zegeningen en cultiveer dankbaarheid
P.S. 1 Heb je in deze donkere periode last van een winterdip? Lees dan in mijn eerdere nieuwsbrief over hoe kleine aanpassingen in je levensstijl al een significant verschil kunnen maken: 'Vitamine voor je brein bij een winterdip'.

P.S. 2: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
 
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.

Naast trainingen voor particulieren geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2016 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp