Copy
Je ontvangt deze e-letter omdat je een relatie bent of omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. Deze kan ieder moment worden stopgezet m.b.v. de link onderaan.
Je gegevens worden natuurlijk niet gedeeld met derden.
View this email in your browser

Nieuwsbrief oktober 2018


Beste <<First Name>>,

"Steeds meer verzekeraars geloven in mindfulness bij burn-out", zo kopt het AD. "Mindfulness zweverig? Zorgverzekeraars vinden van niet. Vanaf 1 januari vergoedt VGZ mindfulness-trainingen volledig in het aanvullende pakket, bij licht-depressieve en burn-outklachten".
Daarnaast worden huisartsen door onder andere informatiebijeenkomsten gestimuleerd vaker mindfulness voor te schrijven. "We vinden dat dokters vaak onbewust te snel en te vaak medicijnen voorschrijven. Dat is niet goed voor mensen", zegt een woordvoerder van VGZ. 

Het is inmiddels algemeen bekend dat een mindfulnesstraining niet alleen stress en angst reduceert, maar in geval van depressie verlichting kan geven, zelfs in dezelfde mate waarin medicatie dat kan doen. Financieel is dit besluit van VGZ ook een slimme zet: anti-depressiva worden veelvuldig voorgeschreven, maar blijken in de praktijk afhankelijkheid te creëren waardoor men soms tientallen jaren aan de pillen blijft vastzitten. Een behoorlijk structurele kostenpost dus, als je het vergelijkt met een eenmalige 8-weekse training. 
 
Voor alle duidelijkheid; ik heb niets tegen medicatie en er zelf dankbaar gebruik van gemaakt toen de nood aan de man was. Toch is het prettig dat behandelaars ook alternatieven aanbieden, zodat uit meer smaken gekozen kan worden. Bovendien krijg je na verloop van tijd bij een mindfulnesstraining ook meer inzicht in je stressinducerende overtuigingen, waardoor je op de langere termijn de angel uit de klachten kunt halen. Iets dat Paroxetine of Prozac je niet biedt!


Veel leesplezier,
Petra

Petra van Hameren
hbo gecertificeerd mindfulnesstrainer (MBSR)
Mindfulness voor Jongeren-trainer
Aangesloten bij de VMBN, categorie 1 trainer

pvanhameren@mindandmore.nl
 

Waarom de medische wereld steeds vaker mindfulness omarmt

(Voor)oordelen over meditatie

 
Uit wetenschappelijk onderzoek* blijkt dat mindfulness-meditatie niet alleen effect heeft op het moment dat je mediteert, maar ook  leidt tot structurele veranderingen in het brein, zoals te zien is op deze hersenscan. Zo ontstaan al na 8-weken meer verbindingen in de prefrontale cortex (blauwe gebied), waar o.a. focus en emotie-controle huisvest (bij pubers is dit gebied nog in ontwikkeling). Daarnaast neemt de dichtheid van de amygdala (groene gebied), het angst- en stresscentrum, juist af door herhaalde meditatie. Momenteel loopt er aan de Universiteit van Amsterdam een ander interessant onderzoek naar de invloed van mediatie bij kinderen met ADHD, onder de titel 'Chillen of pillen'. De voorlopige resultaten waarbij gekeken wordt naar de impact van van behandelen met Ritalin t.o.v. mindfulness-meditatie, zijn positief te noemen. 

Zweverig?
Niet zo gek dus dat steeds meer verzekeraars geloven in de voordelen van mindfulness bij burn-out. Wel opvallend dat het AD het nieuwsbericht voorziet van de opmerking "Mindfulness zweverig? Zorgverzekeraars vinden van niet". Zo hoor ook ik regelmatig dat er aan mindfulness een zweverig imago aan kleeft. Grappig genoeg cultiveert mindfulness in mijn optiek juist het omgekeerde. Bij 'zweverig' denk ik aan mensen die meditatie graag gebruiken om weg te zweven. Die willen ontsnappen aan de werkelijkheid op dit moment. Mindfulness-meditatie nodigt je juist uit om aanwezig te zijn in het moment.
 
Een leeg hoofd
Nog een wijdverbreid misverstand: met meditatie maak je je hoofd leeg. Dat is nogal lastig als je weet dat het brein gemaakt is om te denken en gemiddeld 50.000 (!) gedachtes per dag produceert. Aandachtsmeditatie streeft geen ander doel na dan het als een toeschouwer kijken naar je gedachten en emoties. En het, keer op keer, loslaten en systematisch terugkeren naar de focus, zoals bijvoorbeeld de ademhaling. Het is wel zo dat als gevolg hiervan de geest vaak sneller rustiger wordt. En voor mensen die vaker mediteren is het makkelijker om deze mentale rust te vinden. Maar helemaal zonder gedachten of leeg, dat is een utopie.  
 
Mystiek?
Er zijn mensen die nogal mystiek doen over meditatie. Je zou er minstens een maand of drie voor in een ashram in India moeten verblijven. Of op een eenzame bergtop in Tibet gaan zitten met je benen in de lotushouding en je handen in een mudra. Eigenlijk is meditatie erg simpel en plain. Als je kunt ademhalen en observeren kun je mediteren. Of het nou op rustige plek thuis is of in een drukke treincoupé. Het vergt alleen maar enige toewijding om regelmatig de tijd te nemen en je mentale spieren te trainen.
 
Ik heb het al zo druk
Ook een veelgehoorde opmerking; ik moet al zoveel! Als je druk bent, lijkt het efficiënter om door te pakken in plaats van te gaan mediteren. Een effect van meditatie is echter dat het je uit laat zoomen. Deze afstand geeft rust, een heldere, strategische blik en relativeert. Als je gestresst bent, helpt het dus juist om een kort moment te mediteren. Daarna ben je beter gefocust en laat je je minder snel afleiden door bijzaken.
Uit onderzoek van TNO blijkt zelfs dat wanneer je je brein drie keer per dag 10 minuten een pauze geeft, je per saldo productiever brengt, ten ook nog eens meer energie overhoudt aan het einde van de (werk)dag. Bovendien slapen geoefende meditatiebeoefenaars beter doordat ze makkelijker schakelen tussen de actie- en de rustmodus. 

Ook eens proberen te mediteren? Doe een kennismakingsworkshop of download gratis een 3-minuten meditatie.

*Bron: R.A. Gotink et al. 'eight-week mindfulness based stress reduction program, induces brain changes similar to traditional long-term mediation practise - a systematiek review' - Brain & Cognition 108 (2016)
 COMPASSIETRAINING NAJAAR/WINTER 

van mindfulness naar heartfulness

We leggen de lat voor onszelf hoog. We willen een fijne job, een uitgebreide vriendenkring, aardig meekomen op sportief, intellectueel en financieel gebied, er leuk uit zien en dat alles zonder zichtbaar ploeteren en liefst met enige humor ;-). En als dat beeld ergens spaak loopt, zijn we niet zo blij met onszelf. Zelfkritiek, schaamte, somberheid en onzekerheid is het gevolg. 
De sleutel tot minder leed, ligt bij het reduceren van de zelfkritiek. Door bewust zelfcompassie te ontwikkelen, juist wanneer het even tegenzit, ga je een andere relatie aan met jezelf. Deze relatie is vriendelijk, zorgzaam en begripvol, zeg maar zoals je een goede vriend(in) zou behandelen. 

De compassietraining is verdeeld over 8 vrijdagochtend, inclusief een stevig mediatiekussen en wordt gegeven in het mooie Heart House, Huizerweg 54 in Bussum. Een cadeautje voor jezelf!
 

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina
volgt: www.facebook.com/MindandMore.

 
Copyright © 2018 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp