Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.
 
View this email in your browser

Nieuwsbrief december 2017De kracht van dankbaarheid
Hoe dagelijks dankbaarheid beoefenen gelukkiger maakt!  

In een kwetsbare tijd zijn we er zomaar mee begonnen. Dagelijks, voor het slapen gaan, kort benoemen waar we die dag dankbaar voor waren. Het was soms niet makkelijk in die periode, maar mijn partner en ik vonden toch steeds iets, al was het maar een lekker avondmaal of een mooie zonsopgang. We hebben er een gewoonte van gemaakt en bleven het doen. Met als gevolg dat we niet alleen meer oog kregen voor mooie momenten in ons dagelijks leven, de dingen die wel goed gaan, maar er ook door de dag heen meer beleven. Wat begon als middel om een zware tijd door te komen, werd een gezonde gewoonte!

'Dankbaarheid' wordt in de positieve psychologie aangeraden om actief te beoefenen voor je welzijn. Enerzijds als tegenhanger van ons brein dat een klittenbandlaag heeft voor de zaken die mis (dreigen te) gaan of die ontbreken in je leven en daar graag over maalt of piekert. Anderzijds helpt het cultiveren van dankbaarheid om je eraan te herinneren, juist in perioden waarin het tegenzit, dat er ook positieve elementen zijn waar je op terug kunt vallen. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor bepaalde talenten die je bezit, karaktereigenschappen of de plek waar je wiegje stond. En dankbaar zijn loont, want uit onderzoek blijkt dat je optimistischer wordt, beter gaat slapen en een verhoogd geluksgevoel ervaart. Dit effect werd zelfs al bereikt na het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek gedurende 10 weken (Seligman e.a.). 

Alhoewel bovenstaande wellicht klinkt als een open deur, is het in de praktijk vaak lastig om consequent dankbaarheid te beoefenen. De Amerikaanse onderzoekster Brené Brown (o.a. 'De kracht van kwetsbaarheid') noemt het dan ook een vorm van mentale hygiëne; tandenpoetsen doe je ook niet alleen wanneer je er een keertje aan denkt, het is iets dat je consequent doet, het is een dagelijks terugkerend ritueel.
 
Ook zin om meer dankbaarheid te integreren in je leven? Download dan deze oefening uit de compassietraining en verras jezelf met dankbaarheidsinzichten. Wil je structureel je geluksgevoel verhogen? Leg dan een notebook naast je bed en noteer iedere avond waar je dankbaar voor was. Ik wens je een heel mooi & dankbaar 2018! 

Warme groet,


Maandag 11 december 
Mindful Monday

Ga relaxt de feestdagen in en kom a.s. maandag naar het Heart House voor een ontspannen en inspirerende avond. De mindfulness-oefeningen zijn per keer wisselend, maar altijd gericht op het activeren van je rust- en herstelsysteem oftewel je parasympaticus.

Geen theorie of uitwisseling van ervaringen, zoals in de basistraining. Alleen maar me-time dus :-)
Laat je verrassen door het gemak waarmee je na deze opfrissessie, weer meer aandacht en rust kunt integreren in je (werk)dag.

Kortom; inspiratie, rust & ontspanning en stress-reductie. 

* a.s. maandag 11 december
* 20.30 - 21.45 uur 
* Heart House, Huizerweg 54, Bussum 
* comfortabele kleding en warme sokken mee
* kosten € 17,- 

 
Heerlijk!

NIEUW: Mindfulness
voor middelbare scholieren


'Your Brain is like a muscle; train it well and it gets stronger'!
 

Speciaal voor pubers is er een 9 weeks mindfulness-programma. Afgestemd op hun belevingswereld en met korte, praktisch toepasbare oefeningen. Doel van training is het verlagen van stress, (faal)angst, piekeren en het verbeteren van de focus en slaapkwaliteit. Jong geleerd is immers oud gedaan. Vanaf 2018 is deze training nieuw in aanbod van Mind&More!

Dit programma, mede ontwikkeld door de University of Oxford, is inmiddels uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wordt al toegepast op scholen in binnen- en buitenland. 


* dinsdagmiddag 16 - 17 uur
* 9 weken (niet in vakanties)
* start 6 maart 2018 
* Huizerweg 54, Bussum 
* geschikt voor 13 - 16 jaar 


De training vindt plaats in kleine groepen (max 8 personen) en is inclusief werkboek, oefeningen en een persoonlijk intake-gesprek met ouder en kind.

Interesse? Geef je op voor de gratis informatieavond 'Mindful Parents, Mindful Pubers' i.s.m. orthopedagoog Riemke Groeneveld op vrijdagavond 16 februari 2018.

Interessant!

Verzekaars vergoeden vaker mindfulness

Goed nieuws: steeds meer zorgverzekeraars vergoeden een mindfulnesstraining!

Wil jij in 2018 een mindfulnesstraining volgen? Dan kan het zinvol zijn nu te onderzoeken bij welke zorgverzekeraar je in 2018 de kosten vergoed kunt krijgen. Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat de mindfulnesstraining (de MBSR) helpt bij stress, angst, somberheid en piekeren. Daarbij vergroot het je veerkracht in de omgang met uitdagingen van het leven zoals pijn, ziekte en verlies. Om deze reden vergoeden o.a. VGZ, Univé, de Amersfoortse, Avero Achmea en Zilveren Kruis in het komende jaar een (groot) deel van de kosten van de training!

De zorgverzekeraars vergoeden alleen wanneer de training wordt gegeven door een erkende mindfulnesstrainer van de 1e categorie. Deze zijn geregistreerd bij de Mindfulnessvereniging via www.vmbn.nl. De trainingen van Mind&More zijn erkend door de VMBN en komen dus ook voor vergoeding in aanmerking.
Check mijn zorgverzekeraar!
Copyright © 2017 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp