Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.

 
View this email in your browser

E-letter mei 2016

Beste <<First Name>>,

Deze maand neem ik je graag mee in de gevolgen van het continue online zijn op ons brein, ons werk en ons leven. Daarnaast natuurlijk, zoals je van me gewend bent, ook praktisch tips om efficiënter en met minder moeite te werken. 

Daarnaast start ik over 2 weken; op donderdagavond 26 mei, de laatste 8-weekse mindfulnesstraining voor de zomer. Mocht je op zoek zijn naar tools om meer te genieten van het hier en nu, beter te ontspannen en stress, onrust en piekeren te verminderen, dan ben je van harte welkom!
Tenslotte: volgde je eerder al de 8-weekse mindfulnesstraining bij mij of ergens anders? En wil je graag je vaardigheden opfrissen? Dan nodig ik je uit voor een verdiepingsdag in centrum Heart to Heart op zaterdag 18 juni van 10.00 - 15.00 uur. Een dag in alle rust oefenen en inspiratie opdoen, inclusief heerlijke gezonde lunch. Geef je op via de website. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


Warme groet en geniet van het lange Pinksterweekend!
Digitale detox nodig?

Zo werk je efficiënter en relaxter

Onlangs was ik in Hilversum op een bijeenkomst voor ondernemers over online zichtbaarheid. Enthousiast liet de directeur van Google een filmpje zien over hoe wij in 1999 nog dachten over het fenomeen mobiele telefonie. Hilarisch om te horen dat de Amsterdammers die werden geïnterviewd helemaal niet op een mobieltje zaten te wachten. ‘Nee, joh, ik heb toch een antwoordapparaat thuis aan staan’. Anno 2016 (een luttele 17 jaar later!) bezit 85% van de Nederlanders een smartphone en het aantal is groeiende. Als we op pad gaan en erachter komen dat de mobiel thuis ligt, keren we om als het even kan. Aan welke, schijnbaar latente behoefte, voldoet de smartphone en maakte het zo'n succes? En wat doet het altijd online zijn met je? 
 
Ieder appje een dopamineshotje
Nicholas Carr legt in zijn boek ‘The Swallow, What the internet is doing to our brains’ (genomineerd voor de Pulitzerprijs 2010) uit dat een binnenkomend berichtje, appje, tweet of mailtje, ons steeds een kort prettig gevoel geeft; een dopamine shotje. Vandaar dat het enigszins verslavend is. Gebruikmakend van nieuwe inzichten over de werking van het geheugen en de neuroplasticiteit van onze hersenen (zeg maar, de manier waarop hersenstructuren zich aanpassen aan je dagelijkse activiteiten), heeft hij een onheilspellende boodschap voor ons. Carr betoogt namelijk dat we collectief bezig zijn om de structuur van onze hersenen, en daarmee onze identiteit te veranderen. Immers; als je acht uur per dag vioolspeelt, passen je hersenen zich aan, zodat je steeds beter viool gaat spelen. Als je acht uur per dag steeds opnieuw van je bezigheden wordt afgeleid door berichtjes, belletjes en nieuwsfeiten, reorganiseren de hersenen zich ook. Waarschijnlijk past het brein zich aan op een manier die snelle wisselingen tussen korte en verschillende activiteiten mogelijk maakt. Maar het gaat dan wel om informatie waarbij de aandacht maar kort is. Dit zal ten koste gaan van het op een dieper niveau verwerken, analyseren en combineren van informatie. Verder zullen concentratie en geheugenfuncties afnemen, aldus Carr.
 
Socialbesitas
De groei van Social Media, zoals Facebook (begin 2016 9,6 mio gebruikers in Nederland) en whatsapp voldoet daarbij ook aan een heel menselijke behoefte; we zijn groepsdieren die graag in contact staan met onze omgeving. Het geluksgevoel dat we ervaren, hangt immers grotendeels samen met de grootte en de diepte van onze sociale netwerken. Onder jongeren (juist de generatie waarbij de hersenen nog in ontwikkeling zijn) is de penetratie van deze media inmiddels torenhoog; logisch, zij zijn in een fase van hun ontwikkeling dat de wereld buiten hun gezinsverband belangrijker wordt. Van de jongeren tussen de 12 en 19 jaar bezit zelfs 97% een smartphone (Marketingfacts, Maart 2016).
'Socialbesitas; van vertier tot verslaving' is de titel van het boek van Mayke Calis, die onlangs een lezing gaf op de school van mijn oudste. Jongeren die eraan lijden, kunnen niet meer zonder hun smartphone. Je herkent ze aan geïrriteerde en boze reacties, als je iets aanmerkt op hun telefoongebruik. En de drang om online sociaal te zijn en te reageren op alle berichten is constant aanwezig. Even niet gekeken: 185 berichten op de groepswhatsapp gemist. Prestaties op school kunnen eronder lijden en kwetsbare jongeren zouden digitale identiteitsschade oplopen. Mensen met Socialbesitas kunnen ook lijden aan o.a. het Phantom Vibration Syndrome: je denkt je mobieltje te voelen trillen, terwijl dat niet het geval is.
 
Ineffiënter en stressverhogend
Zeg eens eerlijk: werk jij nog wel eens langer dan een uur volledig gefocused aan een taak? Voor sommige activiteiten, zoals het schrijven van deze e-letter, heb je diepere concentratie nodig. Dit geeft je de mogelijkheid om info te verwerken, te analyseren en te combineren. Kortom; om te creëren! Maar als je enigszins vermoeid bent of stress ervaart, valt je brein snel terug op de auto pilot modus. Dat betekent dat je je makkelijker weer laat afleiden en voor je het weet je mail aan het checken bent of rondhangt op social media. Maar na elke korte verstoring is de hersteltijd maar liefst gemiddeld een minuut. Dus zolang duurt het voordat je je die diepere focus weer hebt hervonden. Mocht ik dus, pak hem beet, 10 appjes het afgelopen uur hebben ontvangen (en ik kan je vertellen; het waren er meer), dan kost me dit 10 minuten van ieder uur; dat is maar liefst één zesde van je tijd. Daarnaast weten we uit onderzoek over multitasking dat dit niet alleen inefficiënt is, maar ook behoorlijk stressverhogend. Op het einde van de dag heb je dus minder werk af en ben je beduidend meer vermoeid. Lekker dan.
 
Hoe word je weer baas in eigen brein?
Om in het dagelijks leven meer grip te krijgen op de digitale verleidingen en weer baas te worden over je eigen tijd, helpt het om duidelijk af te bakenen. Stel bewust een periode in waarop je offline bent of in ieder geval afspreekt met jezelf om niet op ieder piepje van je mobiel te reageren. Bedenk aan de start van je werkdag wat jij belangrijk of relevant vindt om te doen. En plan deze activiteiten gekoppeld aan een tijdsduur. Blok daarnaast ook vaste tijdstippen waarop je juist wel je mail en nieuwe berichten checkt en tenslotte ook tijd waarop je even domweg wilt rondhangen op facebook of je favo webshop wilt bezoeken. Houd jezelf ook aan deze timeslots en voer ze achter elkaar uit; d.w.z. focus op één ding tegelijkertijd en start de volgende pas op na deze. Vergeet niet jezelf te complimenteren als het je gelukt is je te houden aan de nieuwe regels. En wanhoop niet als je op een onbewaakt moment wellicht terugvalt in je oude gedrag. Nieuw gedrag aanleren kun je vergelijken met het aanleggen van een bospaadje in het brein. Nieuwe verbindingen worden sterker, naarmate je dit gedrag bewust uitvoert. En na verloop van tijd is een nieuw snelweg geboren; één waar je bewust voor hebt gekozen en waarmee je weer baas wordt over je eigen tijd, activiteit en brein!
 
Zo wordt je weer de baas over je activiteiten:
 • Plan dagelijks je belangrijkste activiteiten in, gekoppeld aan een tijdstip
 • Blijf zoveel mogelijk offline tijdens de uitvoering (leg mobiel weg)
 • Focus op één activiteit per keer en laat je zo min mogelijk afleiden
 • Check op een paar vaste tijdstippen per dag je mail en (whatsapp) berichten 
 • Beantwoord alleen wanneer het antwoord kort is of urgentie heeft
 • Start pas een nieuwe activiteit op als de oude is afgerond
 • Houdt jezelf aan de nieuwe afspraken!
 • Ruim ook tijd in voor ontspanning zowel online als offline
 • Ga nooit multitasken; dit is inefficient en stressverhogend
 • Complimenteer jezelf met je nieuwe gedrag
 • Wanhoop niet als je af en toe terug valt: nieuw gedrag laten inslijten kost tijd
 • Bedenk hoeveel tijd je wint en hoeveel creatiever en efficiënter je bent geworden
Tenslotte: in dit leuke animatiefilmpje zie je de theorie van Nicholas Carr over de invloed van online zijn op het brein op praktische wijze verbeeld.

P.S.1: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore

P.S. 2: Het is examentijd voor de middelbare scholieren! Lees hier hoe je examenstress onder controle krijgt.
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.

Naast trainingen voor particulieren geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2016 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp