Copy
 

 

Januari 2015


 
Vitamine voor je brein 
bij een winterdip


Je kunt het niet gemist hebben vorige week: de (social)media stonden er vol van:‘blue monday’, zogenaamd de meest depri maandag van het jaar. Het verschijnsel blijkt echter volstrekte onzin te zijn, sterker nog, door de massale blootstelling aan de berichtgeving over blue monday, heeft het een  self-fulfilling phropecy, aldus psychologen. Lekker dan, leven we in de donkerste maanden van het jaar, wordt ons ook nog een dip aangepraat!

Het verschijnsel ‘Blue monday’ blijkt als fenomeen behoorlijke onzin. Als er al een depri dag in de week zit, dan zou dat eerder de vrijdag zijn; de meeste mensen zijn dan namelijk wat vermoeider dan aan het begin van de week. En dat heeft een negatief effect op o.a. de productie van gelukshormonen.
De aandacht erop vestigen helpt daarbij ook niet (ik telde maar liefst 12 berichten in mijn inbox), uit psychologisch onderzoek blijkt dat het louter blootgesteld worden aan woorden met negatieve associaties, je stemming al kunnen beinvloeden. Het wordt op die manier een selffurfilling prophecy; schrijf erover en je stemming daalt als vanzelf.
 
Een dagje minder vrolijk zijn, is echter helemaal niet zo’n probleem, eerder een normaal onderdeel van het menselijk bestaan. Geen hoogtepunten zonder dieptepunten. De meesten van ons herkennen een paar van de volgende signalen van een winterdip wel:
  • Weinig energie (slecht het bed uitkomen)
  • Minder plezier beleven aan de dagelijkse bezigheden
  • Meer behoefte aan koolhydraatrijk eten (stevige stamppotten!)
  • Meer negatieve gedachten 
  • Minder behoefte aan sociale contacten
  • Lichamelijke klachten
Een aanpassing van je leefregels kan bij lichte klachten al zorgen voor een substantiële verlichting van de klachten. De top drie:
  1. Ga ’s ochtends vroeg naar buiten en vang het ochtendlicht op via je pupillen; dit verlaagt je melatonine gehalte (slaaphormonen) en activeert je bioritme. Zit je in een kantoortuin, zoek dan de lichtste plek op of maak een rondje in de binnentuin.
  2. Beweeg een half uurtje matig intensief, het liefst bij het begin van de dag. Denk aan joggen, fietsen of yoga. Het activeert niet alleen je lijf en geest, maar produceert ook endorfine, ook wel de 'natuurlijke morfine' genoemd, die je humeur opvijzelt.
  3. Ontbijt goed en zorg hierbij voor voldoende eiwitten en (jawel!) suikers, bijvoorbeeld in de vorm van fruit(sap). Eet vooral citrusvruchten: er zijn aanwijzingen dat de geur van citroen de stemming al kan verbeteren.
Wanneer je dip ernstigere vormen aanneemt, bijvoorbeeld wanneer je hierdoor in je dagelijkse functioneren wordt gehinderd, dan kan er sprake zijn van een winterdepressie. Omdat de meesten van ons wel een daling in de stemming hebben in deze periode, komt het voor ernstigere klachten niet serieus worden genomen. Dat is jammer, want veel ellende kan voorkomen worden door tijdig in te grijpen. Lichttherapie, looptherapie, mindfulness of (tijdelijke) medicatie via de huisarts kunnen je helpen om deze periode te overbruggen.

Tenslotte nog goed nieuws: Dat mindfulnesstrainingen effectief zijn bij somberheid en depressie werd al langer erkend door de zorgverzekeraars;
Mindfulness wordt al in het basispakket vergoed voor eenieder die lijdt aan terugkerende depressies. Nu zijn per ingang van dit jaar ook een aantal grotere verzekeraars, waaronder Unive, VGZ, de Amersfoortse en Aevitae overgegaan tot vergoeding van mindfulness bij stressklachten en (dreigende) burn-out. 
Dit maakt deze bewezen effectieve methode nog toegankelijker voor een grote groep mensen: Super fijn nieuws!
Mijn trainingen zitten op dit moment helemaal vol, maar je kunt je nu al inschrijven voor de trainingen die in april starten. Kijk op www.mindandmore.nl voor meer info.


Warme groet,

Like Vitamine voor je brein bij een winterdip on Facebook
@peerke6
Bedrijfsfilmpje Mind&More

 

  INSPIRATIE
 

‘Ego says:
"Once everything falls into place,
I will find peace"
.


Spirit says:
"Find peace and everything
will fall into place.'’

 

 


PROGRAMMA

MINDFULNESSWORKSHOP
Kennismaken? 
Doe een workshop mindfulness op
zaterdag 14 maart van
14.00-16.30 in centrum
Heart to Heart in Bussum.

In 2,5 uur krijg je uitleg over de werking van mindfulness en maak je natuurlijk ook kennis met diverse oefeningen. Kosten zijn € 20,-. Geef je op via www.mindandmore.nl.

COMPASSIETRAINING
Deze training richt zich op een vriendelijke en voedende relatie met de belangrijkste persoon in je leven: jezelf! Gedurende 8-weken wisselen theorie en aandachtsoefeningen elkaar af met als resultaat: meer zelfvertrouwen, energie en balans!

De 8-weekse training vindt plaats in centrum Heart to Heart op vrijdagochtend vanaf vrijdag
3 april 2015 van 9.30-12.00 uur.
 


Actueel
 

 

GRATIS WHITEPAPER
De nieuwste whitepaper 'Baas worden in eigen brein' - een relaxter en leuker leven met mindfulness' - is een groot succes! In 24 pagina's lees je over de nieuwste psychologische inzichten op het gebied van stress en natuurlijk ook praktische tips voor een relaxter leven. Je kunt deze hier gratis aanvragen.

GEZONDHEIDSBEURS

De Nationale GezondheidsBeurs is de grootste consumentenbeurs op het gebied van gezondheid en een gezonde leefstijl. Deze vindt plaats op 5, 6, 7 of 8 februari 2015 in de Jaarbeurs Utrecht. Kaarten moeten vooraf gekocht worden via 
www.denationalegezondheidsbeurs.nl.
Mind&More is opgericht door Petra van Hameren. Zij werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Zij volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Het aanbod omvat, naast de 8-weekse MBSR-training en compassietrainingen voor particulieren, ook stressreductieprogramma's voor bedrijven. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink kinderopvang en de Gooise Scholen Federatie. Petra’s trainersstijl is prettig, professioneel en pragmatisch. Mind&More is aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Trainers in Nederland (zie www.vmbn.nl).
Programma's zijn gebasseerd op de wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR). Deze is uitgebreid onderzocht. Het is een effectieve en unieke stressreductie-training, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologie worden ingezet. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en piekeren.