Copy
Deze e-letter interessant? Leuk als je hem wilt delen met mensen uit je omgeving! Wil je zelf een maandelijks exemplaar ontvangen, geef je op via deze link.

 
View this email in your browser

E-letter oktober 2016

Beste <<First Name>>,

Wat een mooie zonnige maand hebben we achter de rug, met dito ontwikkelingen: ik ben gestart in het prachtige nieuwe Heart House waar ik me al helemaal thuis voel. En ook de docenten van de Gooise Scholen Federatie zijn begonnen aan hun 8-weekse reis door mindfulnessland. Dankbaar dat dit allemaal op mijn pad komt!Zondag 9 oktober ben je van harte uitgenodigd op de open dag van Heart to Heart in het nieuwe pand aan de Huizerweg 54 met o.a. Anusara yoga van Sandra Carson, Vinyasa yoga van Robin en Mariska, Tai-chi en natuurlijk ook mindfulness. Ook zijn er gratis massages van o.a. Vonny & Carlos en is miss Detox aanwezig met healty smoothies in het Heart café. Bekijk hier het hele programmaOm 15.00 uur geef ik hier een gratis mini mindfulness workshop; aanmelden is niet nodig. Warme groet en wellicht tot zondag a.s.!Bewustzijn en genieten:
twee kanten van dezelfde medaille!

 
Misschien een gekke vraag maar denk je wel eens na over je kleine geluksmomenten op een dag? Die momenten dat de zon zo lekker je blote huid verwarmt, dat je geniet van een knisperend vers broodje kaas, of al cruisend in je auto met de ramen naar beneden. Zo'n gelukzalig moment waarop het gevoel ontstaat dat alles klopt. Wanneer had jij voor het laatst zo'n momentje? En wat maakte het zo bijzonder? De setting, de verbinding, het gevoel dat het veroorzaakt? Kortom: wat maakt een geluksmoment nou zo fijn? Neem even de tijd om zo'n moment voor ogen te nemen voordat je verder leest.

In een training bespraken we onlangs geluksmomenten van alle dag. Een cursist verontschuldigde zich een beetje voordat hij van start ging: "Het moment stelde niet zoveel voor hoor, maar vorige week  ....... ". Alsof een beetje geluksgevoel niet meetelt. Alsof alleen die situaties, waarin je uit elkaar barst van de geluksgevoelens goed genoeg zijn om te mogen meetellen. Ik heb het idee dat daar al een deel van het probleem zit; de lat ligt (onbewust) erg hoog in onze samenleving. We willen graag veel bereiken: succesvol in wat we doen en slim, mooi en sportief. En, oh ja, ook nog een beetje met humor graag. Met zulke hoge eisen, wordt het al gauw lastig om überhaupt tevreden te zijn met dat wat er wel is!
 
Ook worden we vaak in beslag genomen door je geest; de to-do-lijst met alles wat nog af moet of dat gesprek dat je voerde met je collega. We zijn vaak te druk met de spinsels in ons hoofd om echt aanwezig te zijn; te stoppen en stil te staan bij wat er in het hier en nu is.
En niet eens omdat we dat onszelf niet gunnen, maar omdat we simpelweg zo geprogrammeerd zijn. Onze automatische piloot neemt het over. Neurologen vertellen ons zelfs dat we 60 tot 80% van de dag in deze volautomatische toestand opereren. Je bent dan dus ook niet bewust van de zon op je huid of de lekkere cappuccino die je drinkt. 

Maar zijn dat niet juist de kleine zaken, die bewust beleefde momenten, die je dag glans geven? Die eigenlijk het leven van alledag de moeite waard maken? En die enorme uitbarstingen van geluk, die epische momenten, wanneer in je leven heb je die ervaren? Als ik naar mezelf kijk, was er dat allesoverheersende gevoel van blijheid, tevredenheid en dankbaarheid bij de geboorte van mijn kinderen. En dat soort momenten kan ik me ook voor de geest halen toen mijn lief me ten huwelijk vroeg. Maar verder? Er zijn weken dat ik ze niet beleef, laat staan dagen. En jij? Wanneer heb jij ervaren dat het leven even stilstond van geluk?

We staan dus veel meer in de auto-pilot dan we ons realiseren (en dat is niet zo gek, want je weet niet wat je niet bewust bent ;-)). We merken het eigenlijk pas als we een moment uit deze sluimertoestand worden gewekt; "Had ik de deur nou op slot gedaan?" of als we een bekende route rijden en ons afvragen, "Ben ik hier al?" In tussentijd heb je natuurlijk wel gedachten en voer je handelingen uit, maar je bent er met de aandacht niet echt bij. Het is met ons bewustzijn als met een grote ijsberg die zich opheft uit de zee; alleen het topje ben je bewust. Het overgrote deel van de tijd ben je onbewust. 

Eigenlijk zou je dus kunnen stellen dat je dat bewustzijn helemaal niet zo nodig hebt om te kunnen functioneren in het dagelijks leven; op de volautomatische stand kom je immers ook een heel eind! Kun je bekende routes rijden, tegelijkertijd radio luisteren en het gesprek met je baas voorbereiden. 

Maar hoe zit het dan met je dagelijkse portie genieten? De kleine, maar mooie gebeurtenissen; die momenten, hoe klein ook, die het leven van alle dag de moeite waard maken? Hopen dat er zulke momenten boven komen en opgemerkt worden door je zintuigen? Dat je een moment uit die automodus wordt getrokken en een zalige dosis geluksgevoel ervaart? Veel simpeler is het om het heft in eigen handen te nemen en zelf meer bewustzijn te creëren; door op  vaste momenten gedurende de dag uit de automatische piloot stand te treden. Stoppen met wat je doet, stilstaan en ervaren. Niet hoe je je voelt, maar wàt je voelt èn ervaart. Ik durf erop in te zetten, dat je na een tijd achter het mysterie komt van de beginvraag; wat maakt een klein geluksmoment nou zo fijn? 

Vanaf donderdag 27 oktober start er een basistraining mindfulness; wil jij nog voor het einde van het jaar meer genieten en minder stress ervaren? Geef je dan nu op voor de nieuwe avondtraining bij het Heart House in Bussum. Maximaal 8 plaatsen beschikbaar. PS. 1: Kijk eens goed naar bovenstaande plaatje; wie zou er meer genieten; het baasje of de hond?

PS.2: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina wilt 'liken': zie www.facebook.com/MindandMore
 
Over Petra van Hameren

Ik heb Mind&More opgericht om mensen te begeleiden bij stress, onrust, piekeren en burn-out klachten. Inmiddels heb ik honderden cursisten mogen helpen om een krachtigere versie van zichzelf te worden. Ik werkte eerder, na een studie economie, bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in financiële marketing- en communicatiefuncties.
Na een burn-out gooide ik het roer om en rondde de 
opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht af.

Naast trainingen voor particulieren geef ik workshops en programma's voor organisaties en bedrijven, gericht op duurzame inzetbaarheid van personeel.
Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink, Generali verzekeringen, gemeente Hilversum en de docenten van de Gooise Scholen Federatie. 

Ik krijg van cursisten terug dat mijn trainersstijl prettig, persoonlijk, praktisch en bovenal down-to-earth is. 

 


Programma's zijn gebaseerd op de wereldwijd toegepaste acht weekse mindfulnesstraining (de originele MBSR training).
Deze is uitgebreid onderzocht aan internationale universiteiten met opmerkelijke resultaten.
Het is een effectieve en unieke stressreductietraining, waarbij oosterse meditatie-technieken en westerse psychologische kennis worden gecombineerd. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en overmatig piekeren.
De MBSR training wordt in toenemende mate vergoed door ziektekostenverzekeraar en werkgevers.
Copyright © 2016 Mind&More, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp