Copy
 


 
April 2014
Deze nieuwsbrief interessant? Voel je vrij deze door te sturen! Kreeg je deze doorgestuurd?
Vraag dan hier je maandelijkse exemplaar aan.
 Geluk of ongeluk?
Kijk eens door een andere bril.

Beste <<First Name>>, 

In een dorpje op het Chinese platteland, leefde eens een boer met zijn zoon. Op een dag komt er uit het niets een wild paard bij hem aanlopen. 'Wat een geluk' reageren zijn dorpsgenoten. En de boer antwoordt: 'Misschien'. De zoon neemt de taak op zich om het wilde paard te temmen. Hij valt echter van het paard en breekt zijn been. 'Wat een pech', zeggen de dorpsgenoten. Maar de boer antwoordt: 'Misschien'. Enige tijd later breekt er oorlog uit en worden alle zonen uit het dorp gerekruteerd. De zoon van de boer kan men niet gebruiken in het leger, met zijn gebroken been. 'Wat heb je toch geluk', zeggen de dorpsbewoners. 'Misschien' antwoordt de boer .......

Dit oude Chinese verhaal symboliseert de aard van ons brein; deze is, net als de dorpsbewoners, geneigd om op een situatie te reageren met een zwart/wit oordeel: iets is 'goed' of 'fout' of, zoals in dit geval, je hebt 'geluk' of 'pech'. En waar baseert ons brein dit instant oordeel op? Vaak niet op de situatie in het hier en nu, maar op ervaringen uit het verleden. En die bieden, zoals blijkt, geen garantie voor de toekomst!

We zijn ervan overtuigd dat gebeurtenissen in ons leven, zoals de juiste partner, kinderen, de juiste baan, etc. ons gelukkiger zullen maken. En andersom; dat ziekte, een verbroken relatie, geen kinderen kunnen krijgen, etc. ons voor altijd ongelukkiger maken. Niets is minder waar, aldus hoogleraar psychologie Sonja Lyubomirsky, die al 20 jaar onderzoek doet naar geluk. Voor een belangrijk deel heb je zelf speelruimte om het geluksniveau duurzaam te verhogen. Vaak strookt de werkelijkheid niet met je beeld dat je onbewust hebt, over hoe het leven 'zou moeten zijn'. De speelruimte zit dus vooral in wat volgt op omstandigheden; je reactie. Dit inzicht geeft ruimte om mee te buigen en te leren dansen met wat het leven je brengt, in plaats van ertegen te vechten.

Om dit te verduidelijken, kijken we naar twee verschillende reacties van een student op een tentamen waarvoor een onvoldoende is gehaald.
De optimistische student is geneigd om de oorzaak van de onvoldoende buiten zichzelf te zoeken. 'De materie was lastig en de docent is er niet voldoende in geslaagd deze over te brengen', is een voorbeeld van de gedachtengang. En als deze student wel de oorzaak bij zichzelf legt, ziet hij of zij dit als een tijdelijke gebeurtenis, die nou eenmaal iedereen kan overkomen. En, wellicht nog belangrijker: hij of zij generaliseert niet. Hierbij horen dus gedachten als ‘Dit keer heb ik misschien wat steken laten vallen, maar volgende keer gaat het vast weer prima’.
  
Aan de tegenovergestelde zijde vind je de pessimistische student die de oorzaak van het falen direct bij zichzelf zoekt en deze generaliseert. Dus hij of zij denkt bijvoorbeeld: ‘Dat heb ik nou weer’ of ‘Waarom overkomt mij dit nou?’. Tegelijkertijd hebben pessimisten de neiging om de effecten van de gebeurtenis te overschatten in duur en in intensiteit. Zijn of haar overtuiging is dan bijvoorbeeld: ‘Ik kan het ook nooit goed doen’ of ‘dit komt niet meer goed’. Om daarop te concluderen dat de studie misschien te zwaar is of dat het voor een type als hem er gewoon niet in zit. En met deze bril op je neus heb je nog sneller oog voor zaken die deze visie bevestigen.

Welke student heeft de grootste kans om de studie succesvol af te maken denk je? Je hoeft geen psychologie te hebben gestudeerd om je geld te zetten op het optimistische type. Je ziet dat de gedachtengang enorme gevolgen kan hebben, voor deze studenten, terwijl de omstandigheid (een onvoldoende voor een tentamen) exact dezelfde is.

Het uitleggen van een gebeurtenis op een pessimistische manier heeft psychologische consequenties. Uit onderzoek van de University of Pennsylvania blijkt dat mensen met een zeer pessimistische denkstijl een significant groter risico lopen op depressies, lichamelijke problemen en veranderingen in het immuunsysteem. De conclusie uit dit onderzoek is dat de bril, waardoor je naar de wereld kijkt, schadelijke gevolgen kan hebben. En deze gevolgen worden dus niet veroorzaakt door de gebeurtenis of omstandigheid zelf! 

Wil je ook ervaren hoe het leven eruit ziet met een andere 'bril' op? Werken aan je vaardigheden om sneller terug in balans te komen en duurzaam jezelf te ontwikkelen? Er is nog beperkt plaats op de mindfulnesstraining die dinsdag 7 april start in de mooie glaszaal van Squash & Wellness in Bussum. Neem vrijblijvend contact op of kijk op www.mindandmore.nl

Fijn paasweekend!

 
Like Geluk of ongeluk? Kijk eens door een andere bril. on Facebook
@peerke6
 

 

AgendaMINDFULNESS
TRAINING

De laatste 8-weekse basis-training voor de zomer!

Start a.s. dinsdag 7 april
van 19.00 - 21.30 uur.
Op een mooie nieuwe locatie: de glaszaal van Squash & Wellness in Bussum.

Meld je aan via de website.
Beperkt plaats beschikbaar.

WORKSHOP
Interesse, maar weet je niet of een mindfulness-training bij je past?

Je bent van harte welkom om kennis te komen maken tijdens de workshop op
zaterdag 23 mei van 14.00-16.30 uur in Bussum.

De kosten zijn € 20,-.
Besluit je je daarna in te schrijven voor
de training, dan is de workshop gratis.VERDIEPINGSDAG /
MINI RETRAITE

Een hele dag je mindfulness-vaardigheden opfrissen en verdiepen.

Op zaterdag 13 juni van 10.00- 15.00 uur in centrum Heart to Heart in Bussum.
Inschrijven kan als je de training eerder volgde of enige meditatie ervaring hebt.
Kosten zijn  € 40,- inclusief heerlijke lunch, koffie & thee.
Graag even aanmelden via de website. Beperkt plaats beschikbaar.
GRATIS WHITEPAPER
Mijn nieuwe whitepaper is beschikbaar: 'Baas worden in eigen brein' - een relaxter en leuker leven met mindfulness'.

In 24 pagina's lees je over de nieuwste psychologische inzichten op het gebied van stress en natuurlijk ook praktische tips voor een relaxter leven. Je kunt deze hier gratis aanvragen.
Mind&More is opgericht door Petra van Hameren. Zij werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Zij volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Het aanbod omvat, naast de 8-weekse MBSR-training en compassietrainingen voor particulieren, ook stressreductieprogramma's voor bedrijven. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink kinderopvang en de Gooise Scholen Federatie. Petra’s trainersstijl is prettig, professioneel en pragmatisch. Mind&More is aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Trainers in Nederland (zie www.vmbn.nl).
Programma's zijn gebasseerd op de wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR). Deze is uitgebreid onderzocht. Het is een effectieve en unieke stressreductie-training, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologie worden ingezet. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en piekeren.