Copy
Je ontvangt deze e-letter omdat je een relatie bent of omdat je je hiervoor hebt ingeschreven. Deze kan ieder moment worden stopgezet m.b.v. de link onderaan.
Je gegevens worden natuurlijk niet gedeeld met derden.
View this email in your browser

Nieuwsbrief Juli / Augustus 2018Beste <<First Name>>,

Ik heb iets op te biechten. Het onderwerp van deze zomer-nieuwsbrief komt de trouwe lezer waarschijnlijk enigszins bekend voor. ''Vakantiestress' is natuurlijk wel een actueel onderwerp, maar wel eentje uit 'de oude doos' in alle eerlijkheid. Omdat ik te druk bezig ben met het schrijven van een boek over burn-out, heb ik er één opgedoken uit de archieven. Ik hoop dat je het me vergeeft. 
Voor dat te ontwikkelen boek zoek ik nog mensen die een burn-out hebben meegemaakt en hierover geïnterviewd willen worden. Je doet mij, maar ook anderen die ermee te maken krijgen een groot plezier. In een volgende nieuwsbrief meer over dit mega project. 

Tenslotte; mocht je graag na de zomer dat episch relaxte vakantiegevoel wat vaker ervaren? Of nu eens werk maken van je stressmanagement? Overweeg dan eens de wetenschappelijk bewezen mindfulnestraining. Leer hoe je mentale en fysieke rust onder alle omstandigheden kunt vinden met behulp van ontspannings- en meditatietechnieken. Nog niet overtuigt? Tik eens 'mindfulnesstraining' (let op; dus met maar één 'l') of MBSR (zoals de training formeel heet) in op de Amerikaanse verzamelsite voor gepubliceerde, wetenschapelijke onderzoeken; www.pubmed.com. Vooral de nieuwste artikelen op gebied van neuroscience geven super interessante veranderingen aan in bepaalde hersengebieden (amygdala, prefrontale cortex) na de 8-weekse training.
Geef je je op voor 1 september, dan ontvang je maar liefst 50 euro korting op het programma. Of kom kijken of de training bij je past tijdens de gratis workshop dinsdag 11 september.

Enjoy the summer!

Petra van Hameren
hbo gecertificeerd mindfulnesstrainer
Aangesloten bij de VMBN, categorie 1 trainer
pvanhameren@mindandmore.nl

 


Zon, Zee, Stress? 
Tips voor een goede start van je vakantie.


Je leeft er al weken, soms maanden naartoe. En dan koers je eindelijk richting een paar weken, welverdiende vakantie. Maar nog nauwelijks aangekomen op je bestemming komt er van die beloofde oase van rust en gelukzaligheid, weinig terecht. Je ergert je groen en geel aan de lange rijen bij de douane, aan de kids die lopen te muiten of aan je medeweggebruikers. Bovendien voelt je lijf ineens loodzwaar aan en valt er een deken van vermoeidheid over je heen. Tot overmaat van ramp pak je, aangekomen op je bestemming, een virusje op of slaat er een ontsteking in volle hevigheid toe. Vaak hoor je dan ook mensen verzuchten; ‘pas op vakantie besefte ik me hoe ik er aan toe was’. Balen, zo'n gammele start van de vakantie want je had toch een enkeltje ‘Rust & Genieten’ geboekt?
 
Herken je dit? Het overkomt velen van ons die tot de minuut van vetrek lopen te regelen en domweg door te buffelen. Het staat bekend als  'vrijetijdsziekte' en heeft alles te maken met de lichamelijke en geestelijke effecten van ontstressen. Hoe zat dat ook al weer?

Voordat je op vakantie gaat wil je je werkzaamheden zoveel mogelijk afronden en ook thuis draaien we op volle toeren om alles piekfijn op orde te hebben. Je stresssysteem in de hersenen reageert dan door op volle toeren hormonen aan te maken, o.a. het bekende adrenaline. Je lichaam en geest worden hierdoor extra geprikkeld, waardoor je de benodigde inspanningen in de aanloop naar je vakantie kunt leveren (de fight/flight reaktie is actief). Wanneer deze situatie langere tijd aanhoudt gaat er zoveel energie naar toe, dat je eigenlijk het systeem forceert. Je komt in een soort ‘overlevingsmodus’, waarbij energie wordt onttrokken aan belangrijke lichaamsprocessen, zoals bijvoorbeeld je immuumsysteem. Deze heb je misschien niet op dit moment nodig, maar wel om jezelf in de toekomst te beschermen tegen vreemde virussen en bacteriën,  zeker als je naar een vreemde omgeving afreist.
 
Wanneer je op vakantie aangekomen weer het seintje ‘veilig’ afgeeft, komt je lichaam in de ruststand, maar je weerstand kan dan behoorlijk verlaagd zijn. Na langdurige stress kan dan ieder vreemd virus aanhaken. Bovendien betaal je een herstelschuld van dagenlang op de toppen van je kunnen presteren: je voelt je vermoeid, soms zelfs uitgeput en mentaal onrustig en snel geïrriteerd, omdat de stresshormonen nog door je lijf gieren.  En misschien nog wel erger; je kunt onmogelijk genieten als je in deze modus functioneert. Herstel van lichaam en geest kost dan ook enige tijd; je schakelt als het ware terug naar een lagere versnelling en een nieuw hormonaal evenwicht.

Kun je de ‘vrijetijdsziekte’ voorkomen? Wat helpt is om in de aanloop naar je vakantie toe, bewuster om te gaan met stress(signalen). Zoals een hogere en snellere ademhaling, pijn in schouder en nekspieren, mentale onrust of vermoeidheid, etc. Maar met alleen bewust en niet-oordelend waarnemen kom je er nog niet. Reageer er actief op door te stoppen met rennen en in te zoomen op de situatie. Stilstaan in de stressstorm dus (en dat is niet altijd makkelijk!) en deze eens nader onderzoeken Welke mechanismen zijn actief?  Ben je bang om het werk niet goed genoeg, achter te laten? Of leg je de lat erg hoog t.a.v. de vakantievoorbereidingen? Is dat reëel? Kan je het op een manier oplossen die niet ten koste gaat van je energie en weerstand op dit moment? Ben je perfectionistisch, ben dan extra waakzaam. Er is een duidelijke link tussen perfectionisme en (pre-vakantie) stress.
Kortom; vraag jezelf af; wat is hier de reden dat ik aan het doorbuffelen ben. In een groot deel van de gevallen is het namelijk ook een automatisme.  Een ongezonde gewoonte, die niet bijdraagt aan je welzijn, laat staan aan je vermogen om te genieten.
 

Maak tijdig een overzicht van wat echt af moet en wat eventueel over je vakantie heen getild kan worden. Want bij terugkeer van je vakantie, ben je veel beter in staat weer de grotere lijnen te zien, de zaken met humor en relativering tegemoet te treden en bovendien sneller tot resultaat te komen.

En mocht je toch merken dat de stress de overhand neemt, ga dan een sporten, wat yoga oefeningen  doen of bewust uitchecken en een half uurtje wandelen. Dit stimuleert de afbouw van stress hormonen en maakt je hoofd weer helder. Een goede zelfzorg doorbreekt de stresscirkel in de aanloop naar de vakantie en voorkomt een kwakkelende start van je welverdiende vakantie.

 

 

TRAININGEN NAJAAR 2018


Donderdag v.a. 20 september | start
9-weekse mindfulness voor jongeren-training | 16 -17 uur (12 t/m 14 jaar) en 17.30- 18.30 uur (15 t/m 18 jaar)


Woensdag v.a. 26 september | start 
8-weekse Mindfulnesstraining basis |
9.30 - 12.00 uur

Maandag v.a. 8 okt. | 
start 
8-weekse Mindfulnesstraining basis |
19.00 - 21.30 uur

Vrijdag 2 november |
start
8-weekse Compassietraining | 
vervolg basis training |
9.30 - 12 uur


Alle bovenstaande trainingen worden gegeven in het mooie Heart House, Huizerweg 54 in Bussum.
* Geef je je op voor de basistraining voor 1 september 2018, dan ontvang je een korting van maarliefst 50 euro! Beperkt plek beschikbaar.

 

AGENDA 

* Zondag 2 sept. | Heart to Heart festival | Open dag met diverse workshops: yoga, mindfulness, Tension Release Excercisis, massages, etc.

* Dinsdag 11 sept. | Mindfulness Workshop | kennismaking van 20.00 - 21.30 uur Heart House

* Donderdag 27 sept. | Yin Yang Yoga Workskhop met Johan Noorloos | 19.00-22.00 uur

 

PS: Lees je regelmatig mijn nieuwsbrieven? Leuk als je ook  mijn Facebook pagina
volgt: zie www.facebook.com/MindandMore.

 
Copyright © 2018 Mind&More, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp