Copy
 

 

Maart 2015

Deze nieuwsbrief interessant voor je collega, vriend(in) of buuv? Voel je vrij deze je door te sturen!
Kreeg je deze nieuwsbrief van iemand doorgestuurd en wil je ook een gratis maandelijks exemplaar? Vraag deze dan 
hier aan.


Mediteren kun je leren
En nee, het is niet zweverig!

Meditatie is hot en met een reden: het verlaagt stress, doet de bloeddruk dalen, versterkt je immuunsysteem en verhoogt je energieniveau.
Maar wellicht nog belangrijker: als je regelmatig oefent, word je er een relaxter en blijer mens van! Toch hoor ik regelmatig ook vooroordelen over meditatie. Vooral het zweverige imago komt nogal eens terug.

Oké, eerlijk is eerlijk; toen ik in een vorig leven werkzaam was als marketingmanager, kwam het ook niet in mijn hoofd op om op een meditatiekussen te gaan zitten. Nu vind ik er niet alleen de rust en helderheid van het moment, maar heb ik er zelfs mijn beroep van gemaakt om cursisten erin te trainen en daarmee te begeleiden in hun zoektocht naar meer genieten en minder stress.

Mindfulness meditatie heeft ook een indirect effect. Bij mensen die regelmatig mediteren is een verandering in de hersenen zichtbaar: Uit MRI scans blijkt meer grijze massa in de hippocampus te ontstaan; dit gebied wordt geassocieerd met geheugen en leren. Daarbij neemt de dichtheid van de amygdala, het angst- en stresscentrum, juist af door meditatie. Bovendien gaan mensen die regelmatig mediteren beter slapen, doordat ze minder ‘losse’ gedachten en bijbehorende emoties verzamelen door de dag heen.

Zweverig
Toch hoor ik ook (voor)oordelen, bijvoorbeeld: ‘het klinkt zo zweverig’. Mindfulnessmeditatie nodigt je juist uit om in het hier en nu de situatie te bekijken. Ook als deze werkelijkheid minder prettig is. Mensen die graag willen wegzweven, kunnen nogal eens op de vlucht zijn voor de werkelijkheid. Het niet verdringen (maar er ook niet in verdrinken!) staat zelfs centraal in de oefeningen.
 
Mystiek?
Er zijn ook mensen die graag mystiek doen over meditatie. Je zou er minstens een maand of drie voor in een Ashram in India moeten mediteren of chanten. Of op een idyllische bergtop in Tibet gaan zitten waar stilte en rust heerst. Eigenlijk is meditatie erg simpel. Als je kunt stilzitten, ademhalen en observeren kun je mediteren. En dat kan altijd en overal; zelfs in de file op weg naar huis of in een overvolle trein.

Ik heb er geen tijd voor
Eerlijk is eerlijk; mediteren kost natuurlijk tijd. En als je druk bent lijkt het niet logisch om even je ogen te sluiten en je aandacht op bijvoorbeeld de adembeweging te richten. Toch blijkt dat ook een kort moment van meditatie rust en helderheid geeft, waardoor de stress niet met je op de loop gaat. TNO heeft zelfs onderzocht welk effect drie korte pauzes gedurende de werkdag hebben. En wat blijkt? Je werkt hierdoor efficiënter en bent ook nog minder vermoeid op het einde van de dag. Een win-win situatie dus!
 
Meditatie is dus simpel te leren. Het is net als fietsen een vaardigheid die je leert door te oefenen. Heb je interesse in een kennismaking? Op 14 maart ben je van harte welkom bij de workshop mindfulness. Van 14.00-16.30 uur op een prachtige nieuwe locatie namelijk de glaszaal bij Squash & Wellness in Bussum. Je krijgt dan niet alleen uitleg over de bewezen werking van mindfulness, maar je doet ook ontspannende oefeningen. En we sluiten af met enkele praktische mindfulnesstips. Kijk op www.mindandmore.nl en reserveer een plekje. Wie weet tot dan!
Warme groet,
In Gooisch magazine staat deze maand een artikel waarvoor ik ben geïnterviewd, getiteld 'Een beetje Gooische vrouw doet aan yoga. Hierin word ik over de enorme populariteit van Yoga en Mindfulness in deze regio. Leuk om te lezen? Mail me en ik stuur je het artikel digitaal toe!
Like Mediteren kun je leren! En nee, het is niet zweverig! on Facebook
@peerke6

 INSPIRATIE 
Meditation,
 
because some questions
can't be answered bij Google. PROGRAMMA

WORKSHOP MINDFULNESS
Nieuwsgierig? 
Doe een workshop mindfulness op
zaterdag 14 maart van
14.00-16.30 uur bij Squash&Wellness in Bussum. Reserveer een plek via www.mindandmore.nl.COMPASSIETRAINING
Hierin train je zelfcompassie waardoor je steviger en met meer vriendelijkheid in het leven komt te staan. In 8 weken ontwikkel je meer zelfvertrouwen, energie en balans!
Meer informatie? www.mindandmore.nl.
 


Actueel

LEZING JON KABAT ZINN 
Kabat-Zinn is de grondlegger van de mindfulnesstraining. Hij wordt gezien als de man die het westen aan het mediteren kreeg. Hij geeft op 21 april 2015 eenmalig een publiekslezing op de VU in Amsterdam. De titel is: Mindfulness in everyday living. Living your life as if it really mattered. Een aanrader!

VERGOEDINGEN 

VERZEKERAARS 
Vanaf dit jaar zijn een aantal grotere verzekeraars, waaronder Unive, VGZ, de Amersfoortse en Aevitae overgegaan tot vergoeding van mindfulness bij stressklachten en (dreigende) burn-out. Check bij jouw verzekeraar als je een training overweegt.

GRATIS WHITEPAPER
Mijn nieuwe whitepaper 'Baas worden in eigen brein' is beschikbaar! Het zijn maarliefst 24 pagina's geworden, vol inspiratie en tips voor een relaxter en leuker leven. Vraag deze hier aan en ik stuur je de whitepaper toe.


Mind&More is opgericht door Petra van Hameren. Zij werkte eerder, na een studie economie (UvA), bijna 20 jaar in het bedrijfsleven, vooral in marketing- en communicatiefuncties bij financiële instellingen. Zij volgde de post-hbo opleiding tot mindfulnesstrainer aan de Hogeschool van Utrecht. Het aanbod omvat, naast de 8-weekse MBSR-training en compassietrainingen voor particulieren, ook stressreductieprogramma's voor bedrijven. Tot de zakelijke klanten van Mind&More behoren KLM, Bink kinderopvang en de Gooise Scholen Federatie. Petra’s trainersstijl is prettig, professioneel en pragmatisch. Mind&More is aangesloten bij de Vereniging van Mindfulness Trainers in Nederland (zie www.vmbn.nl).
Programma's zijn gebasseerd op de wereldwijd toegepaste 8-weekse mindfulnesstraining (de MBSR). Deze is uitgebreid onderzocht. Het is een effectieve en unieke stressreductie-training, waarbij zowel oosterse meditatie-technieken en westerse psychologie worden ingezet. Het heeft een positief effect op je energie, concentratie en veerkracht. De training vermindert stress, onrust en piekeren.