Copy
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor hebt ingeschreven op onze website. Als u geen abonnee wenst te blijven kan u zich onderaan deze nieuwsbrief uitschrijven.
Welkom bij deze eerste nieuwsbrief. Met ondermeer een working paper over de "Akkergem-bus", een round-up waar ik zoal mee bezig ben en twee agenda-items.

De "Akkergem bus"

De Akkergem-bus

We weten allemaal dat het fenomeen bus pas in de jaren 1920 begon te boomen. Maar al vroeger waren er hier en daar experimenten. Zo'n experiment, of misschien eerder een "politieke stunt avant-la-lettre", was de "Akkergem bus". Deze reed in het najaar van 1907 enkele weken in Gent.
Lees meer op Zone 01.

Muylaert 221191

Agenda

In het weekend van 15 en 16 december worden er twee ritten georganiseerd. Op zaterdag 15 december organiseren Danny en Kenneth Fierens een rit met de Muylaert 221191. Dit is één van de laatste nog rijdende Jonckheere 056. De dag erop is het de beurt aan nostalBus, die ons met de pas gerestaureerde Jonckheere TransCity 355131 voeren langsheen de frontlijn van 1914-1918. Meer informatie en praktische details vind je in onze agenda.Round-up # 1

De wintermaanden zijn ideaal voor wat archiefwerk. Nadat ik eerder dit jaar al een deel van de busdossiers, die in het Algemeen Rijksarchief bewaard worden, doorgenomen had, is het nu de beurt aan enkele Provinciale archieven. Hieruit zijn al heel wat gegevens gekomen. Zo bewaart het provinciaal archief van Luik enkele dossiers over de vergoedingen die exploitanten vroeger aan de provincie moesten afdragen. Per exploitant worden de gebruikte bussen vermeld. Nader onderzoek van de lijsten bracht wel aan het licht dat niet alle exploitanten opgenomen zijn, en dat er ook bussen ontbraken in de lijst. Toch kon ik er zo'n 150 bussen uithalen, die intussen al in Hercules opgenomen zijn.

Hoe ziet deze lijst eruit? Het gaat duidelijk om een lijst die uit een computersysteem komt (de ouderen onder ons kennen wellicht nog de typische computervellen met gaatjes langszij), waarvan je hierboven een voorbeeld ziet. De lijst werd wellicht door het Ministerie van Transport bijgehouden. Heb je hier meer informatie over, of ken je mensen die stukken van deze lijst zouden hebben, laat dit dan zeker weten.
Copyright © 2012 Zone 01, Alle rechten voorbehouden.